Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά της Covid-19 — Θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή

Η Ρωσία ενέ­κρι­νε το πρώ­το αντι­ι­κό φάρ­μα­κο κατά του νέου κορο­νοϊ­ού, με την ονο­μα­σία Coronavir, προ­ϊ­όν της ρωσι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας R‑Pharm, το οποίο θα χορη­γεί­ται με συντα­γή για την θερα­πευ­τι­κή αγω­γή εξω­τε­ρι­κών ασθε­νών με μέτρια συμ­πτώ­μα­τα της Covid-19 και θα πωλεί­ται στα φαρ­μα­κεία της χώρας από την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα, ανα­κοί­νω­σε η εταιρεία.

Η έγκρι­ση του Coronavir ως φαρ­μά­κου που θα χορη­γεί­ται με συντα­γή, έπε­ται της έγκρι­σης ενός άλλου ρωσι­κού φαρ­μά­κου κατά του Covid-19 και συγκε­κρι­μέ­να του Avifavir που δόθη­κε τον Μάιο. Και τα δύο φάρ­μα­κα βασί­ζο­νται στο Favipiravir, το οποίο είχε ανα­πτυ­χθεί στην Ιαπω­νία και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ευρέ­ως σε ιογε­νείς θερα­πευ­τι­κές αγωγές.

Η ανα­κοί­νω­ση της ρωσι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας R‑Pharm συνι­στά μια ένδει­ξη ότι η Ρωσία επι­διώ­κει να κατα­στεί ηγε­τι­κή δύνα­μη στην κούρ­σα κατά του νέου κορο­νοϊ­ού. Η εται­ρεία ήδη εξά­γει τα δικά της τεστ για τον Covid-19 και έχει υπο­γρά­ψει αρκε­τά συμ­βό­λαια με ξένες χώρες για την προ­μή­θειά τους με το ρωσι­κό εμβό­λιο κατά του κορο­νοϊ­ού Sputnik‑V.

Η R‑Pharm ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή της ότι έλα­βε την έγκρι­ση του Coronavir μετά την ολο­κλή­ρω­ση της τρί­της φάσης των κλι­νι­κών δοκι­μών στην οποία συμ­με­τεί­χαν 168 ασθε­νείς με Covid-19.

Το φάρ­μα­κο χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για πρώ­τη φορά σε νοσο­κο­μείο που νοση­λεύ­ο­νται ασθε­νείς με Covid-19 τον Ιού­λιο, όπως φαί­νε­ται στο κρα­τι­κό μητρώο φαρμάκων.

Η κλι­νι­κή δοκι­μή του Coronavir ήταν σχε­τι­κά μικρής διάρ­κειας. Η Ευρω­παϊ­κή Ρυθ­μι­στι­κή αρχή για θέμα­τα Υγεί­ας ενέ­κρι­νε σήμε­ρα Παρα­σκευή την χρή­ση του στε­ροει­δούς δεξα­με­θα­ζό­νη για την θερα­πευ­τι­κή αγω­γή ασθε­νών με Covid-19 έπει­τα από μια κλι­νι­κή μελέ­τη Βρε­τα­νών ερευ­νη­τών στην οποία συμ­με­τεί­χαν αρκε­τές χιλιά­δες ασθενών.

Η R‑Pharm έχει ήδη ξεκι­νή­σει συνο­μι­λί­ες με τα φαρ­μα­κεία για παραγ­γε­λί­ες του Coronovir, όπως δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της εται­ρεί­ας, το οποίο θα αρχί­σει να δια­τί­θε­ται στην αγο­ρά πιθα­νό­τα­τα από την ερχό­με­νη εβδομάδα.

Το Coronavir, το οποίο άρχι­σε να δια­τί­θε­ται στα νοσο­κο­μεία από τον Ιού­νιο, παρα­σκευά­ζε­ται στις εγκα­τα­στά­σεις της R‑Pharm στην πόλη Για­ρο­σλά­βλ, που βρί­σκε­ται σε από­στα­ση περί­που 300 χιλιο­μέ­τρων βορειο­α­να­το­λι­κά της Μόσχας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο