Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» στην Ουκρανία

Ρώσος αξιω­μα­τού­χος ανα­γνώ­ρι­σε χθες Τετάρ­τη πως ο στρα­τός της Ρωσί­ας συνα­ντά δυσκο­λί­ες και δια­πράτ­τει σφάλ­μα­τα σε αυτή που το Κρεμ­λί­νο απο­κα­λεί «ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση» στην Ουκρα­νία, αλλά δια­βε­βαί­ω­σε ότι ο πόλε­μος θα συνε­χι­στεί ως την επί­τευ­ξη των στό­χων που όρι­σε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκο­λί­ες, η ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση θα συνε­χι­στεί ως το τέλος», δήλω­σε ο Ρασίντ Νουρ­γκα­λί­εφ, ο ανα­πλη­ρω­τής γραμ­μα­τέ­ας του συμ­βου­λί­ου εθνι­κής ασφα­λεί­ας της Ρωσί­ας, παρά τις παρα­δό­σεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση» –νομι­κά επι­βε­βλη­μέ­νος όρος στη Ρωσία, όπου απα­γο­ρεύ­ε­ται η χρή­ση εκφρά­σε­ων όπως «πόλε­μος» ή «εισβο­λή»– θα συνε­χι­στεί ως την «απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση και απο­να­ζι­στι­κο­ποί­η­ση» της Ουκρα­νί­ας και μέχρι να εξα­σφα­λι­στεί «η προ­στα­σία των (αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νων) Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών του Ντα­νιέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ», επέ­μει­νε.

10 άμαχοι νεκροί στο Ντανιέτσκ

Του­λά­χι­στον δέκα ουκρα­νοί άμα­χοι, ανά­με­σά τους δύο παι­διά, σκο­τώ­θη­καν από πυρά των ρωσι­κών δυνά­με­ων στην περι­φέ­ρεια Ντα­νιέ­τσκ χθες Τετάρ­τη, ανέ­φε­ρε ο επι­κε­φα­λής των τοπι­κών αρχών Πάβλο Κιρι­λέν­κο, χωρίς να υπει­σέλ­θει σε περισ­σό­τε­ρες λεπτομέρειες.

Άλλοι επτά άμα­χοι τραυ­μα­τί­στη­καν, πρό­σθε­σε ο περιφερειάρχης.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο μιλά για εδαφικά κέρδη κοντά στο Χάρκοβο

Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός κατέ­γρα­ψε εδα­φι­κά κέρ­δη στην περιο­χή γύρω από το Χάρ­κο­βο, τη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας, υπο­στή­ρι­ξε το γενι­κό επι­τε­λεί μέσω Facebook χθες Τετάρτη.

Ουκρα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα απε­λευ­θέ­ρω­σαν το χωριό Ντε­με­ντί­εβ­κα, κοντά στα σύνο­ρα με τη Ρωσία, προ­ε­λαύ­νο­ντας σε βόρειο τομέα της περιο­χής. Παράλ­λη­λα, βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη μάχες στο χωριό Ντοβ­χέν­κε, περί­που 25 χιλιό­με­τρα από τη Σλο­βιάνσκ, στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

Σφο­δρές εχθρο­πρα­ξί­ες ανα­φέρ­θη­καν επί­σης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχ­μούτ, Αβντι­ίβ­κα και κοντά στη Σεβε­ρο­ντο­νιέ­τσκ στην περι­φέ­ρεια Λου­χάνσκ, πάντα σύμ­φω­να με το ουκρα­νι­κό γενι­κό επι­τε­λείο. Παρό­τι η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία παρεί­χε εκ του σύνεγ­γυς υπο­στή­ρι­ξη στις ρωσι­κές χερ­σαί­ες δυνά­μεις, δεν σημειώ­θη­καν ρωσι­κά εδα­φι­κά κέρ­δη στην περι­φέ­ρεια, δια­βε­βαί­ω­σαν οι ουκρα­νοί επιτελείς.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο

Ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι σκο­πεύ­ει να παρα­τεί­νει τον στρα­τιω­τι­κό νόμο και την επι­στρά­τευ­ση για άλλους του­λά­χι­στον τρεις μήνες, υπο­δει­κνύ­ουν έγγρα­φα τα οποία δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν χθες Τετάρ­τη, καθώς η Ουκρα­νία συνε­χί­ζει να αντι­στέ­κε­ται στην εισβο­λή του στρα­τού της Ρωσίας.

Η υπο­στή­ρι­ξη στη Βερ­χόβ­να Ράντα («ανώ­τα­το συμ­βού­λιο», το ουκρα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο) θεω­ρεί­ται δεδο­μέ­νη. Ο στρα­τιω­τι­κός νόμος κατά συνέ­πεια ανα­μέ­νε­ται να παρα­τα­θεί ως του­λά­χι­στον την 23η Αυγού­στου, την παρα­μο­νή της ημέ­ρα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Ουκρανίας.

Ο στρα­τιω­τι­κός νόμος επι­βλή­θη­κε την 24η Φεβρουα­ρί­ου, ώρες μετά την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής· έκτο­τε, το μέτρο παρα­τεί­νε­ται κάθε φορά για τριά­ντα ημέ­ρες. Ορι­σμέ­νοι παρα­τη­ρη­τές θεω­ρούν τη διάρ­κειά του ένδει­ξη του πόσο ανα­μέ­νει το Κίε­βο να συνε­χι­στούν οι εχθροπραξίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο