Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης

Οι επι­πτώ­σεις του κατα­στρο­φι­κού σει­σμού έξω από τη Σάμο –και ενώ τα χωρίς αντι­κεί­με­νο «θα» των κυβερ­νη­τι­κών αρμό­διων δίνουν και παίρ­νουν, κάλυ­ψαν προς το παρόν άλλες ανοι­χτές  πλη­γές στα νησιά του Βόρειου Αιγαί­ου, όπως πχ. το θέμα με τις δομές των προ­σφύ­γων και τα εκτός ελέγ­χου και αυξα­νό­με­να περι­στα­τι­κά ασθε­νών με κορω­νο­ϊό στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, με συνε­χείς εισα­γω­γές ασθε­νών με ιό στο Νοσο­κο­μείο Χίου.

Οι σοβα­ρό­τα­τες ζημιές που προ­ξέ­νη­σε ο σει­σμός στα νησιά μας  απο­δει­κνύ­ουν την απου­σία αντι­σει­σμι­κού σχε­δια­σμού, ελέγ­χου και θωρά­κι­σης, ειδι­κά στις σει­σμο­γε­νείς περιο­χές όπως αυτές του Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαίου.

Λίγο πολύ σε όλα τα νησιά της περιο­χής κατα­γρά­φτη­καν εκα­το­ντά­δες σπί­τια «μη κατοι­κή­σι­μα» οι αιτή­σεις ελέγ­χου είναι χιλιά­δες και πολ­λές ζημιές έχουν γίνει σε δίκτυα υπο­δο­μών, ενώ οι απαι­τή­σεις της τοπι­κής κοι­νω­νί­ας να κηρυ­χθούν από το κρά­τος ως πλη­γεί­σες περιο­χές σε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης, ζήτη­μα που θα συμ­βάλ­λει και στις απο­ζη­μιώ­σεις των σει­σμό­πλη­κτων δεν έχει γίνει πράξη.

Η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θώ­ντας να κρύ­ψει τη γύμνια της ως προς τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του λαού για τη δημό­σια Υγεία και στο ότι δεν πήρε κανένα ουσια­στι­κό μέτρο για τη θωρά­κι­ση του ΕΣΥ ένα­ντι της παν­δη­μί­ας, παρό­τι της δόθη­κε αρκε­τό χρό­νος για αυτό, απο­φά­σι­σε το lockdown πανελ­λα­δι­κά, το μόνο που έκα­νε για την περιο­χή ήταν η εξαί­ρε­ση λια­νε­μπό­ριου-χον­δρε­μπό­ριου που σχε­τί­ζε­ται με τις επι­σκευ­ές κατοι­κιών, στη σει­σμό­πλη­κτη Σάμο και ούτε κου­βέ­ντα για το εύλο­γο ‑οικο­νο­μι­κή απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% των ζημιών για όλους τους πλη­γέ­ντες, άμε­σα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Στο μετα­ξύ, με τις καταγ­γε­λί­ες επι­στη­μο­νι­κών φορέ­ων, σωμα­τεί­ων, για­τρών, νοση­λευ­τών και εργα­ζο­μέ­νων ‑καλώ­ντας, την πολι­τεία να στα­θεί στο ύψος των περι­στά­σε­ων να πέφτουν στο κενό, η (προ σει­σμού και lockdown ) ευρεία σύσκε­ψη για τη ΒΙΑΛ στη Χίο του υπουρ­γού Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, Νότη Μητα­ρά­κη, με συμ­με­το­χή του δημάρ­χου, Στα­μά­τη Κάρ­μαν­τζη, του αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, Παντε­λή Βρου­λή και άλλων εμπλε­κο­μέ­νων δεν εντο­πί­στη­κε κανέ­να πρό­βλη­μα, αντί­θε­τα «επι­βε­βαιώ­θη­κε η ετοι­μό­τη­τα και η επάρ­κεια των υπη­ρε­σιών» και απο­φα­σί­στη­κε – μετά από τις συστά­σεις των «ειδι­κών»- «να συνε­χι­στεί ο υγειο­νο­μι­κός απο­κλει­σμός του Κέντρου Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης, όπως έχει τεθεί» (ΣΣ |> από 14-Οκτ).

Επείγουσα παρέμβαση Λαϊκής συσπείρωσης Βόρειου Αιγαίου

Για αδια­φο­ρία και ολι­γω­ρία της κυβέρ­νη­σης κάνει λόγο ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Χίου ανα­φο­ρι­κά με την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην ΒΙΑΛ και τις άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «η είδη­ση των 38 (ΣΣ |> σήμε­ρα πάνω από 100 κι έπε­ται συνέ­χεια) θετι­κών test COVID-19 σε σύνο­λο 330 δειγ­μά­των, ποσο­στό 11% που ελή­φθη­σαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μόνο ως “κεραυ­νός εν αιθρία” δεν μπο­ρεί να χαρακτηριστεί».

Όλα ΒΙΑΛ ΧΙΟΣ COVID 19 1τα παρα­πά­νω επι­βα­ρύ­νουν την πίε­ση στο Βοστά­νειο Νοσο­κο­μείο Μυτι­λή­νης, που ήδη είναι «κορε­σμέ­νο» με κρού­σμα­τα COVIT 19.

Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Σκυλί­τσειου Νοσο­κο­μεί­ου Χίου (Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.) σε έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση του ΔΣ. (ΣΣ |>27-Οκτ) «κρού­ει για πολ­λο­στή φορά τον κώδω­να του κιν­δύ­νου» επι­ση­μαί­νο­ντας ότι -«με αφορ­μή τα συνε­χό­με­να περι­στα­τι­κά εισα­γω­γών ασθε­νών με κορω­νο­ϊό στο Νοσο­κο­μείο Χίου», «παρά τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες παρεμ­βά­σεις μας, η κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να μη λαμ­βά­νει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο ενί­σχυ­σης των δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας στο Νησί.

Το Νοσο­κο­μεί­ου της Χίου έχει ξεπε­ρά­σει προ πολ­λού τα όριά του, με το προ­σω­πι­κό να κατα­βάλ­λει καθη­με­ρι­νά τη μέγι­στη δυνα­τή προ­σπά­θεια να αντα­πε­ξέλ­θει στις αυξη­μέ­νες ανά­γκες, παρ’ όλες τις ελλεί­ψεις σε ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό και την υπο­στε­λέ­χω­ση των κλι­νι­κών.

Τα απο­θέ­μα­τα σε μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας προ­σω­πι­κού και ασθε­νών, όπως γάντια, μάσκες υψη­λής προ­στα­σί­ας κλπ., είναι περιο­ρι­σμέ­να … η 2η ΥΠΕ εφο­διά­ζει το νοσο­κο­μείο με ελά­χι­στα υλι­κά τα οποία δεν επαρ­κούν για την κάλυ­ψη των ανα­γκών… (πχ) στο αίτη­μα του νοσο­κο­μεί­ου μας προς την 2η ΥΠΕ για την κάλυ­ψη των ανα­γκών του με 60.000 γάντια εκεί­νη μας απέ­στει­λε 9.000, ικα­νά να καλύ­ψουν τις ανά­γκες μία μόλις εβδομάδας.

Το PCR τεστ που γίνε­ται στο νοσο­κο­μείο πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε ελά­χι­στα περι­στα­τι­κά, λόγω του υψη­λού οικο­νο­μι­κού κόστους των ανα­λώ­σι­μων αντι­δρα­στη­ρί­ων του μορια­κού ανα­λυ­τή.. (κλπ) κατα­λή­γει:

Απαι­τού­με ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να παρθούν 
όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ζωής μας, 
πριν να είναι αργά!

Η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Βόρειου Αιγαί­ου –πέρα από την καθη­με­ρι­νή δρά­ση της μέσα στο λαό, έκα­νε επεί­γου­σα παρέμ­βα­ση στο Π.Σ, μετά από εκτε­νή ανα­φο­ρά στην όλη κατά­στα­ση … σχε­τι­κά με

  • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΑΛ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
  • ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ 299.000€ για ανά­λη­ψη δρά­σε­ων Covid

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ Αιγαίο Σάμος«Φωνή βοώ­ντος» … και η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση επα­νέρ­χε­ται (βλ. όλη την ανα­κοί­νω­ση στο τέλος) με Δελ­τίο Τύπου (6‑Νοε)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΡΙΑΚΟΥΣ ΣΥΒΟΥΛΟΥΣ ΧΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΒΙΑΛ,
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
COVID19

  • Απο­ζη­μί­ω­ση των πλη­γέ­ντων στο 100% των ζημιών, για την πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση των κατα­στρο­φών στις υπο­δο­μές, τις κατοι­κί­ες και τα καταστήματα.
  • Στή­ρι­ξη των δομών υγεί­ας ‚με κάλυ­ψη των κενών σε μόνι­μο ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, καθώς και πλή­ρη ανά­πτυ­ξη των Μονά­δων Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ).
  • Ενί­σχυ­ση των εκπαι­δευ­τι­κών μονά­δων για την απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία τους.
  • Χρη­μα­το­δό­τη­ση προ­γράμ­μα­τος άμε­σου ελέγ­χου όλων των δημό­σιων κτι­ρί­ων, χώρων εργασίας.
  • Κλεί­σι­μο όλων των προ­σφυ­γι­κών καταυ­λι­σμών, μετα­φο­ρά των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα έκδο­ση ταξι­διω­τι­κών εγγρά­φων προ­κει­μέ­νου να πάνε στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.
Καρλοβασι Πλατανος

Φωτο Αγλα­ΐα Κυρίτση

Ακόμα στο «περίμενε»

Ας μην πάμε τόσο μακριά…

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 6,3 Ρίχτερ 12-ΙΟΥΝ-2017, που προ­κά­λε­σε στο νησί τερά­στιες κατα­στρο­φές.

Μετά από έναν χρό­νο, το 2018, είχαν γίνει ελά­χι­στα πράγ­μα­τα στο θέμα της απο­κα­τά­στα­σης, παρά τις κατά και­ρούς κυβερ­νη­τι­κές υποσχέσεις.

Μάλι­στα, το 2018, η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για …8χρονο πλά­νο! «απο­κα­τά­στα­σης», την ίδια περί­ο­δο που εκκρε­μού­σε η κατε­δά­φι­ση των περί­που 260 «κόκ­κι­νων» κτιρίων!

Ενα χρό­νο μετά το σει­σμό δεν είχαν κατε­δα­φι­στεί καν τα ετοι­μόρ­ρο­πα κτί­ρια… Οσον αφο­ρά δε τα λεγό­με­να «κίτρι­να» κτί­ρια, τα «επι­σκευά­σι­μα» δηλα­δή, οι ιδιο­κτή­τες τους, σε συνερ­γα­σία με μηχα­νι­κό, ακό­μα και δύο χρό­νια μετά το σει­σμό κατέ­θε­ταν φακέ­λους με το κοστο­λό­γιο των ζημιών!

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό επί­σης της …ταχύ­τη­τας της απο­κα­τά­στα­σης είναι πως το 2018 εκδό­θη­κε η πρώ­τη άδεια ανέ­γερ­σης! Οι κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες έκα­ναν λόγο για επι­χο­ρή­γη­ση 1.200 ευρώ ανά τετρα­γω­νι­κό μέτρο για ένα και­νούρ­γιο σπί­τι. Το 80% του ποσού καλύ­πτε­ται από το κρά­τος και το 20% από τρα­πε­ζι­κό δάνειο. Μόνο που καμιά τρά­πε­ζα δεν χορη­γού­σε δάνειο…

Καρλοβασι Σάμου σεισμός Πλατανος 3

Φωτο Αγλα­ΐα Κυρίτση

Σε εξέλιξη η μετασεισμική τραγωδία των κατοίκων της Σάμου

Επτά μέρες μετά το σει­σμό, εκα­το­ντά­δες οικο­γέ­νειες ζουν ακό­μα στο δρό­μο και περι­μέ­νουν να δουν μέτρα ουσια­στι­κής αποκατάστασης
Παράλ­λη­λα με τις κατα­στρο­φές που έχει προ­κα­λέ­σει, ο σει­σμός ήρθε να ανα­δεί­ξει τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες δια­χρο­νι­κά των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών τους αρχών, του αστι­κού κρά­τους, που δεν δίνουν δεκά­ρα για την ουσια­στι­κή προ­στα­σία και θωρά­κι­ση του λαού από τέτοια φαι­νό­με­να και μάλι­στα σε μια σει­σμο­γό­νο χώρα, επει­δή τα έργα αυτά έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί μη επι­κερ­δή από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και κατ’ επέ­κτα­ση «μη επι­λέ­ξι­μα» από την ΕΕ.

Σε Βαθύ, Καρ­λό­βα­σι, στα χωριά της Ανα­το­λι­κής και Δυτι­κής Σάμου, οι κατα­στρο­φές που έχουν γίνει σε σπί­τια, σχο­λεία, πανε­πι­στη­μια­κά κτί­ρια, στην οδο­ποι­ία, όπως και σε μικρο­μά­γα­ζα, επι­χει­ρή­σεις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, μικρών επαγ­γελ­μα­τιών είναι ανυ­πο­λό­γι­στες.
Εκα­το­ντά­δες οικο­γέ­νειες στη Σάμο παρα­μέ­νουν στο δρό­μο, χωρίς μέχρι στιγ­μής να έχει ληφθεί από την κυβέρ­νη­ση και τους κρα­τι­κούς μηχα­νι­σμούς κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο (πέρα από τα γνω­στά ημί­με­τρα για σκη­νές, κοντέι­νερ και κάποια δωμά­τια σε ξενο­δο­χεία) για την προ­στα­σία και ανα­κού­φι­ση όλου αυτού του κόσμου.

Καρλοβασι Πλατανος Σεισμός Σάμος

Φωτο Αγλα­ΐα Κυρίτση

Εκκενώνονται περιοχές

Είναι τέτοια η κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται, καθώς το φαι­νό­με­νο συνε­χί­ζε­ται με τους μετα­σει­σμούς, που αργά το βρά­δυ της Πέμ­πτης 5 Νοέμ­βρη, δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα ανα­κοί­νω­ση του δήμου Ανατ. Σάμου, σύμ­φω­να με την οποία «απο­μα­κρύ­νε­ται οργα­νω­μέ­να όλος ο πλη­θυ­σμός που κατοικεί:

1. Οσον αφο­ρά στην πόλη της Σάμου, τμή­μα της οδού Ιωάν­νη Λεκά­τη, τμή­μα της οδού Εμμα­νου­ήλ Σοφού­λη, τμή­μα της οδού Καπε­τάν Στα­μά­τη, όλη η οδός Μνη­σάρ­χου και όλη η οδός Βακιρτζή.
2. Οσον αφο­ρά στην Κοι­νό­τη­τα Βαθέ­ος, στην περιο­χή ενο­ρία Χρι­στού και Αγί­ας Ματρώ­νας, στην περιο­χή Κοι­νο­τι­κό Κατά­στη­μα — Αγρο­τι­κό Ιατρείο — Σπα­θα­ριά — Παλιάς Αγο­ράς — Αγί­ου Αντω­νί­ου και Μεγά­λης Παναγίας».

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, θα γινό­ταν προ­σπά­θεια οι κάτοι­κοι όλων αυτών των περιο­χών να «στε­γα­στούν σε ξενο­δο­χεια­κά κατα­λύ­μα­τα», ενώ τονί­ζε­ται ότι «η παρού­σα από­φα­ση κρί­θη­κε επι­βε­βλη­μέ­νη προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί η προ­στα­σία των πολι­τών από τους κιν­δύ­νους που δια­τρέ­χουν από επα­γό­με­να του σει­σμού κατο­λι­σθη­τι­κά φαι­νό­με­να και από εκτε­τα­μέ­νες καταρ­ρεύ­σεις κτι­ρί­ων ή στοι­χεί­ων τους κατά τη μετα­σει­σμι­κή περίοδο».

Η δια­δι­κα­σία εκκέ­νω­σης ολό­κλη­ρων χωριών ήταν σε εξέ­λι­ξη από την Παρα­σκευή το πρωί. Τα τελευ­ταία στοι­χεία που βγή­καν στη δημο­σιό­τη­τα, τα οποία ήταν την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη και αυτά συγκε­χυ­μέ­να, «μιλού­σαν» για περί­που 500 οικο­γέ­νειες άστε­γες, καθώς τα σπί­τια τους είχαν κρι­θεί μη κατοι­κή­σι­μα. Αριθ­μός που είναι βέβαιο ότι θα μεγα­λώ­σει μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση των ελέγ­χων, αλλά και του φαινομένου.

Επί­σης, σύμ­φω­να με τα ίδια λει­ψά στοι­χεία, είχαν ξεπε­ρά­σει τις 1.000 οι δηλώ­σεις κατοί­κων για εκτε­τα­μέ­νες φθο­ρές και μεγά­λες ρωγ­μές, ακό­μα και καταρ­ρεύ­σεις των σπι­τιών τους…

Οι εκτι­μή­σεις του δήμου Δυτι­κής Σάμου, σύμ­φω­να με δηλώ­σεις του δημάρ­χου, μόνο από τις περιο­χές και τα χωριά αυτής της περιο­χής (Δυτ. Σάμου) υπο­λο­γί­ζε­ται ότι «τα κόκ­κι­να σπί­τια μπο­ρεί να φτά­σουν και τα 1.000, εφό­σον σε πολ­λά χωριά δεν έχουν προ­χω­ρή­σει οι σχε­τι­κοί έλεγ­χοι».

Ακό­μα, τα ίδια συγκε­χυ­μέ­να στοι­χεία της Τετάρ­της έδει­χναν ότι από τα 35 δημό­σια κτί­ρια που είχαν ελεγ­χθεί, τα 15 είχαν χαρα­κτη­ρι­στεί προ­σω­ρι­νά μη κατάλ­λη­λα για χρή­ση.

Οσον αφο­ρά τα σχο­λεία, από τα 44 που ελέγ­χθη­καν τα 11 έχουν κρι­θεί ακα­τάλ­λη­λα. Πρό­κει­ται για 5 στο Βαθύ και 6 στη Χώρα, στο Πυθα­γό­ρειο και το Καρ­λό­βα­σι (δηλ. παντού)…

Λα.Σ Βόρειου Αιγαίου Covid ΒΙΑΛ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο