Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» επιστρέφει

Μετά το Δου­βλί­νο και το Παρί­σι, το αρι­στουρ­γη­μα­τι­κό έργο του Γιάν­νη Ρίτσου «Η Σονά­τα του Σελη­νό­φω­τος», σε σκη­νο­θε­σία Μάριου Ιορ­δά­νου, έρχε­ται στο θέα­τρο «Αλκμή­νη» από το Σάβ­βα­το 27 Γενάρη.

Ο σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός Μάριος Ιορ­δά­νου μετα­φέ­ρει στη σκη­νή το ομώ­νυ­μο έργο, που για πρώ­τη φορά παί­ζε­ται από νέα σε ηλι­κία ηθο­ποιό, την Σοφία Καζαν­τζιάν. «Η σονά­τα» παρου­σιά­ζε­ται με ένα συν­δυα­σμό έργων του ποι­η­τή με στί­χους των Χαλίλ Γκι­μπράν, Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα και Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα. Ενδυ­μα­το­λο­γία: Ελευ­θε­ρία Τώρα. Σκη­νο­γρα­φία: Βαλε­ντί­νο Βαλάσης.

Η παρά­στα­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σε την παγκό­σμια πρε­μιέ­ρα της στο Πανε­πι­στή­μιο του Δου­βλί­νου, στην Ιρλαν­δία, σε ένα από τα ιστο­ρι­κό­τε­ρα πανε­πι­στή­μια του κόσμου, με από­φοι­τους όπως ο Οσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιου­ελ Μπέ­κετ, υπό την αιγί­δα του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Ελλά­δας και της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Από­δη­μου Ελλη­νι­σμού. Η ελλη­νι­κή της πρε­μιέ­ρα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την 1η Ιού­λη στην ιδιαί­τε­ρη πατρί­δα του Γιάν­νη Ρίτσου, στη Μονεμ­βα­σιά. Τον Οκτώ­βρη ανέ­βη­κε στο Παρί­σι, στο δημαρ­χείο της γαλ­λι­κής πρωτεύουσας.

Η Σοφία Καζαν­τζιάν ερμη­νεύ­ει, χορεύ­ει και τρα­γου­δά, με τον Μάριο Ιορ­δά­νου να τη σκη­νο­θε­τεί, αλλά και να συμ­με­τέ­χει ο ίδιος σε μία δια­φο­ρε­τι­κή «Σονά­τα του Σελη­νό­φω­τος», όπου ο άνθρω­πος ξεπερ­νά­ει τα εμπό­δια, τα προ­σω­πι­κά του όρια και βγαί­νει νικη­τής φωνά­ζο­ντας «Venceremos».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο