Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πορεία της Covid-19 στον κόσμο — Συνεχίζει να «θερίζει» στις ΗΠΑ

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 266.919 ανθρώ­πους σε όλον τον κόσμο από τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο, όταν πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε ο κορο­νο­ϊ­ός SARS-CoV‑2 στην Κίνα. Έχουν κατα­γρα­φεί περισ­σό­τε­ρα από 3.806.440 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα σε 195 χώρες και εδά­φη. Ο αριθ­μός αυτός των δια­γνω­σμέ­νων μολύν­σε­ων, ωστό­σο, αντα­να­κλά μόνο ένα κλά­σμα του πραγ­μα­τι­κού αριθ­μού λοι­μώ­ξε­ων, με μεγά­λο αριθ­μό χωρών να εξε­τά­ζουν μόνο τα κρού­σμα­τα που απαι­τούν νοσο­κο­μεια­κή περί­θαλ­ψη. Του­λά­χι­στον 1.197.100 από αυτούς τους ασθε­νείς έχουν πλέ­ον αναρρώσει.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ κατα­γρά­φη­καν χθες Πέμ­πτη πάνω από 2.400 επι­πλέ­ον θάνα­τοι εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού μέσα σε ένα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, αριθ­μός ο οποί­ος αύξη­σε τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό σε πάνω από 75.500 νεκρούς, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς.   Στις ΗΠΑ εξάλ­λου κατα­με­τρώ­νται πλέ­ον πάνω από 1,25 εκατ. επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης (+27.300 σε 24 ώρες). Περί­που 195.000 άνθρω­ποι έχουν θερα­πευ­θεί. Έχουν γίνει πάνω από 8,1 εκα­τομ­μύ­ρια δια­γνω­στι­κά τεστ στη χώρα, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Οι ημε­ρή­σιοι απο­λο­γι­σμοί θανά­των δεν έχουν πέσει κάτω από το φράγ­μα των 1.000 από την 1η Απρι­λί­ου. Αφού κατέ­γρα­ψαν πάνω από 3.100 θανά­τους σε 24 ώρες περί τα μέσα του προη­γού­με­νου μήνα, οι ΗΠΑ παρα­μέ­νουν σε ένα «πλα­τό», ένα πολύ υψη­λό επί­πε­δο θανά­των εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας, από το οποίο δυσκο­λεύ­ο­νται να κατέβουν.

Μολο­νό­τι η επι­δη­μία μοιά­ζει να επι­βρα­δύ­νε­ται στη Νέα Υόρ­κη, επί­κε­ντρο της κρί­σης — πάνω από 20.000 πιθα­νούς και επι­βε­βαιω­μέ­νους θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 θρη­νεί η πολι­τεία — εμφα­νί­ζο­νται άλλες εστί­ες, όπως η περιο­χή της αμε­ρι­κα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας, της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου κατα­γρά­φο­νται μακράν οι περισ­σό­τε­ροι θάνα­τοι και τα περισ­σό­τε­ρα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης, κατά τα επί­ση­μα δεδομένα.

Γερμανια

Άλλοι 147 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην ασθέ­νεια COVID-19 στη Γερ­μα­νία το προη­γού­με­νο 24ωρο, όπου το σύνο­λο των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού έφθα­σε τα 7.266, δεί­χνουν τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει και μετα­φορ­τώ­νει καθη­με­ρι­νά στον ειδι­κό ιστό­το­πο που έχει δημιουρ­γή­σει το Robert Koch-Institut, το οποίο ειδι­κεύ­ε­ται στις μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες. Ο αριθ­μός των νέων θανά­των αυξή­θη­κε σε σύγκρι­ση με αυτόν που κατα­γρα­φό­ταν μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα (123). Το ίδιο διά­στη­μα, τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 αυξή­θη­καν κατά 1.209 στα 167.300, κατά τα στοι­χεία του Ινστι­τού­του Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των μειώ­θη­κε σε σύγκρι­ση με το προη­γού­με­νο 24ωρο, παρέ­μει­νε όμως πάνω από το επί­πε­δο των 1.200, παρό­τι για ένα διή­με­ρο αυτή την εβδο­μά­δα (τη Δευ­τέ­ρα και την Τρί­τη) τα κρού­σμα­τα δεν ξεπέ­ρα­σαν τα 700.

Γαλλία

Οι νεκροί από τον νέο κορο­νο­ϊό στη Γαλ­λία ανέρ­χο­νται πλέ­ον στους 25.987, καθώς άλλοι 178 άνθρω­ποι προ­στέ­θη­καν στη μακριά λίστα των θυμά­των το προη­γού­με­νο 24ωρο. Ο αριθ­μός αυτός πάντως είναι ο μικρό­τε­ρος που έχει κατα­γρα­φεί τις τέσ­σε­ρις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες. Νωρί­τε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός Εντουάρ Φιλίπ ανα­κοί­νω­σε ότι η Γαλ­λία θα αρχί­σει να αίρει την καρα­ντί­να από την Δευ­τέ­ρα, 11 Μαΐου.

Στην ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανέ­φε­ρε ότι ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας έπε­σε στους 2.961 (-186). Είναι η πρώ­τη φορά από τις 25 Μαρ­τί­ου ότι οι νοση­λευό­με­νοι σε ΜΕΘ μειώ­νο­νται κάτω από τους 3.000. Έχει μειω­θεί επί­σης στους 23.208 (από 23.983) ο συνο­λι­κός αριθ­μός των ασθε­νών σε νοσο­κο­μεία. Στην κορύ­φω­ση της επι­δη­μί­ας , στις 8 Απρι­λί­ου, οι νοση­λευό­με­νοι ασθε­νείς είχαν φτά­σει τους 32.292 και εκεί­νοι που είχαν εισα­χθεί σε ΜΕΘ τους 7.148.

Λατινική Αμερική

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε 610 θανά­τους ασθε­νών που υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 και 9.888 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2. Με τα νεό­τε­ρα δεδο­μέ­να, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού αυξή­θη­κε επι­σή­μως σε 9.146 νεκρούς επί συνό­λου 135.106 επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης. Πρό­κει­ται για τον πιο βαρύ απο­λο­γι­σμό μετα­ξύ των ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών. Ειδι­κοί ωστό­σο τονί­ζουν πως ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός είναι πολύ υπο­τι­μη­μέ­νος. Μολα­ταύ­τα, η κυβέρ­νη­ση υπό τον ακρο­δε­ξιό πρό­ε­δρο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου συνε­χί­ζει να ενα­ντιώ­νε­ται στα μέτρα περιο­ρι­σμού που έχουν επι­βά­λει οι κυβερ­νή­τες πρα­κτι­κά όλων των πολι­τειών της χώρας για να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση της πανδημίας.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε την Πέμ­πτη ότι το προη­γού­με­νο 24ωρο κατα­γρά­φη­καν 257 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19 και 1.982 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού να φθά­νει έτσι τους 2.961 νεκρούς επί συνό­λου 29.616 επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης. Στε­λέ­χη της μεξι­κα­νι­κής ομο­σπον­δια­κής κυβέρ­νη­σης έχουν ωστό­σο επι­ση­μά­νει επα­νει­λημ­μέ­να ότι ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι πιθα­νό­τα­τα πολ­λα­πλά­σιος των επιβεβαιωμένων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο