Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πιο καταστροφική της τελευταίας δεκαετίας η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

Η πυρ­κα­γιά στα Γερά­νεια Όρη έκα­ψε 52.000 στρέμ­μα­τα δάσους από σύνο­λο 71.000 στρεμ­μά­των συνο­λι­κής καμέ­νης έκτα­σης, σύμ­φω­να με την ανά­λυ­ση των πλέ­ον προ­σφά­των δορυ­φο­ρι­κών δεδο­μέ­νων από το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ). Απο­τε­λεί, έτσι, την πιο κατα­στρο­φι­κή, από άπο­ψη καμέ­νης δασι­κής έκτα­σης, πυρ­κα­γιά της τελευ­ταί­ας δεκαετίας.

Όπως επι­ση­μαί­νουν οι ερευ­νη­τές Κ. Παπα­γιαν­νά­κη, Β. Κοτρώ­νη και Κ. Λαγου­βάρδος, την περί­ο­δο 2000–2021 έλα­βαν χώρα στην Ελλά­δα 980 μεγά­λες δασι­κές πυρ­κα­γιές, οι οποί­ες έκα­ψαν περισ­σό­τε­ρα από 500 στρέμ­μα­τα δάσους και δασι­κής έκτα­σης η καθε­μιά. Από την ανά­λυ­ση των στοι­χεί­ων προ­κύ­πτει ότι:

 * Η πυρ­κα­γιά στα Γερά­νεια Όρη Κοριν­θί­ας-Αττι­κής, σε ό,τι αφο­ρά την καμέ­νη δασι­κή έκτα­ση, ανή­κει στο ανώ­τε­ρο 1% των μεγά­λων πυρ­κα­γιών της περιό­δου 2000–2021.

 * Έχο­ντας κάψει 52.000 στρέμ­μα­τα δάσους και δασι­κής έκτα­σης, είναι η 13η κατά σει­ρά μεγα­λύ­τε­ρη δασι­κή πυρ­κα­γιά, ακο­λου­θώ­ντας τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελο­πόν­νη­σο, στα Ιωάν­νι­να και στην Καρ­δί­τσα, του 2007 στην Πελο­πόν­νη­σο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανα­το­λι­κή Αττική.

   * Απο­τε­λεί την πιο κατα­στρο­φι­κή, από άπο­ψη καμέ­νης δασι­κής έκτα­σης, πυρ­κα­γιά της τελευ­ταί­ας δεκαετίας.

   * Όσον αφο­ρά την επο­χή εκδή­λω­σης της πυρ­κα­γιάς στα Γερά­νεια Όρη, απο­τε­λεί αρνη­τι­κό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμε­ρα καμία δασι­κή πυρ­κα­γιά από όσες συνέ­βη­σαν πριν το μήνα Ιού­νιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο