Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η. Σιώρας: “Όχι” στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Την κατη­γο­ρη­μα­τι­κή του αντί­θε­ση στη δημιουρ­γία χώρων επο­πτευό­με­νης χρή­σης ναρ­κω­τι­κών, αλλά και στην καλ­λιέρ­γεια φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης, εκφρά­ζει σε συνέ­ντευ­ξη του στο Πρα­κτο­ρείο Fm και στην εκπο­μπή της Τάνιας Η. Μαντου­βά­λου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καρ­διο­λό­γος Ηλί­ας Σιώ­ρας, Πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων του Νοσο­κο­μεί­ου «Ευαγ­γε­λι­σμός», διευ­θυ­ντής Β Καρ­διο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής, και συνερ­γά­της του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Κατά των Ναρ­κω­τι­κών (Ε.Σ.Υ.Ν).

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ήδη ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ έχουν προει­δο­ποι­ή­σει πως η φαρ­μα­κευ­τι­κή χρή­ση της κάν­να­βης οδη­γεί σε αύξη­ση των χρη­στών, και στις χώρες που νομι­μο­ποι­ή­θη­κε έχει αυξη­θεί η προ­σέ­λευ­ση στα κέντρα απε­ξάρ­τη­σης σε ποσο­στό 20%.

Η θερα­πευ­τι­κή χρη­σι­μό­τη­τα της κάν­να­βης και των παρα­γώ­γων της είναι απο­δε­δειγ­μέ­νη για ένα ευρύ φάσμα παθο­λο­γι­κών κατα­στά­σε­ων, εδώ και δεκα­ε­τί­ες, παρα­δέ­χε­ται ο κύριος Σιώ­ρας. «Πράγ­μα­τι η κάν­να­βη χρη­σι­μο­ποιεί­το ως παυ­σί­πο­νο, ως ανα­κου­φι­στι­κό σε καρ­κι­νο­πα­θείς, σε χρο­νί­ως πάσχο­ντες κλπ. Έπρε­πε όμως αντί να καλ­λιερ­γού­με σιτη­ρά και ζαχα­ρό­τευ­τλα, να καλ­λιερ­γού­με κάν­να­βη για να αυξή­σου­με το εμπο­ρι­κό ισο­ζύ­γιο; Για­τί να νομι­μο­ποιού­με την κάν­να­βη στο ευρύ κοι­νό και στη μαθη­τι­κή νεο­λαία και στη νεο­λαία συνο­λι­κά, και μάλι­στα στην Ελλά­δα, που το ποσο­στό των χρη­στών είναι πολύ μικρό­τε­ρο, από το ποσο­στό των χρη­στών σε άλλες Ευρω­παϊ­κές χώρες;».

Τα shooting rooms ενθαρρύνουν τη χρήση και μειώνουν το κίνητρο για θεραπεία

Αν λάβε­τε υπό­ψιν ότι το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό αυτών που κατα­λή­γουν στα σκλη­ρά, περί­που το 80% έχει πρω­το­χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την κάν­να­βη, κατα­λα­βαί­νε­τε τι σημαί­νει όταν νομι­μο­ποιεί­ται στη συνεί­δη­ση του κόσμου, μία ναρ­κω­τι­κή ουσία, ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο συνερ­γά­της του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Κατά των Ναρ­κω­τι­κών και συμπλη­ρώ­νει: «Το θέμα ξεκί­νη­σε με τη νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση που δίνει τη δυνα­τό­τη­τα καλ­λιέρ­γειας της φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης, όμως η κυβέρ­νη­ση συνέ­χι­σε με την ίδρυ­ση χώρων επο­πτευό­με­νης χρή­σης ναρ­κω­τι­κών ουσιών (τα λεγό­με­να shooting rooms)». Φοβά­μαι λέει ο κ. Σιώ­ρας ότι στό­χος είναι να γκε­το­ποι­η­θούν οι χρή­στες, να μην είναι ορα­τοί στις πιά­τσες, και να «καθα­ρι­στεί» το κέντρο της Αθή­νας, προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί του­ρι­στι­κά ελκυ­στι­κό. Αυτοί οι χώροι ενθαρ­ρύ­νουν τη χρή­ση και μειώ­νουν το κίνη­τρο για θερα­πεία. Θα αυξη­θούν οι χώροι με ουσί­ες ; Αυτό είναι το ζητού­με­νο σήμε­ρα; Ή το ζητού­με­νο είναι να έχου­με απε­γκλω­βι­σμό των συνει­δή­σε­ων από ναρκωτικά;»

Στα θεραπευτικά προγράμματα με υποκατάστατα απεξαρτοποιείται μόνο ένα 4% των χρηστών

Η δια­χεί­ρι­ση δεν είναι εύκο­λο να γίνει αν δεν πάμε σε μία άλλη στρα­τη­γι­κή πρό­λη­ψης. Για­τί και στις περισ­σό­τε­ρες χώρες της ΕΕ στό­χος είναι η μεί­ω­ση της βλά­βης, υπο­γραμ­μί­ζει ο κ. Σιώρας.«Η δική μας η λογι­κή, που συμ­φω­νού­με με τη λογι­κή του ΚΕΘΕΑ , είναι στη στρα­τη­γι­κή της πρό­λη­ψης και όχι στη συντή­ρη­ση της βλά­βης. Έχου­με στα νοσο­κο­μεία σταθ­μούς του ΟΚΑΝΑ που έρχο­νται χρή­στες και παίρ­νουν τα υπο­κα­τά­στα­τα. Από αυτούς τους συναν­θρώ­πους μας μόνο ένα 4%απεξαρτοποιείται .

Τα ποσοστά απεξάρτησης στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα αγγίζουν το 70%

Ενώ στα «στε­γνά» θερα­πευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα (ΣΣ προ­γράμ­μα­τα που στη­ρί­ζο­νται στην εντα­τι­κή ψυχο­κοι­νω­νι­κή θερα­πεία, χωρίς τη χρή­ση υπο­κα­τά­στα­των) σε δομές όπως το «18 ΑΝΩ» ή η «ΙΘΑΚΗ» τα ποσο­στά απε­ξάρ­τη­σης αγγί­ζουν περί­που το 70%. Υπάρ­χει όμως υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των στε­γνών προ­γραμ­μά­των και πιστεύω ακρά­δα­ντα ότι είναι θέμα στρα­τη­γι­κής του συστή­μα­τος που θέλει κοι­μι­σμέ­νο κόσμο».

Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας πρόληψης θεραπείας και επανένταξης

Ποια είναι όμως η πρό­τα­ση του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Κατά των Ναρ­κω­τι­κών; «Πρέ­πει κατά τη γνώ­μη μας να υπάρ­χει μία αντι­ναρ­κω­τι­κή πολι­τι­κή με δημιουρ­γία ενός ενιαί­ου φορέα πρό­λη­ψης θερα­πεί­ας και επα­νέ­ντα­ξης. Να αυξη­θούν τα «στε­γνά» θερα­πευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα ως κύριο μοντέ­λο θερα­πεί­ας και να ενι­σχυ­θεί ο ρόλος των κέντρων πρό­λη­ψης. Να εφαρ­μο­στούν προ­γράμ­μα­τα εκπαί­δευ­σης για τις εξαρ­τή­σεις σε όλες τις σχο­λι­κές μονά­δες, ακό­μα και στα στρα­τό­πε­δα, αλλά και να υπάρ­χει έντο­νη παρέμ­βα­ση που να στο­χεύ­ει στους νέους που πει­ρα­μα­τί­ζο­νται με τις ουσί­ες». Κατά τη γνώ­μη μου πρέ­πει να σημά­νει κοι­νω­νι­κός συνα­γερ­μός και να συνταυ­τι­στού­με με τη γνώ­μη του ΚΕΘΕΑ, κατα­λή­γει ο κ. Σιώρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο