Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία

Οι εξα­γω­γές ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος από τη Ρωσία στη Φιν­λαν­δία στα­μά­τη­σαν κατά τη διάρ­κεια της περα­σμέ­νης νύχτας έπει­τα από ανα­κοί­νω­ση προς αυτή την κατεύ­θυν­ση ενός ρώσου παρό­χου, δήλω­σε στο AFP αξιω­μα­τού­χος του φορέα δια­χεί­ρι­σης του φιν­λαν­δι­κού δικτύ­ου ηλεκτροδότησης.

Η επι­χεί­ρη­ση που είναι υπεύ­θυ­νη για τις πωλή­σεις ρωσι­κού ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στην Φιν­λαν­δία, η RAO Nordic, είχε ανα­κοι­νώ­σει χθες, Παρα­σκευή, την πρό­θε­σή της να στα­μα­τή­σει τις παρα­δό­σεις της σήμε­ρα επι­κα­λού­με­νη ληξι­πρό­θε­σμες οφει­λές, την ώρα που η Φιν­λαν­δία ετοι­μά­ζε­ται να ανα­κοι­νώ­σει την υπο­ψη­φιό­τη­τά της για έντα­ξη στο NATO.

Οι εξα­γω­γές της Ρωσί­ας προς τη Φιν­λαν­δία «βρί­σκο­νται στο μηδέν αυτή τη στιγ­μή και αυτό συμ­βαί­νει από τα μεσά­νυ­χτα όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Τίμο Καου­κό­νεν, ένας αξιω­μα­τού­χος του Fingrid, του φορέα δια­χεί­ρι­σης του φιν­λαν­δι­κού δικτύ­ου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο βρί­σκε­ται σε ισορ­ρο­πία χάρη σε εισα­γω­γές από τη Σου­η­δία, σύμ­φω­να με τον Fingrid, που είχε ανα­κοι­νώ­σει χθες, Παρα­σκευή, ότι μπο­ρεί να στε­ρη­θεί «χωρίς πρό­βλη­μα» τη ρωσι­κή ηλε­κτρι­κή ενέργεια.

Η Φιν­λαν­δία εισή­γε μέχρι τώρα περί­που 10% του ηλε­κτρι­κού που κατα­να­λώ­νει από τη γει­το­νι­κή Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγα­τρι­κή με έδρα το Ελσίν­κι της ρωσι­κής επι­χεί­ρη­σης InterRAO, είχε δικαιο­λο­γή­σει χθες τη δια­κο­πή της παρο­χής λέγο­ντας ότι από τις 6 Μαΐ­ου δεν έχει πλη­ρω­θεί για το ηλε­κτρι­κό που προ­μη­θεύ­ει στη Φινλανδία.

Η επι­χεί­ρη­ση δεν ανέ­φε­ρε αν αυτά τα προ­βλή­μα­τα με την πλη­ρω­μή συν­δέ­ο­νται με τις ευρω­παϊ­κές κυρώ­σεις που έχουν στό­χο τη ρωσι­κή οικο­νο­μία μετά την εισβο­λή στην Ουκρανία.

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή έγι­νε με φόντο την άνο­δο των εντά­σε­ων ανά­με­σα στη Μόσχα και το Ελσίν­κι, το οποίο ανα­κοί­νω­σε τη βού­λη­σή του να εντα­χθεί «χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσι­κή επί­θε­ση στην Ουκρανία.

Η ανα­κοί­νω­ση της φιν­λαν­δι­κής υπο­ψη­φιό­τη­τας ανα­μέ­νε­ται αύριο, Κυρια­κή, στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου του προ­έ­δρου Σάου­λι Νιι­νί­στο και της πρω­θυ­πουρ­γού Σάνα Μάριν.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο