Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η «πανσέληνος του λύκου» στις 10 Ιανουαρίου

Η πρώ­τη παν­σέ­λη­νος του 2020, που θα συμ­βεί το βρά­δυ στις 10 Ιανουα­ρί­ου (γνω­στή στην Αμε­ρι­κή και ως «παν­σέ­λη­νος του λύκου»), θα συν­δυα­στεί με μια έκλει­ψη παρα­σκιάς του φεγ­γα­ριού, η οποία θα είναι ορα­τή και από την Ελλάδα.

Σε μια έκλει­ψη παρα­σκιάς, η παν­σέ­λη­νος μπαί­νει μέσα στη σκιά της γήι­νης παρα­σκιάς, πράγ­μα που έχει ως απο­τέ­λε­σμα η Σελή­νη να σκο­τει­νιά­ζει εν μέρει, αλλά όχι τελεί­ως, όπως σε μια κανο­νι­κή έκλει­ψη, όταν το φεγ­γά­ρι εισέρ­χε­ται στο εσω­τε­ρι­κό τμή­μα της σκιάς του πλα­νή­τη μας.

Το φαι­νό­με­νο θα διαρ­κέ­σει περί­που τέσ­σε­ρις ώρες και το απο­κο­ρύ­φω­μα του θα είναι γύρω στις δέκα ώρα Ελλά­δας το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής. Το φεγ­γά­ρι θα αλλά­ξει λίγο χρώ­μα από άσπρο σε ελα­φρώς κιτρι­νω­πό και σχε­δόν το 90% του δίσκου του θα καλυ­φθεί από την παρα­σκιά της Γης.

Η έκλει­ψη Σελή­νης παρα­σκιάς θα είναι ορα­τή από την Ευρώ­πη, την Αφρι­κή, την Ασία, τον Ινδι­κό Ωκε­α­νό και τη Δυτι­κή Αυστρα­λία, σύμ­φω­να με τη NASA. Συνο­λι­κά το 2020 θα υπάρ­ξουν τέσ­σε­ρις σελη­νια­κές εκλεί­ψεις, όλες παρα­σκιάς. Οι εκλεί­ψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκο­λο να γίνουν αντι­λη­πτές με γυμνά μάτια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο