Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Σουηδική εταιρία που ανέλαβε τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς στέλνει στον Τειρεσία για χρέη και κάτω από 20 ευρώ..

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Intrum AB, λέγε­ται η Σου­η­δι­κή επι­χεί­ρη­ση από το 2017, μετά την συγ­χώ­νευ­ση της Intrum Justitia AB με την εται­ρία Lindorff Group AB.

Είναι ιδιω­τι­κή εται­ρία είσπρα­ξης χρε­ών, χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών κινή­σε­ων καθώς και τιμολογήσεων.

Με τίτλο: Χιλιά­δες Σου­η­δοί κατέ­λη­ξαν στον «Τει­ρε­σία»- η και­νούρ­για συμ­φω­νία με την Intrum είναι ο λόγος της αύξησης, 

δημο­σιεύ­ο­νται στην ηλε­κτρο­νι­κή σελί­δα της Σου­η­δι­κής τηλε­ό­ρα­σης στις 30 Ιανουα­ρί­ου του 2019 στοι­χεία για την πολι­τι­κή είσπρα­ξης της επιχείρησης.

Η εκπο­μπή «Εντο­λή Ελέγ­χου» της Σου­η­δι­κής Τηλε­ό­ρα­σης απο­κα­λύ­πτει πως πίσω από την δρα­μα­τι­κή αύξη­ση απο­στο­λών χρε­ω­στών στον Σου­η­δι­κό «Τει­ρε­σία» βρί­σκε­ται η και­νούρ­για συμ­φω­νία του Συν­δέ­σμου Δήμων και Νομαρχιών/Περιφερειών που περι­λαμ­βά­νει μέχρι στιγ­μής 60 Δήμους και Νομαρ­χί­ες με την εται­ρεία Intrum.

Τον Αύγου­στο του 2018 οι υπη­ρε­σί­ες του «Τει­ρε­σία» χτύ­πη­σαν συναγερμό.

Οι καταγ­γε­λί­ες για απλή­ρω­τα χρέη από περί­που 5.000 τον μήνα άρχι­σαν από την αρχή του χρό­νου να ξεπερ­νούν τις 13.000!

Αφο­ρού­σαν απλή­ρω­τους λογα­ρια­σμούς για νοσή­λια, μετα­φο­ρές με ασθε­νο­φό­ρα, καθα­ριό­τη­τα, παι­δι­κούς σταθ­μούς ακό­μη και για καθυ­στέ­ρη­ση επι­στρο­φής βιβλί­ων στις βιβλιοθήκες. 

Λογα­ρια­σμούς που τελού­σαν υπό καθυ­στέ­ρη­ση και γιαυ­τό στάλ­θη­καν στον «Τει­ρε­σία». Ποτέ στην ιστο­ρία της υπη­ρε­σί­ας δεν υπήρ­ξε παρό­μοιος φόρ­τος εργασίας.

Καινούργιοι όροι της συμφωνίας

Κάθε φορά που ένας λογα­ρια­σμός πλη­ρώ­νε­ται μετά την πρώ­τη υπεν­θύ­μι­ση τότε η Intrum χάνει λεφτά.

Όταν όμως απο­στα­λεί ο λογα­ρια­σμός στον «Τει­ρε­σία» χρε­ώ­νει η εται­ρία 38 ευρώ έξτρα για διοι­κη­τι­κά έξοδα.

Αυτό είναι το κίνη­τρο του κέρ­δους που αύξη­σε δρα­μα­τι­κά τον αριθ­μό των αιτημάτων.

Οι Δήμοι άρχι­σαν να αντι­δρούν. Παρά­δειγ­μα ο Δήμος Νάκα στην Στοκχόλμη.

-Περι­μέ­να­με και δίνα­με και μια και δυό φορές την ευκαι­ρία στους δημό­τες μας μετά την καθυ­στέ­ρη­ση κατα­νο­ώ­ντας ότι πρό­κει­ται και για γέρους ανθρώ­πους που ξεχνούν ή δεν πλή­ρω­σαν από μια προ­σω­ρι­νή αδυναμία.

Μετά την συμ­φω­νία έχουν στεί­λει για πλη­ρω­μή ανθρώ­πους 90 χρο­νών και σε μία περί­πτω­ση και μια γυναί­κα 75 χρο­νών που πάσχει από Αλτσχάιμερ. 

-Πιστεύ­α­με πως απο­κτή­σα­με ένα καλύ­τε­ρο τρό­πο χει­ρι­σμό των απλή­ρω­των λιγα­ρια­σμών αλλά όχι και έτσι, δηλώ­νει η διευ­θύ­ντρια του Δήμου Isabell Landström.

Στην Νομαρ­χία Västra Götaland μέσα σε έντε­κα μήνες το 2018 στάλ­θη­καν 4311 περι­πτώ­σεις απλή­ρω­των λογα­ρια­σμών κάτω από 20 ευρώ (!) μια αύξη­ση κατά 1324% από το 2017.

Οι υπη­ρε­σί­ες του «Τει­ρε­σία» είναι αρνη­τι­κές για αυτή την εξέλιξη.

-Θα θέλα­με να δού­με κάποια άλλη λύση δηλώ­νει η Andrea Gleerup στέ­λε­χος της αρχής.

-Πρέ­πει να το ξανα­δού­με, δηλώ­νει ο εκπρό­σω­πος του Συν­δέ­σμου Δήμων και Νομαρ­χιών Olof Molander.

-Αισθα­νό­μα­στε σίγου­ροι για αυτά που υπο­γρά­ψα­με. Βλέ­που­με όλη την εικό­να στα συμ­φω­νη­τι­κά μας. Δεν πρέ­πει να ανα­σύ­ρε­ται μόνο ένα ζήτημα.

Το πως θα μαζευ­τούν τα χρή­μα­τα είναι δική μας υπό­θε­ση, δηλώ­νει ο Fredrik Backman Γενι­κός Διευ­θυ­ντής της Intrum.

Ο τζί­ρος της εται­ρεί­ας ανέρ­χε­ται σε 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο ευρώ το 2017 και παρου­σιά­ζει ζημία 130 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Κι ας είναι από τις μεγα­λύ­τε­ρες στην Ευρώπη.

Αυτή η συγκε­κρι­μέ­νη εται­ρεία με τα συγκε­κρι­μέ­να οικο­νο­μι­κά στοι­χεία έκλει­σε συμ­φω­νία με την Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς στις 3 Ιου­νί­ου μετά από συνο­μι­λί­ες περί­που ενός χρό­νου να ανα­λά­βει την είσπρα­ξη των δανεί­ων και τα κόκ­κι­να δάνεια.

Μια συμ­φω­νία που προ­βλέ­πει την ίδρυ­ση κοι­νής εται­ρεί­ας με την Πει­ραιώς με 1200–1300 υπαλ­λή­λους όπου η Intrum θα έχει το 80%, θα κατα­βά­λει 296 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ άμε­σα και τα υπό­λοι­πα 40 περί­που στο τέλος του 2022.

Μια συμ­φω­νία με αντι­κεί­με­νο 28 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ! 

Τα περιου­σια­κά της στοι­χεία ανέρ­χο­νται σε 6 δις ευρώ και το ίδιο κεφά­λαιο είναι 2 δισε­κα­τομ­μύ­ριο ευρώ.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία έχει 2351 εργα­ζό­με­νους στην Σου­η­δία και άλλους 5000 περί­που σε διά­φο­ρες χώρες.

Το σλό­γαν της εται­ρεί­ας είναι «Βελ­τιώ­στε τις ταμεια­κές ροές και την μακρο­πρό­θε­σμη κερδοφορία».

-Η Ελλά­δα είναι η αγο­ρά με τα περισ­σό­τε­ρα μη εξυ­πη­ρε­τού­με­να δάνεια στην ΕΕ δηλώ­νει ο Mikael Ericson ΓΔ της εται­ρεί­ας. Έχει προ­τε­ραιό­τη­τα για μας αλλά χρεια­ζό­μα­σταν και έναν δημιουρ­γι­κό συνερ­γά­τη να συνερ­γα­στού­με, εννο­ώ­ντας την Διοί­κη­ση της Πειραιώς..

Σημειώ­νου­με εδώ πως το σύνο­λο των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανεί­ων στην ΕΕ ανέρ­χε­ται σε 90 δις ευρώ.

Την συμ­φω­νία την χαι­ρέ­τη­σε και η διοί­κη­ση της ΟΤΟΕ σαν ευνοϊ­κή για τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η εται­ρεία που επέ­λε­ξε η Πει­ραιώς να που­λή­σει τα καθυ­στε­ρού­με­να ή τα μη εξυ­πη­ρε­τού­με­να δάνεια της ύψους 28 δις με τιμή 38 εκα­τομ­μύ­ρια! Φυσι­κά εδώ δεν γίνε­ται κάποια αξιο­λό­γη­ση καλής ή κακής εται­ρεί­ας. Είναι απα­ρά­δε­κτη η ενέρ­γεια της Πει­ραιώς όποιον συνε­ταί­ρο και να είχε επιλέξει.

Η εικό­να όμως που παίρ­νου­με από την συγκε­κρι­μέ­νη εται­ρεία μας δεί­χνει και ποιά θα είναι η πορεία των δανειο­λη­πτών και των υπαλ­λή­λων της τρά­πε­ζας αν απο­σχι­στούν στην και­νούρ­για κοι­νή εται­ρεία είσπρα­ξης των χρεών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο