Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει», λέει κορυφαίος λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού δεν έχει τελειώ­σει και είναι απί­θα­νο οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να εξα­λεί­ψουν ποτέ την Covid-19, όμως θα πρέ­πει να πασχί­σουν να ελέγ­ξουν τον ιό, δήλω­σε σήμε­ρα ο κορυ­φαί­ος Αμε­ρι­κα­νός λοι­μω­ξιο­λό­γος Άντο­νι Φάουτσι.

Οι αξιω­μα­τού­χοι του υγειο­νο­μι­κού τομέα ελπί­ζουν ότι θα βγει η χώρα από την «οξεία παν­δη­μι­κή φάση», όπως την απο­κά­λε­σε και θα φτά­σει σε ένα σημείο όπου ο ιός θα μπο­ρεί να ελεγχθεί.

«Όταν είπα ότι δεν βρι­σκό­μα­στε πλέ­ον σε αυτήν την κεραυ­νο­βό­λα οξεία φάση, αυτό δεν σημαί­νει ότι η παν­δη­μία τελεί­ω­σε. Σε καμία περί­πτω­ση δεν έχει τελειώ­σει. Εξα­κο­λου­θού­με να βιώ­νου­με μια παγκό­σμια παν­δη­μία», πρόσθεσε.

Λίγο νωρί­τε­ρα έγι­νε γνω­στό ότι η επι­τρο­πή ανε­ξάρ­τη­των εμπει­ρο­γνω­μό­νων της Υπη­ρε­σί­ας Τρο­φί­μων και Φαρ­μά­κων (FDA) θα συνε­δριά­σει τον Ιού­νιο για να εξε­τά­σει εάν θα επε­κτεί­νει τη χρή­ση του εμβο­λί­ου των εται­ρειών Pfizer και Moderna για την Covid-19 και στα μωρά από την ηλι­κία των 6 μηνών.

Η Moderna κατέ­θε­σε την Πέμ­πτη το αίτη­μά της στην FDA, ζητώ­ντας να εγκρι­θεί η χρή­ση του εμβο­λί­ου της για τα παι­διά από την ηλι­κία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών. Ανα­μέ­νε­ται ότι η Pfizer θα κατα­θέ­σει το δικό της αίτη­μα τον Ιού­νιο, για ένα εμβό­λιο που θα αφο­ρά τα παι­διά ηλι­κί­ας 6 μηνών‑4 ετών. Αυτή η ηλι­κια­κή ομά­δα είναι η τελευ­ταία που δεν έχει εμβο­λια­στεί στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολ­λές άλλες χώρες.

Για να εγκρι­θούν τα εμβό­λια οι ειδι­κοί θα πρέ­πει πρώ­τα να εξε­τά­σουν τα δεδο­μέ­να των κλι­νι­κών δοκι­μών που θα υπο­βά­λουν οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρί­ες. Στη συνέ­χεια η FDA θα ανα­κοι­νώ­σει την από­φα­σή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτό Αρχεί­ου)

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο