Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρωσία κρίνει «μη πειστική» τη διαβεβαίωση της Ουάσινγκτον ότι δεν εμπλέκεται στην απόπειρα «εισβολής» στη Βενεζουέλα

Την έκδο­ση του Αμε­ρι­κα­νού Τζόρ­νταν Γκού­ντρο από τις ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σε ότι θα επι­διώ­ξει ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε για την υπό­θε­ση της από­πει­ρας ένο­πλης «εισβο­λής» στη χώρα του, στην οποία φέρο­νται ανα­με­μιγ­μέ­νοι δύο Αμε­ρι­κα­νοί πολίτες.

Ο Γκού­ντρο είναι ο επι­κε­φα­λής της ιδιω­τι­κής εται­ρεί­ας παρο­χής υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας Silvercorp και έχει παρα­δε­χτεί ότι βοή­θη­σε να οργα­νω­θεί η εισβο­λή στη Βενε­ζου­έ­λα, η οποία ωστό­σο απέ­τυ­χε και οδή­γη­σε στη σύλ­λη­ψη 19 προσώπων.

Ο Μαδού­ρο είπε ότι οι δύο Αμε­ρι­κα­νοί «μισθο­φό­ροι», ο Λιούκ Ντέν­μαν και ο Έραν Μπέ­ρι, θα δικα­στούν «δίκαια» από δικα­στή­ριο της Βενε­ζου­έ­λας αφού «ομο­λό­γη­σαν» ότι οργά­νω­σαν αυτήν την εισβο­λή. Υπο­στή­ρι­ξε επί­σης ότι οι ΗΠΑ και η Κολομ­βία κρύ­βο­νται πίσω από αυτήν την υπόθεση.

Λίγες ώρες νωρί­τε­ρα, ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Μάικ Πομπέο, χωρίς να ανα­λά­βει την ευθύ­νη για την επι­χεί­ρη­ση αυτή, είπε ότι η Ουά­σινγ­κτον θα κάνει τα πάντα για να επα­να­πα­τρί­σει τους δύο συλληφθέντες.

Η Ρωσία, στε­νή σύμ­μα­χος της Βενε­ζου­έ­λας, σε μια πρώ­τη αντί­δρα­ση χαρα­κτή­ρι­σε «μη πει­στι­κή» την άρνη­ση των ΗΠΑ ότι δεν έχουν καμία ανά­μι­ξη στην υπό­θε­ση. «Η δήλω­ση της Ουά­σινγ­κτον σύμ­φω­να με την οποία η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν έχει καμία σχέ­ση με όσα συνέ­βη­σαν στη Βενε­ζου­έ­λα αυτές τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες δεν δεί­χνει πει­στι­κή», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Οι εισαγ­γε­λι­κές αρχές της Βενε­ζου­έ­λας υπο­στη­ρί­ζουν ότι οι δύο Αμε­ρι­κα­νοί είναι μισθο­φό­ροι που στρα­το­λο­γή­θη­καν από την αντι­πο­λί­τευ­ση για να επι­χει­ρή­σουν να ανα­τρέ­ψουν τον Μαδού­ρο. Σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο, ο Ντό­ναλντ Τραμπ είναι «ο άμε­σος επι­κε­φα­λής αυτής της εισβο­λής» την οποία απέ­τρε­ψαν οι αρχές το πρωί της Κυρια­κής στα παρά­λια της Βενε­ζου­έ­λας, σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη της μιας ώρας από το Καρά­κας οδικώς.

Η τηλε­ό­ρα­ση της Βενε­ζου­έ­λας έδει­ξε ένα βίντεο από την ανά­κρι­ση του Ντέν­μαν μετά τη σύλ­λη­ψή του, κατά την οποία ο άνδρας αυτός εξη­γεί ότι τον προ­σέ­λα­βε ο Τζόρ­νταν Γκού­ντρο για να εκπαι­δεύ­σει άνδρες στην Κολομ­βία και κατό­πιν να εισβά­λουν στη Βενε­ζου­έ­λα για να ανα­τρέ­ψουν τον Μαδού­ρο. Όταν ο ανα­κρι­τής τον ρωτά­ει, στα αγγλι­κά, ποιος είναι ο εγκέ­φα­λος αυτής της επι­χεί­ρη­σης, ο Ντέ­ντμαν απα­ντά ότι πρό­κει­ται για τον Ντό­ναλντ Τραμπ.

Σύμ­φω­να με τις αρχές της Βενε­ζου­έ­λας, οκτώ «μισθο­φό­ροι» σκο­τώ­θη­καν όταν ο στρα­τός και η αστυ­νο­μία «απέ­τρε­ψαν» την επι­χεί­ρη­ση αυτή και 19 άνθρω­ποι συνελήφθησαν.

Όταν ρωτή­θη­κε αν πρό­κει­ται να συλ­λη­φθεί ο Χουάν Γκουαϊ­δό (τον οποίο ανα­γνω­ρί­ζουν ως νόμι­μο μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας οι ΗΠΑ και περί­που άλλες 50 χώρες) ο Μαδού­ρο απά­ντη­σε ότι αυτό δεν εξαρ­τά­ται από τον ίδιο αλλά από τις δικα­στι­κές αρχές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο