Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πρώτη γυναίκα προπονητής στο NBA

Όντας ήδη η πρώ­τη γυναί­κα που κατεί­χε θέση βοη­θού προ­πο­νη­τή στο αμε­ρι­κα­νι­κό μπά­σκετ υψη­λού επι­πέ­δου, η αμε­ρι­κα­νο­ρω­σί­δα Becky Hammon (Rebecca Lynn Hammon, γεν.11-Μαρτ-1977) της San Antonio Spurs  έγρα­ψε ιστο­ρία την παρα­μο­νή της πρω­το­χρο­νιάς, ως προ­πο­νη­τής σε  παι­χνί­δι εθνι­κής εμβέ­λειας National Basketball Association (ΝΒΑ), αντι­κα­θι­στώ­ντας τον Gregg Popovich.

Το ρεκόρ δεν στα­μα­τά­ει εδώ, καθώς γυναί­κα δεν είχε ποτέ επι­κε­φα­λής κανέ­να από τα τέσ­σε­ρα μεγά­λα αθλη­τι­κά πρω­τα­θλή­μα­τα στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες (NBA, MLB, μπέιζ­μπολ, NFL, ράγκ­μπι και NHL, χόκεϊ στον πάγο), που δίνει μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις στο κατόρθωμα.

Όλα συνέ­βη­σαν όταν ο προ­πο­νη­τής των Spurs (τρεις φορές «προ­πο­νη­τής της χρο­νιάς»), Gregg Popovich, 3:56 λεπτά πριν τη λήξη του 2ου 10λεπτου, παρέ­δω­σε τη σκυ­τά­λη: μετά από αυτό, η Hammon μπή­κε με τα μπού­νια και ανέ­λα­βε τα ηνία του παι­χνι­διού, καθο­δη­γώ­ντας παί­κτες ανα­στή­μα­τος DeMar DeRozan και Dejounte Murray.

Έτσι, με τη μαύ­ρη μάσκα της στο πρό­σω­πο και την μονο­μα­χία στο 41–52, έδω­σε το στίγ­μα έμπει­ρου προ­πο­νη­τή, ανε­ξάρ­τη­τα από το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα, 107–121 από τους Lakers των σού­περ σταρ LeBron James και Anthony Davis, με τον Τζέιμς σε μεγά­λα κέφια, με 26 πόντους, 5 ριμπά­ουντ και 8 ασίστ σε 35 λεπτά στο γήπε­δο, με δεύ­τε­ρο τον Ντέι­βις (20–8‑3).
Ωστό­σο, όλα τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα πήγαν στην Χάμον, που για 7η σεζόν βρί­σκε­ται στους Spurs.
Προη­γου­μέ­νως, είχε μια λαμπρή καριέ­ρα στην Εθνι­κή Ένω­ση Γυναι­κών Μπά­σκετ (Women’s National Basketball Association ‑WNBA): έφτα­σε στην κατη­γο­ρία All-Star έξι φορές, με τις ομά­δες New York Liberty και San Antonio Silver Stars.
Το 2014 η προ­πο­νη­τής ήταν η πρώ­τη γυναί­κα βοη­θός στο NBA.

«Προ­φα­νώς είναι ένα πολύ μεγά­λο πράγ­μα. Είναι μια σημα­ντι­κή στιγ­μή», δήλω­σε η Hammon στη συνέ­ντευ­ξη τύπου στο τέλος του παι­χνι­διού. «Ειλι­κρι­νά, εκεί­νη τη στιγ­μή απλά προ­σπα­θού­σα να κερ­δί­σω το παι­χνί­δι… απλά –χωρίς να σκέ­φτο­μαι τη μεγά­λη εικό­να εκεί­νου που μπο­ρεί να είναι συντριπτικό.

Όλοι διδα­χτή­κα­με αλλά θα ήθε­λα να τελειώ­σω το παι­χνί­δι με μια νίκη για τους παί­κτες μας»

Ακρι­βώς, από την άλλη πλευ­ρά του γηπέ­δου, το άστρο του LeBron James, στα 36α γενέ­θλιά του, αφιέ­ρω­σε συγ­χα­ρη­τή­ρια στην προπονήτρια.
«Έπρε­πε να ανα­λά­βει την ευθύ­νη σήμε­ρα, να δεί­ξει τη δου­λειά της, να δεί­ξει το ταλέ­ντο της και να δεί­ξει την αγά­πη της για αυτό το άθλη­μα ‑είναι πολύ παθια­σμέ­νη με αυτό. Συγ­χα­ρη­τή­ρια σε αυτήν και συγ­χα­ρη­τή­ρια στην ομά­δα μας», δήλω­σε ο James.
Η εκλεγ­μέ­νη αντι­πρό­ε­δρος Kamala Harris ήταν μετα­ξύ εκεί­νων που την συνε­χά­ρη­σαν στα ΜΚΔ, γρά­φο­ντας την Πέμ­πτη: «Συγ­χα­ρη­τή­ρια, @BeckyHammon. Μπο­ρεί να είσαι η πρώ­τη, αλλά ξέρω σίγου­ρα δεν θα είσαι η τελευ­ταία»Becky Rebecca Lynn HammonBecky Rebecca Lynn Hammon

Η Μπέ­κι έπαι­ζε και όποιος γνω­ρί­ζει την ιστο­ρία του γυναι­κεί­ου μπά­σκετ ξέρει τι σημαί­νει αυτό, δήλω­σε ο φρου­ρός των Σπερς Ντε­μάρ Ντεροζάν.
«Δεν σκέ­φτε­τα δύο φορές. Είναι ένας από εμάς. Όταν μιλά­ει, είμα­στε όλοι αυτιά»

Ο Dejounte Murray προ­σθέ­τει: «της βγά­ζω το καπέ­λο. Δίνει προ­σο­χή σε όλα αυτά τα “μικρά πράγ­μα­τα”. Παρα­κο­λου­θώ τη συνο­μι­λία της σε κάθε παί­κτη, είτε ήταν βετε­ρά­νος είτε και­νούρ­γιος. Λίγα λόγια και στα­ρά­τα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τις γνώ­σεις της για το παιχνίδι»…
Becky Rebecca Lynn Hammon 9«Λατρεύω την Μπέ­κι μέχρι θανά­του. Μου στέλ­νει μήνυ­μα στις δια­κο­πές να ρωτή­σει για την κόρη μου κι εγώ ρωτώ για τα παι­διά της. Την εκτι­μώ αφά­ντα­στα. Το μέλ­λον είναι λαμπρό γι ‘αυτήν, ελπί­ζω να τα κατα­φέ­ρει και να μην τα παρα­τή­σει. Κάποια μέρα μπο­ρεί να συμ­βεί ή να μην συμ­βεί. Ποιος ξέρει; Αλλά είναι σίγου­ρα στο σωστό δρό­μο, και νομί­ζω ότι όλοι την εκτι­μούν. Δίνει ένα παρά­δειγ­μα για κάθε γυναί­κα εκεί έξω»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο