Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρωσία καλεί τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα»

Η Ρωσία κάλε­σε σήμε­ρα ολό­κλη­ρο τον ουκρα­νι­κό στρα­τό να «κατα­θέ­σει τα όπλα» και τους τελευ­ταί­ους υπε­ρα­σπι­στές της πόλης της Μαριού­πο­λης να τερ­μα­τί­σουν την «χωρίς νόη­μα αντί­στα­σή τους», σε μια έκκλη­ση που έρχε­ται καθώς η Μόσχα φαί­νε­ται να έχει ξεκι­νή­σει στη μεγά­λη της επί­θε­ση στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

«Μην προ­κα­λεί­τε την μοί­ρα σας, πάρ­τε τη μόνη σωστή από­φα­ση, αυτή της δια­κο­πής των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και της κατά­θε­σης των όπλων», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

«Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όλους τους στρα­τιώ­τες του ουκρα­νι­κού στρα­τού και σε ξένους μισθο­φό­ρους: σας περι­μέ­νει μια άσχη­μη μοί­ρα λόγω του κυνι­σμού των αρχών του Κιέ­βου», πρόσθεσε.

Ο ρωσι­κός στρα­τός υπο­σχέ­θη­κε σε Ουκρα­νούς μαχη­τές από τη Μαριού­πο­λη που εξα­κο­λου­θούν να κατα­λαμ­βά­νουν τη βιο­μη­χα­νι­κή περιο­χή του Azovstal, ότι «όσοι κατα­θέ­σουν τα όπλα τους έχουν εγγύ­η­ση ότι θα παρα­μεί­νουν ζωντα­νοί» εάν παρα­δο­θούν σήμερα.

Η Μόσχα πρό­τει­νε μια κατά­παυ­ση του πυρός στις 12 το μεση­μέ­ρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλά­δας) έτσι ώστε μετα­ξύ «14:00 και 16:00 όλες ανε­ξαι­ρέ­τως οι ουκρα­νι­κές ένο­πλες μονά­δες και οι ξένοι μισθο­φό­ροι να εγκα­τα­λεί­ψουν (σ.σ το Azovstal) κατα­θέ­το­ντας όπλα ή πυρομαχικά».

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ζήτη­σε επί­σης να ληφθούν μέτρα για την απε­λευ­θέ­ρω­ση αμά­χων, εάν υπάρ­χουν, από το Azovstal.

Οι ουκρα­νι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν χθες, Δευ­τέ­ρα, πως του­λά­χι­στον 1.000 άμα­χοι κρύ­βο­νται σε υπό­γεια κατα­φύ­για στο Azovstal και πρό­σθε­σαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμ­βες στο εργο­στά­σιο αυτό στη Μαριούπολη.

«Καλού­με τις αρχές του Κιέ­βου να επι­δεί­ξουν κοι­νή λογι­κή και να δια­τά­ξουν τους μαχη­τές να στα­μα­τή­σουν την χωρίς νόη­μα αντί­στα­σή τους», ανέ­φε­ρε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Λίγες ώρες έπει­τα από αυτό το αίτη­μα, ο ρωσι­κός στρα­τός ισχυ­ρί­στη­κε ότι άνοι­ξε έναν διά­δρο­μο από τις 14:00 ώρα Ελλά­δας για να μπο­ρέ­σουν να φύγουν οι Ουκρα­νοί στρα­τιώ­τες στο Azovstal που παρα­δό­θη­καν. Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας δήλω­σε ότι εφαρ­μό­στη­κε μια τοπι­κή κατά­παυ­ση του πυρός για να δια­σφα­λι­στεί η ασφα­λής έξοδος.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο