Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η «πλεονάζουσα θνησιμότητα» και το δημόσιο σύστημα Υγείας μιας νόσου

Ένα μεγάλο μέρος των θανάτων δείχνει να σχετίζεται με μια «παράλληλη επιδημία» λόγω αδυναμίας πρόσβασης άλλων ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΣΣ |> Η «πλε­ο­νά­ζου­σα θνη­σι­μό­τη­τα» -Excess mortality είναι ένας όρος που χρη­σι­μο­ποιεί­ται στην επι­δη­μιο­λο­γία και τη δημό­σια υγεία και ανα­φέ­ρε­ται στον αριθ­μό των θανά­των από όλες τις αιτί­ες κατά τη διάρ­κεια μιας κρί­σης πάνω και πέρα από αυτό που θα περι­μέ­να­με υπό «κανο­νι­κές» συν­θή­κες.
Στην περί­πτω­σή μας οι θάνα­τοι κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας COVID-19 συγκρί­νο­νται με τον Μ.Ο. (μέσο όρο)  θανά­των κατά την ίδια περί­ο­δο των προη­γού­με­νων ετών.
Απο­τε­λεί ένα πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νο μέτρο της συνο­λι­κής επί­δρα­σης της παν­δη­μί­ας στους θανά­τους δεδο­μέ­νου ότι ‑εκτός από τους επι­βε­βαιω­μέ­νους, κατα­γρά­φει τους θανά­τους COVID-19 που δεν είχαν σωστά δια­γνω­στεί και ανα­φερ­θεί, καθώς και από άλλες αιτί­ες που οφεί­λο­νται στις γενι­κές συν­θή­κες της κρίσης.
(Πηγή Ριζο­σπά­στης)
Την αύξη­ση των θανά­των στην Ελλά­δα κατά 3,65% τις πρώ­τες 49 βδο­μά­δες του 2020 συγκρι­τι­κά με τις αντί­στοι­χες βδο­μά­δες του 2019 κατα­γρά­φουν τα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ (τα στοι­χεία για τις τελευ­ταί­ες 3 βδο­μά­δες δεν έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί ακόμα).Σύμφωνα με αυτά, τις πρώ­τες 49 βδο­μά­δες οι θάνα­τοι ανήλ­θαν σε 121.444, ενώ την αντί­στοι­χη περί­ο­δο του 2019 ανήλ­θαν σε 117.171. Σημειώ­νε­ται μάλι­στα ότι ο μέσος όρος της πεντα­ε­τί­ας 2015 — 2019 ήταν 113.979 θάνατοι.

Πολύ μεγα­λύ­τε­ρη (από 25% έως 42%) είναι η αύξη­ση των θανά­των από την 46η έως την 49η βδο­μά­δα, δηλα­δή στο διά­στη­μα 9 Νοέμ­βρη — 6 Δεκέμ­βρη 2020.

Συγκε­κρι­μέ­να, την 47η βδο­μά­δα κατα­γρά­φε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση θανά­των, κατά 42,1%, συγκρι­τι­κά με την ίδια βδο­μά­δα του 2019. Ανά­λο­γα, την 48η βδο­μά­δα αυξή­θη­καν κατά 37,6%, την 49η κατά 32,6% και την 46η κατά 25,6%.

Σε από­λυ­τους αριθ­μούς οι περισ­σό­τε­ροι θάνα­τοι κατα­γρά­φο­νται στην 49η βδο­μά­δα με 3.331 και ακο­λου­θούν η 48η με 3.295 και η 47η με 3.149. Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι οι συγκε­κρι­μέ­νες βδο­μά­δες είναι η περί­ο­δος που κορυ­φώ­θη­κε το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας στη χώρα, όπως και το «φρα­κά­ρι­σμα» των ΜΕΘ και των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, ειδι­κά στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα πιθανότερα σενάρια για την «πλεονάζουσα θνησιμότητα»

Ζητή­σα­με από τον Ηλία Κον­δύ­λη, ανα­πλη­ρω­τή καθη­γη­τή στο Εργα­στή­ριο Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, Γενι­κής Ιατρι­κής και Έρευ­νας Υπη­ρε­σιών Υγεί­ας του Τμή­μα­τος Ιατρι­κής του ΑΠΘ, να μας σχο­λιά­σει τα στοι­χεία αυτά της ΕΛΣΤΑΤ. Δήλω­σε στην εφη­με­ρί­δα μας:

«Είναι γεγο­νός ότι τις εβδο­μά­δες 9η έως και 49η του 2020 (την περί­ο­δο δηλα­δή μετα­ξύ 22 Φλε­βά­ρη και 6 Δεκέμ­βρη, οπό­τε και δημο­σιεύ­τη­καν τα τελευ­ταία δια­θέ­σι­μα στοι­χεία από την ΕΛΣΤΑΤ) παρα­τη­ρεί­ται σημα­ντι­κή αύξη­ση των θανά­των στην Ελλά­δα, σε σχέ­ση με τους ανα­με­νό­με­νους θανά­τους βάσει του μέσου όρου, της τάσης δηλα­δή, της αντί­στοι­χης περιό­δου της προη­γού­με­νης πεντα­ε­τί­ας (2015 — ’19).

Το φαι­νό­με­νο της πλε­ο­νά­ζου­σας θνη­σι­μό­τη­τας (excess mortality) σε συν­θή­κες μιας παν­δη­μι­κής κρί­σης μπο­ρεί να απο­δο­θεί σε μια σει­ρά από παρά­γο­ντες, όπως η αύξη­ση των θανά­των από το υπεύ­θυ­νο για την παν­δη­μία λοι­μώ­δες νόση­μα (εν προ­κει­μέ­νω την COVID-19), σε αδιά­γνω­στους θανά­τους από το ίδιο νόση­μα λόγω μη δια­γνω­στι­κής τους επι­βε­βαί­ω­σης, ή, τέλος, σε θανά­τους από άλλα αίτια σχε­τι­ζό­με­να άμε­σα ή έμμε­σα με την πανδημία.

Στις περισ­σό­τε­ρες χώρες όπου παρα­τη­ρή­θη­κε πλε­ο­νά­ζου­σα θνη­σι­μό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας COVID-19 (π.χ. ΗΠΑ, Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, Ιτα­λία), το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος αυτής (65% — 80%) απο­δί­δε­ται σε επι­βε­βαιω­μέ­νους θανά­τους από τη νόσο του νέου κορο­νοϊ­ού, ενώ ένα σημα­ντι­κό επί­σης μέρος της απο­δί­δε­ται σε μη δια­γνω­στι­κά επι­βε­βαιω­μέ­νους θανά­τους από την ίδια νόσο, ιδί­ως κατά τη διάρ­κεια του πρώ­του επι­δη­μι­κού κύμα­τος, όπου η επάρ­κεια των δια­γνω­στι­κών τεστ ήταν σημα­ντι­κά περιορισμένη.

Στη χώρα μας η παρα­πά­νω γενι­κή τάση μοιά­ζει να μην επι­βε­βαιώ­νε­ται. Το σημα­ντι­κό­τε­ρο μέρος, προ­σώ­ρας του­λά­χι­στον, και με βάση τα έως τώρα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, της πλε­ο­νά­ζου­σας θνη­σι­μό­τη­τας στην Ελλά­δα δεν μπο­ρεί να απο­δο­θεί ούτε στους επι­βε­βαιω­μέ­νους θανά­τους από COVID-19 ούτε σε αδιά­γνω­στους θανά­τους από την ίδια νόσο κατά τη διάρ­κεια των δύο επι­δη­μι­κών κυμά­των που έπλη­ξαν τη χώρα μας.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας και ο Οργα­νι­σμός Ηνω­μέ­νων Εθνών ήδη από το Μάρ­τιο του 2020 είχαν προει­δο­ποι­ή­σει τα κρά­τη — μέλη για τον κίν­δυ­νο μίας παράλ­λη­λης επι­δη­μί­ας, της επι­δη­μί­ας δηλα­δή υπο­θε­ρα­πεί­ας όλων των υπό­λοι­πων νοση­μά­των και της εκρη­κτι­κής αύξη­σης της νοση­ρό­τη­τας και θνη­σι­μό­τη­τας από άλλα αίτια, μη σχε­τι­ζό­με­να άμε­σα με την COVID-19.

Το ΕΣΥ, βαθιά τραυ­μα­τι­σμέ­νο από τις πολι­τι­κές λιτό­τη­τας και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης, υπο­στε­λε­χω­μέ­νο και γερα­σμέ­νο, απά­ντη­σε στην επι­δη­μία της COVID-19 με ένα παρα­τε­τα­μέ­νο lockdown των υπη­ρε­σιών του σε όσους το έχουν ανά­γκη και εξαρ­τώ­νται από αυτό. Τακτι­κά χει­ρουρ­γεία στα δημό­σια νοσο­κο­μεία ανα­βλή­θη­καν ή καθυ­στέ­ρη­σαν, τακτι­κά εξω­τε­ρι­κά ιατρεία των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων παρέ­μει­ναν για μήνες κλει­στά, κλι­νι­κές ή ολό­κλη­ρες πτέ­ρυ­γες νοσο­κο­μεί­ων για χρό­νια και εκφυ­λι­στι­κά νοσή­μα­τα ανέ­στει­λαν τη λει­τουρ­γία τους.

Το παρα­τε­τα­μέ­νο αυτό lockdown δεν μπο­ρεί παρά να οδή­γη­σε σε αύξη­ση των ανι­κα­νο­ποί­η­των ανα­γκών Υγεί­ας και κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα σχε­τί­ζε­ται με τους πλε­ο­νά­ζο­ντες μη COVID-19 θανά­τους που σήμε­ρα παρα­τη­ρού­με στην Ελλάδα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο