Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί 164% με την βοήθεια των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η Έκθε­ση του Ειδι­κού Γενι­κού Επι­θε­ω­ρη­τή για την Ανα­συ­γκρό­τη­ση του Αφγα­νι­στάν ανα­φέ­ρει: Η παρα­γω­γή όπιου στο Αφγα­νι­στάν αυξή­θη­κε κατά 164% τα τελευ­ταία 15 χρό­νια παρά τα 8,62 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια που οι ΗΠΑ διέ­θε­σαν για την κατα­πο­λέ­μη­ση των ναρκωτικών.

Το 2002, οι ΗΠΑ άρχι­σαν την προ­σπά­θεια κατα­στο­λής της παρα­γω­γής όπιου στο Αφγα­νι­στάν, σαν μέρος του πολέ­μου κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας, ισχυ­ρι­ζό­με­νοι ότι με την δια­κί­νη­ση των ναρ­κω­τι­κών χρη­μα­το­δο­τού­νται ένο­πλες ομά­δες της αντι­πο­λί­τευ­σης και υπο­νο­μεύ­ε­ται η στα­θε­ρό­τη­τα. Στα πάνω από 15 χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν, οι αρχές των ΗΠΑ διέ­θε­σαν περί­που 8,62 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια σε αυτές τις προ­σπά­θειες, σύμ­φω­να με μια νέα έκθε­ση του Ειδι­κού Γενι­κού Επι­θε­ω­ρη­τή για την Ανα­συ­γκρό­τη­ση του Αφγα­νι­στάν-ένα σώμα της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ. Παρά το υπέ­ρο­γκο κόστος της εκστρα­τεί­ας, οι ρυθ­μοί παρα­γω­γής παρά­νο­μου όπιου έχουν εκτο­ξευ­θεί στο Αφγα­νι­στάν. Σύμ­φω­να με πηγές της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ, η εκτι­μώ­με­νη συνο­λι­κή έκτα­ση γης που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για καλ­λιέρ­γεια παρά­νο­μου όπιου έχει εκτι­να­χθεί στα ύψη από 1.685 εκτά­ρια το 2001–χρονιά πριν ξεκι­νή­σουν οι προ­σπά­θειες– σε 329.000 εκτά­ρια το 2017. Η εκτι­μώ­με­νη ποσό­τη­τα του όπιου που παρά­γε­ται αυξή­θη­κε από περί­που 3.400 τόνους το 2002 σε 9.000 τόνους το 2017. Αύξη­ση ύψους περί­που 164%.

Άσχε­τα προγράμματα

«Η ανά­λυ­σή μας απο­κα­λύ­πτει ότι τα κον­δύ­λια χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν σε άσχε­τα προ­γράμ­μα­τα από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, τους συνερ­γά­τες τους του συνα­σπι­σμού του ΝΑΤΟ, ή την αφγα­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Δεν οδή­γη­σαν σε μεί­ω­ση της καλ­λιέρ­γειας παπα­ρού­νας ή της παρα­γω­γής όπιου» δια­πι­στώ­νει η έκθε­ση. «Η απο­τυ­χία οφεί­λε­ται εν μέρει στην έλλει­ψη συντο­νι­σμού μετα­ξύ των πολι­τι­κών κατα­πο­λέ­μη­σης των ναρ­κω­τι­κών και των ευρύ­τε­ρων στό­χων ασφα­λεί­ας, σε συν­δυα­σμό με ανε­παρ­κώς σχε­δια­σμέ­να προ­γράμ­μα­τα εναλ­λα­κτι­κής παρα­γω­γής για τους αγρό­τες» συνε­χί­ζει η έκθεση.

Υπάρ­χουν και διά­φο­ροι άλλοι παρά­γο­ντες που συμ­βάλ­λουν στην αύξη­ση της παρα­γω­γής, «συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της αδύ­να­μης αφγα­νι­κής κυβέρ­νη­σης και των τοπι­κών αρχών για την επι­βο­λή του νόμου, καθώς και μια ευρύ­τε­ρη απο­τυ­χία στην ανοι­κο­δό­μη­ση της χώρας μετά την εισβο­λή των ΗΠΑ το 2001» σύμ­φω­να με την έκθεση.

Νέα κλι­μά­κω­ση του Τραμπ

Τον προη­γού­με­νο χρό­νο άρχι­σε μια περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση από τις ΗΠΑ για «περι­φε­ρεια­κές προ­σπά­θειες και κατα­στο­λή». Όπως ανέ­φε­ρε η εφη­με­ρί­δα Talking Drugs τον Απρί­λιο, η διοί­κη­ση Τραμπ έχει εισα­γά­γει μια άνευ προη­γου­μέ­νου, αμφι­λε­γό­με­νη και θανα­τη­φό­ρα νέα τακτι­κή για να κατα­στεί­λει το εμπό­ριο όπιου του Αφγα­νι­στάν με ενα­έ­ριους βομ­βαρ­δι­σμούς στις εγκα­τα­στά­σεις επε­ξερ­γα­σί­ας. Μια εγκλη­μα­τι­κή προ­σέγ­γι­ση που περι­γρά­φε­ται από το ΝΑΤΟ ως μια «εκστρα­τεία που έχει σχε­δια­στεί για να μειώ­σει το κύριο μέσο χρη­μα­το­δό­τη­σης των δρα­στη­ριο­τή­των των Ταλι­μπάν, δηλα­δή την παρα­γω­γή ναρ­κω­τι­κών». Οι ΗΠΑ και η αφγα­νι­κή κυβέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ενα­έ­ριους βομ­βαρ­δι­σμούς για να κατα­στρέ­ψουν τα εργα­στή­ρια όπιου σκο­τώ­νουν με αυτό τον τρό­πο όλους αδια­κρί­τως τους ανθρώ­πους που τυχαί­νει να βρί­σκο­νται στην περιο­χή την συγκε­κρι­μέ­νη χρο­νι­κή στιγ­μή. Τα εργα­στή­ρια υπο­λο­γί­ζο­νται σε 400 με 500 και εύκο­λα μπο­ρούν να απο­κα­τα­στα­θούν σε άλλες περιοχές.

Το σύνο­λο των νεκρών αυτών των επι­θέ­σε­ων δεν έχει γίνει δημό­σια γνω­στό, αλλά η εφη­με­ρί­δα Xinhau ανα­φέ­ρει ότι μόνο δύο από τις πρώ­τες επι­θέ­σεις στοί­χι­σαν τη ζωή σε 44 άτο­μα. Του­λά­χι­στον 75 τέτοιες επι­θέ­σεις έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από το Νοέμ­βριο του 2017 μέχρι σήμερα.

Ενι­σχύ­ο­νται οι Ταλιμπάν

20180626_194223

 

Με αυτές τις επι­θέ­σεις για την κατα­πο­λέ­μη­ση της παρα­γω­γής ναρ­κω­τι­κών, υπάρ­χει ο φόβος ότι αυτές θα μπο­ρού­σαν να επι­δει­νώ­σουν την ανα­σφά­λεια στη χώρα. «Οι απώ­λειες των αμά­χων και το γεγο­νός ότι οι βομ­βαρ­δι­σμοί στο­χεύ­ουν σε αγρο­τι­κές κοι­νό­τη­τες με μικρό εισό­δη­μα θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει τον συνα­σπι­σμό (ΝΑΤΟ) σε μεγα­λύ­τε­ρο μακρο­πρό­θε­σμο κόστος από το βρα­χυ­πρό­θε­σμο όφε­λος της εμπό­δι­σης παρα­γω­γής ναρ­κω­τι­κών και άρα της χρη­μα­το­δό­τη­σης των Ταλι­μπάν» σημειώ­νει η έκθεση.

Ο Μπορ­χάν Osman, ανα­λυ­τής της International Crisis Group, το βάζει πιο ωμά: «τα περισ­σό­τε­ρα εργα­στή­ρια ναρ­κω­τι­κών που βρί­σκο­νται στο στό­χα­στρο είναι το πρω­τεύ­ον μέσο επι­βί­ω­σης των απλών ανθρώ­πων και βρί­σκο­νται συνή­θως στις πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Η κατα­στρο­φή τους χωρίς να συνο­δεύ­ο­νται από ενέρ­γειες για εναλ­λα­κτι­κές πηγές εισο­δή­μα­τος και η πιθα­νή δολο­φο­νία αμά­χων σε αυτή την δια­δι­κα­σία, θα αυξή­σει την λαϊ­κή στή­ρι­ξη των Ταλιμπάν».

Τι δεν ανα­φέ­ρει η έκθε­ση; Ότι η παρα­γω­γή και το εμπό­ριο έχει αυξη­θεί με την βοή­θεια των δυνά­με­ων κατο­χής του ΝΑΤΟ.

H Αφγα­νή βου­λευ­τής Nasimeh Niazi καταγ­γέλ­λει στο ιρα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Fars New Agency (FNA) ότι ξένα στρα­τεύ­μα­τα συμ­με­τέ­χουν στην παρα­γω­γή και στο εμπό­ριο των ναρ­κω­τι­κών, ιδιαί­τε­ρα στην επαρ­χία Helmand όπου υπάρ­χουν 7000 Άγγλοι στρα­τιώ­τες. Στην ίδια επαρ­χία παρά­γε­ται το 50% του όπιου του Αφγα­νι­στάν. Η παρα­γω­γή ηρω­ί­νης από όπιο αυξή­θη­κε κατά 30% στο Αφγα­νι­στάν με την βοή­θεια Εγγλέ­ζων ειδι­κών, καταγ­γέλ­λει η βου­λευ­τής. «Ισχυ­ρί­ζο­νται ότι κατα­στρέ­φουν τις καλ­λιέρ­γειες, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στρέ­φο­νται μόνο ενά­ντια σε μικρές καλ­λιέρ­γειες ενός η δύο στρεμ­μά­των αφή­νο­ντας τα υπό­λοι­πα στην ησυ­χία τους, αφού απο­τε­λούν μέσο των εσό­δων τους» δηλώ­νει η Nasimeh Niazi.

Τα συμπε­ρά­σμα­τα είναι εύκο­λα αλλά πικρά. Ρημά­ζουν την χώρα, δολο­φο­νούν αμά­χους και κάνουν μπίζ­νες οι κατά τα άλλα αγω­νι­στές ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία και στα ναρ­κω­τι­κά. Δεν έχουν καμία δια­φο­ρά από αυτούς που υπο­τί­θε­ται πως μάχο­νται. Θύμα τους από όλες τις πλευ­ρές ο λαός του Αφγα­νι­στάν αλλά και οι υπό­λοι­ποι λαοί απο­δέ­κτες των θανα­τη­φό­ρων ουσιών που θολώ­νουν τα μυα­λά. Και όπως τονί­ζει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την Παγκό­σμια ημέ­ρα ενά­ντια στα ναρ­κω­τι­κά «Το ΚΚΕ θα καλεί πάντα το λαό και τη νεο­λαία να παλεύ­ουν με καθα­ρό μυα­λό ό,τι ρημά­ζει τις ζωές τους».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο