Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού στην Αμερική — ¨Ενα μάθημα που δεν μπορούν να ξεχάσουν (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σε λιγό­τε­ρο από 72 ώρες, οι μισθο­φό­ροι ΗΠΑ παρα­δό­θη­καν στον Κόλ­πο των Χοί­ρων. Το νησί της Επα­νά­στα­σης έδει­ξε στον ιμπε­ρια­λι­σμό το μεγα­λείο και τον ηρω­ι­σμό του κου­βα­νι­κού λαού. Ένα μάθη­μα που δεν μπο­ρούν ποτέ να ξεχάσουν.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό σχέ­διο ήταν να γίνει η από­βα­ση ων μισθο­φό­ρων στην ακτή, όπου δεν περί­με­ναν καμία ουσια­στι­κά αντί­στα­ση, ναο­χυ­ρώ­σουν τις θέσεις τους και να κατα­λά­βουν το αερο­δρό­μιο όπου θα μετέ­φε­ραν με αερο­σκά­φος τη δοτή κυβέρ­νη­ση η οποία στη συνέ­χεια θα επι­κοι­νω­νού­σε απευ­θεί­ας με τις αρχές των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών για να ζητή­σει άμε­ση βοή­θεια. Ταυ­τό­χρο­να, βασί­ζο­νταν σε μια μαζι­κή εξέ­γερ­ση στην Κού­βα ενά­ντια στους επαναστάτες.

Τίπο­τα απ’ όλα αυτά δεν έγι­νε. Η άμε­ση αντί­δρα­ση της πολι­το­φυ­λα­κής και του λαού της Κού­βας ακύ­ρω­σαν τα σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών. Ο Φιντέλ ανέ­λα­βε προ­σω­πι­κά τη μάχη. Η φυσι­κή του παρου­σία στο πεδίο της μάχης ανέ­βα­σε το ηθι­κό της πολι­το­φυ­λα­κής που έδω­σε αξέ­χα­στο μάθη­μα στους ιμπεριαλιστές.

 

fidel giron

Ο Φιντέλ  με τους στρα­τιώ­τες, δίνει εντο­λές μάχης στο Κόλ­πο των Χοί­ρων, στις 17 Απρι­λί­ου 1961

Fidel Giron1

Κατά την εισβο­λή στον Κόλ­πο των Χοίρων

Fidel Giron4

Ο Φιντέλ επι­σκέ­πτε­ται μια αντια­ε­ρο­πο­ρι­κή αμυ­ντι­κή ταξιαρ­χία κατά την εισβο­λή των μισθο­φό­ρων στον Κόλ­πο των Χοί­ρων, στις 17 Απρι­λί­ου 1961

Fidel Giron5

Ο Φιντέλ δίνει οδη­γί­ες στην πολι­το­φυ­λα­κή κατά την εισβο­λή των μισθο­φό­ρων υπό την ηγε­σία της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, στις 17 Απρι­λί­ου 1961.

Fidel Giron6

Ο Φιντέλ παρα­τη­ρεί το πλοίο των μισθο­φό­ρων, στις 17 Απρι­λί­ου 1961

Fidel Giron7

Fidel Giron8

Ο Φιντέλ Κάστρο κατά την άφι­ξή του στο θέα­τρο εισβο­λής των επι­χει­ρή­σε­ων για να οδη­γή­σει την άμυ­να και την επί­θε­ση ενα­ντί­ον μισθο­φό­ρων, που εκπαι­δεύ­τη­καν αι πλη­ρώ­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Κόλ­πος των Χοί­ρων, 19 Απρι­λί­ου 1961.

Fidel Giron12

Ο Φιντέλ μαζί με τον καπε­τά­νιο Jose Ramón Fernández (αρι­στε­ρά στη φωτο­γρα­φία) προ­σεγ­γί­ζει τον Κόλ­πο των Χοί­ρων, στις 17 Απρι­λί­ου 1961.

Πηγή φωτό: cubadebete.cu

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο