Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρωσία θέλει δικό της Runet (Ίντερνετ)

Την Παρα­σκευή τέθη­κε σε ισχύ στη Ρωσία ο νόμος για τη δημιουρ­γία ενός ρωσι­κού δια­δι­κτύ­ου (Runet), ανοί­γο­ντας το δρό­μο για ένα εσω­τε­ρι­κό, ευκο­λό­τε­ρα ελεγ­χό­με­νο «Intranet». Ο νόμος για ένα ξεχω­ρι­στό ρωσι­κό δια­δί­κτυο, κατά τα πρό­τυ­πα της Κίνας και άλλων κρα­τών, προ­βλέ­πει πως το κρά­τος ανα­λαμ­βά­νει τον πλή­ρη τεχνι­κό έλεγ­χο του δια­δι­κτύ­ου, καθώς και εκτε­τα­μέ­νη δια­τή­ρη­ση δεδο­μέ­νων (data), τα οποία απο­κτούν όλο και μεγα­λύ­τε­ρη βαρύ­τη­τα για τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, τη βιο­μη­χα­νι­κή παρα­γω­γή κ.λπ.

Οι ρωσι­κές αρχές υπο­στη­ρί­ζουν ότι απλώς εγκαι­νιά­ζουν ένα αυτό­νο­μο δίκτυο που θα απο­θη­κεύ­ει όλες τις διευ­θύν­σεις IP και θα παρέ­χει κρυ­πτο­γρα­φι­κή προ­στα­σία δεδο­μέ­νων, χωρίς όμως να απο­κό­πτε­ται από τον παγκό­σμιο κυβερνοχώρο.Η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση δικαιο­λο­γεί το μέτρο λέγο­ντας πως η δική της υπο­δο­μή για ένα κυρί­αρ­χο δίκτυο είναι απα­ραί­τη­τη για την πρό­λη­ψη πιθα­νών επι­θέ­σε­ων στον κυβερ­νο­χώ­ρο από το εξωτερικό.

Ήδη από τον Μάιο, όταν το εγχεί­ρη­μα απο­κα­λύ­φθη­κε για πρώ­τη φορά, ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλά­ντι­μιρ Πού­τιν απέρ­ρι­ψε μετ’ επι­τά­σε­ως την κρι­τι­κή των ειδη­μό­νων του δια­δι­κτύ­ου, αλλά και πολ­λών ανθρω­πι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, λέγο­ντας ότι “όποιο κι αν είναι το αντί­τι­μο, μία πυρη­νι­κή δύνα­μη σαν τη Ρωσία πρέ­πει να είναι σε θέση να αντι­με­τω­πί­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις από το εξω­τε­ρι­κό. Πρό­κει­ται για ζήτη­μα εθνι­κής ασφάλειας”.

Επι­κρι­τές μιλούν για επι­κεί­με­νη ψηφια­κή απο­μό­νω­ση της Ρωσί­ας και από­λυ­το έλεγ­χο του κρά­τους, καθώς ήδη κάποιες ιστο­σε­λί­δες του δια­δι­κτύ­ου, που είναι ελεύ­θε­ρα δια­θέ­σι­μες σε άλλες χώρες, παρα­μέ­νουν μπλο­κα­ρι­σμέ­νες για Ρώσους χρήστες.

Ο Αλε­ξά­ντερ Ισάβ­νιν, ακτι­βι­στής για την ελευ­θε­ρία του Ίντερ­νετ στη Ρωσία, δια­βλέ­πει και οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα πίσω από το Runet. Και αυτό για­τί, όπως υπο­στη­ρί­ζει, το Κρεμ­λί­νο θέλει να περιο­ρί­σει τον αριθ­μό των 5.000 παρό­χων που συν­σω­στί­ζο­νται σήμε­ρα στην αχα­νή ρωσι­κή αγο­ρά του Ίντερ­νετ. Από τεχνι­κής από­ψε­ως πολ­λά ζητή­μα­τα δεν έχουν ακό­μη διευ­κρι­νι­στεί. Θεω­ρεί­ται βέβαιο πάντως, λέει ο Ισάβ­νιν, ότι οι δια­κο­μι­στές θα λει­τουρ­γούν εντός της ρωσι­κής επι­κρά­τειας. Η απα­ραί­τη­τη υπο­δο­μή δεν υπάρ­χει ακό­μη, αλλά θα δημιουρ­γη­θεί σε εύθε­το χρό­νο. Σε ένα πρώ­το βήμα οι πάρο­χοι θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να προ­μη­θευ­τούν εξο­πλι­σμό που θα επι­τρέ­πει στην ανώ­τα­τη επο­πτι­κή αρχή Roskomnadsor να ελέγ­χει το περιε­χό­με­νο που δια­κι­νεί­ται και να κατευ­θύ­νει τη ροή των δεδομένων.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμί­τρι Πεσκόφ, είχε επι­ση­μά­νει όταν εγκρί­θη­κε ο νόμος πως «κανείς (σ.σ. στην κυβέρ­νη­ση) δεν σκο­πεύ­ει να απο­μο­νώ­σει τη Ρωσία από τον Παγκό­σμιο Ιστό. Αντί­θε­τα, υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος η Δύση να απο­συν­δέ­σει τη Ρωσία από το δίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα χρειά­ζε­ται ανε­ξάρ­τη­τη ψηφια­κή υποδομή».

skitso444

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο