Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πρέσβειρα της Κούβας μιλάει για τα εμβόλια της χώρας και για την Ελλάδα

Για τα τέσ­σε­ρα νέα κου­βα­νι­κά εμβό­λια για τον κορο­νο­ϊό, τον πόλε­μο που δέχε­ται η Κού­βα από τις ΗΠΑ και τη λάσπη που ρίχνε­ται κατά της ταξιαρ­χί­ας κου­βα­νών ιατρών Henry Reeve, που είναι υπο­ψή­φια για Νόμπελ Ειρή­νης, μίλη­σε στο Sputnik η πρέ­σβει­ρα του νησιού στην Ελλά­δα Ζελ­μίς Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να.

Ένα από τα θαύ­μα­τα-ναυαρ­χί­δες της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης, παρά την ανη­λεή εκστρα­τεία των μποϊ­κο­τάζ και σαμπο­τάζ από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ, είναι ο τομέ­ας της υγεί­ας, μέσω της κατάρ­τι­σης υψη­λού επι­πέ­δου ειδι­κευ­μέ­νων επαγ­γελ­μα­τιών, του δωρε­άν -για όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους πολί­τες– συστή­μα­τος υγεί­ας και της προ­λη­πτι­κής ιατρι­κής, που θριάμ­βευ­σε στη χώρα και στη μάχη κατά της COVID-19, με συντρι­πτι­κά μικρά ποσο­στά θνησιμότητας.

Η ανά­πτυ­ξη της ιατρι­κής επι­στή­μης στην Κού­βα συνε­χί­στη­κε σε τέτοιο βαθ­μό και με τέτοια επι­τεύγ­μα­τα κατά του κορο­νοϊ­ού, με τέσ­σε­ρα μάλι­στα εμβό­λια να βρί­σκο­νται σε προ­χω­ρη­μέ­νη φάση, που δικαί­ως η πρέ­σβει­ρα της χώρας στην Ελλά­δα, Ζελ­μίς Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να (Zelmys María Domínguez Cortina), μιλά στο Sputnik για «θρί­αμ­βο της επα­νά­στα­σης του 1959, σε πεί­σμα των δια­δο­χι­κών πολ­λα­πλών ενερ­γειών για ανα­τρο­πή της σοσια­λι­στι­κής κυβέρ­νη­σης από όλες τις αμε­ρι­κα­νι­κές κυβερ­νή­σεις αλλά και του άδι­κου οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού, κατά παρά­βα­ση του διε­θνούς δικαί­ου, που επη­ρε­ά­ζει όχι μόνο την Κού­βα, αλλά και τρίτους».

Cuba Covid

Η υγεία και τα εμβόλια για την COVID-19

Ο τομέ­ας της βιο­τε­χνο­λο­γί­ας, προ­τε­ραιό­τη­τα του Φιντέλ Κάστρο, επέ­τρε­ψε στην Κού­βα, μας εξη­γεί η πρέ­σβει­ρα, να μπο­ρεί να αντα­πο­κρι­θεί στις κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανά­γκης που προ­κλή­θη­καν από την αρχή της παν­δη­μί­ας της COVID-19.

«Από τη στιγ­μή επέ­λα­σης του ιού (Μάρ­τιο του 2019) το εθνι­κό μας σύστη­μα επι­στή­μης, τεχνο­λο­γί­ας και και­νο­το­μί­ας, μαζί με την ανι­διο­τε­λή εργα­σία για­τρών, νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, τεχνι­κών και άλλων εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγεί­ας, έγι­ναν η βασι­κή “ατμο­μη­χα­νή” ενά­ντια στην παν­δη­μία, με απο­τέ­λε­σμα να είμα­στε ανά­με­σα στα έθνη με τη χαμη­λό­τε­ρη θνη­σι­μό­τη­τα στην Αμε­ρι­κή και διε­θνώς» υπερηφανεύεται.

«Περισ­σό­τε­ρα από 20 κου­βα­νι­κά φάρ­μα­κα απο­τε­λούν επί του παρό­ντος μέρος των πρω­το­κόλ­λων για τη θερα­πεία και πρό­λη­ψη του COVID-19» υπο­γραμ­μί­ζει η πρέσβειρα.

Με την εμφά­νι­ση των πρώ­των κρου­σμά­των της COVID-19 στην Κού­βα, το Εθνι­κό Κέντρο Βιο­πα­ρα­σκευα­σμά­των (BIOCEN) αφιε­ρώ­θη­κε στην κατα­σκευή φαρ­μά­κων της βιο­τε­χνο­λο­γί­ας που χρη­σι­μο­ποιού­νται κατά του κορο­νοϊ­ού SARS-COV‑2.

Zelmys María Domínguez Cortina Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα«Ξεκι­νή­σα­με με τη συμπε­ρί­λη­ψη της ανα­συν­δυα­σμέ­νης ανθρώ­πι­νης ιντερ­φε­ρό­νης ALFA 2B (η εμπο­ρι­κή της ονο­μα­σία είναι Heberón) στα πρω­τό­κολ­λα θερα­πεί­ας κατά της COVID-19» μας απα­ντά η εξαι­ρε­τι­κά καταρ­τι­σμέ­νη πρέσβειρα.
«Σύμ­φω­να με στοι­χεία του MINSAP, από τις 14 Απρι­λί­ου 2020, το 93,4% των ασθε­νών με τον νέο coronavirus SARS-CoV‑2 είχαν υπο­βλη­θεί σε θερα­πεία με την ιντερ­φε­ρό­νη και μόνο το 5,5% από αυτούς είχαν επι­δεί­νω­ση. Το ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας ήταν 2,7%, ενώ για τους ασθε­νείς όπου χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε η ιντερ­φε­ρό­νη ALFA 2Β ήταν μόλις 0,9%» προ­σθέ­τει.
Το εθνι­κό σχέ­διο υγεί­ας κινεί­ται βήμα βήμα με υπο­δειγ­μα­τι­κό συντο­νι­σμό, όπως μας το ανα­λύ­ει. Οι ερευ­νη­τές της BioCen ανέ­πτυ­ξαν το πρώ­το μέσο μετα­φο­ράς ιών (BTV) στην Κού­βα, προ­ο­ρι­ζό­με­νο για τη συλ­λο­γή και τη μετα­φο­ρά ρινο­φα­ρυγ­γι­κών και στο­μα­το­φα­ρυγ­γι­κών κλι­νι­κών δειγ­μά­των από ασθε­νείς για τη διά­γνω­ση του SARS-CoV‑2 .

«Αυτό είναι κάτι που μπο­ρεί να περι­γρα­φεί ως πραγ­μα­τι­κό ορό­ση­μο» τονί­ζει η πρέ­σβει­ρα της Κούβας.

Αμέ­σως, η χώρα ανέ­πτυ­ξε νέες μεθό­δους διά­γνω­σης για τον SARS-CoV‑2 (το Immunoassay Center) και δημιούρ­γη­σε το πρώ­το πρω­τό­τυ­πο του κου­βα­νι­κού ανα­πνευ­στή­ρα για υπο­βοη­θού­με­νη ανα­πνοή, που ήταν το απο­τέ­λε­σμα της συνερ­γα­σί­ας του Κου­βα­νι­κού Κέντρου Νευ­ρο­ε­πι­στη­μών, της Ένω­σης Στρα­τιω­τι­κών Βιο­μη­χα­νιών, της Combiomed Company, του Κέντρου Κρα­τι­κού Ελέγ­χου Φαρ­μά­κων, του Ιατρι­κού Εξο­πλι­σμού και Συσκευών (CECMED) και του Εθνι­κού Γρα­φεί­ου Κρα­τι­κού Σχεδιασμού.
Με επι­κε­φα­λής το Ινστι­τού­το Αιμα­το­λο­γί­ας και Ανο­σο­λο­γί­ας, τον Μάιο του 2019, συνε­χί­ζει η πρέ­σβει­ρα, κλι­νι­κές δοκι­μές με βλα­στο­κύτ­τα­ρα άρχι­σαν να αντι­με­τω­πί­ζουν επι­τυ­χέ­στα­τα πνευ­μο­νι­κές παρε­νέρ­γειες σε ασθε­νείς προ­σβε­βλη­μέ­νους από τον ιό της COVID-19.
Τα μάτια της διε­θνούς επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας, αλλά και κυβερ­νή­σε­ων, είναι στραμ­μέ­να ωστό­σο στην έρευ­να για τα εμβό­λια κατά της COVID-19. Υπάρ­χουν τέσ­σε­ρα εν εξε­λί­ξει. Σε ποια ακρι­βώς φάση είναι;

«Στις 24 Αυγού­στου, η Κού­βα ξεκί­νη­σε κλι­νι­κές δοκι­μές για τη δοκι­μή του πρώ­του εμβο­λί­ου, με το όνο­μα SOBERANA 1, που σχε­διά­στη­κε από επι­στή­μο­νες από το Finlay Ινστι­τού­το εμβο­λί­ων. Στις αρχές Νοεμ­βρί­ου, ξεκί­νη­σε η φάση Ι των κλι­νι­κών δοκι­μών του δεύ­τε­ρου εμβο­λί­ου, με το όνο­μα Soberana 2. Σύμ­φω­να με τον για­τρό Vicente Vérez Bencomo, γενι­κό διευ­θυ­ντή του Finlay Vaccine Institute, πρό­κει­ται για ένα άνευ προη­γου­μέ­νου συζυ­γές εμβό­λιο σε σχέ­ση με όλα αυτά που έχουν ανα­πτυ­χθεί κατά της ασθέ­νειας διε­θνώς, όπου το αντι­γό­νο του ιού συν­δέ­ε­ται χημι­κά με τον τοξοει­δή τέτα­νο» μας ανα­λύ­ει η κα Κορτίνα.

segundo grupo de voluntarios 2η ομάδα εθελοντών Soberana

Άδεια σε δύο εμβόλια για την έναρξη κλινικών δοκιμών

Εν συνε­χεία, ερευ­νη­τές από το Κέντρο Γενε­τι­κής Μηχα­νι­κής και Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας (CIGB) παρου­σί­α­σαν στην Κού­βα ακό­μη δύο υπο­ψή­φια εμβό­λια, με τα ονό­μα­τα Mambisa και Abdala. 

«Το πρώ­το θα χορη­γεί­ται ρινι­κά, ενώ το δεύ­τε­ρο θα πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποιεί­ται ενδο­μυ­ϊ­κά. Στα τέλη Νοεμ­βρί­ου, και τα δύο εμβό­λια έλα­βαν άδεια από την CECMED για έναρ­ξη των κλι­νι­κών δοκι­μών, επο­μέ­νως η Κού­βα έχει ήδη τέσ­σε­ρα υπο­ψή­φια εμβό­λια στην κλι­νι­κή δοκι­μα­στι­κή φάση, ένα επί­τευγ­μα της εθνι­κής βιο­τε­χνο­λο­γί­ας και της φαρ­μα­κευ­τι­κής βιο­μη­χα­νί­ας της χώρας, παρά τον πόλε­μο των ΗΠΑ» τονί­ζει η πρέσβειρα.

«Υπάρ­χουν αυτή τη στιγ­μή περισ­σό­τε­ρα από 80 ερευ­νη­τι­κά έργα που συν­δέ­ο­νται με την COVID-19, τα οποία έχουν ολο­κλη­ρω­θεί ή είναι σε εξέ­λι­ξη, από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας. Η κου­βα­νι­κή βιο­φαρ­μα­κευ­τι­κή βιο­μη­χα­νία παρά­γει οκτώ από τα εμβό­λια που χρη­σι­μο­ποιού­νται στο πρό­γραμ­μα ανο­σο­ποί­η­σης» ανα­φέ­ρει η πρέσβειρα.
Στο ευρύ­τε­ρο, εκτός κορο­νοϊ­ού, εμβο­λια­στι­κό «μέτω­πο», τα νού­με­ρα είναι… συντρι­πτι­κά: υπάρ­χει 100% κάλυ­ψη στο πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού όλου του κου­βα­νι­κού πλη­θυ­σμού, ένα από τα υψη­λό­τε­ρα στον κόσμο.
Απο­τέ­λε­σμα; Έχει επι­τευ­χθεί η εξά­λει­ψη μιας ομά­δας ασθε­νειών. Μιλά­με δηλα­δή για το εμβό­λιο της Μηνιγ­γί­τι­δας τύπου Β και Γ, το οποίο ήταν το πρώ­το του είδους του παγκο­σμί­ως και άρχι­σε να χορη­γεί­ται στο νησί από το αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 1990, για το εμβό­λιο για την ηπα­τί­τι­δα Β, το πρώ­το στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή με πιστο­ποί­η­ση από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΥ), για το εμβό­λιο κατά του Haemophilus Influenzae τύπου Β, το εμβό­λιο Heberpenta κατά της διφθε­ρί­τι­δας, του τετά­νου, του κοκ­κύ­τη, της ηπα­τί­τι­δας Β και άλλων.
Στα κου­βα­νι­κά κατορ­θώ­μα­τα συγκα­τα­λέ­γε­ται και η ανα­λο­γία 9 για­τρών ανά 1.000 κατοί­κους, η υψη­λό­τε­ρη στον κόσμο, ενώ η πρό­σβα­ση στην υγεία είναι βεβαί­ως ένα δεδο­μέ­νο λαϊ­κό δικαί­ω­μα στην Κούβα.
Ο τομέ­ας της υγεί­ας παρέ­μει­νε πάντο­τε μετα­ξύ των προ­τε­ραιο­τή­των της κου­βα­νέ­ζι­κης Κυβέρ­νη­σης, η οποία το 2019 διέ­θε­σε το 27,5% των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμέ­νων κοι­νω­νι­κών δαπα­νών σε αυτόν.

Cuba Bloqueo Latuff

Κι όλα αυτά, παρά τον «άδι­κο οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών ενά­ντια στην Κού­βα, που απο­τε­λεί το κύριο εμπό­διο στην ανά­πτυ­ξή της», όπως παρα­δέ­χε­ται στην κου­βέ­ντα μας η χει­μαρ­ρώ­δης πρέ­σβει­ρα της Κού­βας στην Ελλά­δα κα Ζελ­μίς Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να.«Ακό­μη και τομείς στους οποί­ους η χώρα μας δια­θέ­τει διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­να απο­τε­λέ­σμα­τα, όπως η υγεία και η εκπαί­δευ­ση, μετα­ξύ άλλων, δεν εξαι­ρού­νται από τις σοβα­ρές επι­πτώ­σεις που προ­κα­λεί η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ» προσθέτει.

zelmys cuba bloqueo

«Από τον Απρί­λιο του 2019 έως τον Μάρ­τιο του 2020, η πολι­τι­κή των αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώ­σε­ων έχει προ­κα­λέ­σει απώ­λειες στον τομέα της υγεί­ας, της τάξης των 160 εκα­τομ­μυ­ρί­ων και 260 χιλιά­δων 880 δολα­ρί­ων. Οι συσ­σω­ρευ­μέ­νες ζημιές κατά τη διάρ­κεια σχε­δόν έξι δεκα­ε­τιών εφαρ­μο­γής αυτής της επι­θε­τι­κής πολι­τι­κής αγγί­ζουν ένα αστρο­νο­μι­κό ποσό. Η δε τρέ­χου­σα κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ, υπό τον Ντό­ναλντ Τραμπ, αύξη­σε τις εχθρο­πρα­ξί­ες, με σκο­πό να βλά­ψει τις βασι­κές ανά­γκες του κου­βα­νι­κού λαού, προ­ω­θώ­ντας ακό­μη και ένα κοι­νω­νι­κό ξέσπα­σμα στην Κού­βα, με εκστρα­τεί­ες ενα­ντί­ον των για­τρών μας. Επι­πλέ­ον, κατά­τα­ξε την Κού­βα στις χώρες που υπο­θάλ­πουν την τρο­μο­κρα­τία!» προσθέτει.

Κι όμως. Παρά τον πόλε­μο λάσπης, επι­σή­μως η ταξιαρ­χία Henry Reeve, η ηρω­ι­κή ομά­δα κου­βα­νών για­τρών, δηλα­δή, που ταξι­δεύ­ουν όπου υπάρ­χει ανά­γκη για υγειο­νο­μι­κή φρο­ντί­δα, είναι υπο­ψή­φια για το Νόμπελ Ειρή­νης 2021. Κι αυτό, χάρη στην ελλη­νι­κή πρω­το­βου­λία συγκέ­ντρω­σης περισ­σό­τε­ρων από 215.000 υπο­γρα­φών.

Nobel prize for the doctors of Cuba 2021 Προβλήματα Προοπτικές

«Από την ώρα που θριάμ­βευ­σε η Επα­νά­στα­ση, η Κού­βα δια­κρί­θη­κε για το πνεύ­μα της αλλη­λεγ­γύ­ης και του διε­θνι­σμού, από το οποίο προ­ήλ­θε και η απο­στο­λή ιατρι­κών ταξιαρ­χιών και φοι­τη­τών ιατρι­κής σε διά­φο­ρες χώρες» μας λέει η πρέσβειρα.

61 Χρόνια Κουβανική Επανάσταση 61 años revolución cubanaΗ ταξιαρ­χία έχει δεχθεί συντο­νι­σμέ­νες επι­θέ­σεις δυσφή­μι­σης, αλλά «το έργο και η στά­ση της συντρί­βουν τις εκστρα­τεί­ες λάσπης. Το διε­θνές σώμα ιατρών μας είναι ειδι­κευ­μέ­νο σε κατα­στά­σεις κατα­στρο­φών και σοβα­ρές επι­δη­μί­ες. Η ταξιαρ­χία Henry Reeve δού­λε­ψε με αυτα­πάρ­νη­ση παντού, σε σει­σμούς, στον αγώ­να κατά του Έμπο­λα στην Αφρι­κή και τώρα πολέ­μα την COVID-19 σε πολ­λές χώρες» συνε­χί­ζει η πρέ­σβει­ρα, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως «όλοι οι κου­βα­νοί επαγ­γελ­μα­τί­ες της υγεί­ας που εντά­χθη­καν στις ταξιαρ­χί­ες το έκα­ναν ελεύ­θε­ρα και εθε­λο­ντι­κά και χωρίς οποιο­δή­πο­τε είδος εξα­να­γκα­σμού. Η παρου­σία τεχνι­κών υγεί­ας και επαγ­γελ­μα­τιών στο περισ­σό­τε­ρες από 60 χώρες και εδά­φη βασί­ζο­νται πάντα σε διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες συνερ­γα­σί­ας που υπο­γρά­φη­καν μετα­ξύ των αντί­στοι­χων Υπουρ­γεί­ων Υγεί­ας. Σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις έχει συμ­με­τά­σχει και ο ΠΟΥ».

Η Ελλά­δα υπήρ­ξε κατα­λύ­της για την υπο­ψη­φιό­τη­τα για το Νόμπελ, ανα­γνω­ρί­ζει η πρέ­σβει­ρα: «Είμα­στε ιδιαί­τε­ρα ευγνώ­μο­νες για όλα όσα έχουν γίνει στην Ελλά­δα, για τους φίλους που έχουν υπο­στη­ρί­ξει την πρω­το­βου­λία από τον Μάρ­τιο του 2020. Σας ευγνω­μο­νού­με πραγ­μα­τι­κά» κατα­λή­γει η κα Κορτίνα.


Πηγή Sputnik

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο