Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Σουηδική εταιρία Ericsson αναγνωρίζει πως δωροδόκησε το Ισλαμικό Kράτος στο Ιράκ 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Ένα νέο σκάν­δα­λο συγκλο­νί­ζει την εται­ρεία και την Σου­η­δι­κή κοι­νή γνώ­μη αυτή την φορά με ανα­κοι­νώ­σεις της ίδιας της εται­ρεί­ας που εμπλέ­κε­ται στην χρη­μα­το­δό­τη­ση του Ισλα­μι­κού κρά­τους από συνερ­γά­τες της και φυσι­κά προ­σποιεί­ται πως δεν γνώ­ρι­ζε τίπο­τα για το «έγκλη­μα».

Μετά από ερω­τή­σεις της Σου­η­δι­κής τηλε­ό­ρα­σης SVT, σε συνερ­γα­σία με το δημο­σιο­γρα­φι­κό δίκτυο ICIJ και συνερ­γά­τες σε όλο τον κόσμο, η εται­ρεία τηλε­πι­κοι­νω­νιών Ericsson παρα­δέ­χε­ται σε νέο δελ­τίο Τύπου ότι «σοβα­ρές παρα­βιά­σεις των κανό­νων και της επι­χει­ρη­μα­τι­κής ηθι­κής έχουν ανα­κα­λυ­φθεί σε εσω­τε­ρι­κή έρευ­να σχε­τι­κά με τις δρα­στη­ριό­τη­τες της εται­ρεί­ας στο Ιράκ από το 2011–2019». 

Η εσω­τε­ρι­κή έρευ­να εντό­πι­σε “πλη­ρω­μές σε μεσά­ζο­ντες και χρή­ση εναλ­λα­κτι­κών οδών μετα­φο­ράς, για να απο­φευ­χθούν τα ιρα­κι­νά τελω­νεία, σε μια επο­χή που τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ISIS, έλεγ­χαν συγκε­κρι­μέ­νες οδούς μετα­φο­ράς”. Επι­πλέ­ον, δια­πι­στώ­θη­καν παρα­βιά­σεις των εσω­τε­ρι­κών οικο­νο­μι­κών ελέγ­χων της Ericsson, συγκρού­σεις συμ­φε­ρό­ντων, μη συμ­μόρ­φω­ση με τη φορο­λο­γι­κή νομο­θε­σία και παρε­μπό­δι­ση της έρευ­νας σύμ­φω­να με το δελ­τίο Τύπου. 

Το δελ­τίο Τύπου σχε­τι­κά με τη διε­τή έρευ­να, η οποία διε­νερ­γή­θη­κε το 2019, εκδό­θη­κε το βρά­δυ της Τρί­της, μετά από “λεπτο­με­ρή αιτή­μα­τα των μέσων ενη­μέ­ρω­σης από σου­η­δι­κά και διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης”, γρά­φει η Ericsson. “Ως απο­τέ­λε­σμα της έρευ­νας, αρκε­τοί εργα­ζό­με­νοι ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν την επι­χεί­ρη­ση και ελή­φθη­σαν αρκε­τά πρό­σθε­τα πει­θαρ­χι­κά και περαι­τέ­ρω διορ­θω­τι­κά μέτρα”, ανέ­φε­ρε η Έρικ­σον σε δήλω­σή της. 

Η έρευ­να βρή­κε στή­ρι­ξη για παρα­πτώ­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με δια­φθο­ρά. Αυτά περι­λάμ­βα­ναν “χρη­μα­τι­κή δωρεά χωρίς σαφή απο­δέ­κτη. πλη­ρω­μή σε προ­μη­θευ­τή για εργα­σία χωρίς καθο­ρι­σμέ­νο πεδίο εφαρ­μο­γής και χωρίς τεκ­μη­ρί­ω­ση· χρή­ση προ­μη­θευ­τών για την κατα­βο­λή πλη­ρω­μών σε μετρη­τά· χρη­μα­το­δό­τη­ση ακα­τάλ­λη­λων ταξι­διών και εξό­δων· ακα­τάλ­λη­λη χρή­ση των αντι­προ­σώ­πων πωλή­σε­ων και των συμβούλων. 

Η Ericsson ανέ­φε­ρε ακό­μη ότι οι ανα­κρι­τές δεν ήταν σε θέση να καθο­ρί­σουν τους τελι­κούς απο­δέ­κτες αυτών των πλη­ρω­μών. Ακό­μη πως η έρευ­να δεν μπό­ρε­σε να δεί­ξει ότι κάποιος υπάλ­λη­λος της Ericsson συμ­με­τεί­χε άμε­σα στη χρη­μα­το­δό­τη­ση τρο­μο­κρα­τι­κών οργανώσεων. 

“Αυτό που βλέ­που­με είναι ότι οι δρό­μοι μετα­φο­ράς έχουν αγο­ρα­στεί μέσω περιο­χών που έχουν ελεγ­χθεί από τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ISIS. Δεν μπο­ρέ­σα­με να καθο­ρί­σου­με ποιος είναι ο τελι­κός απο­δέ­κτης αυτών των πλη­ρω­μών”, δήλω­σε ο Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος της εται­ρεί­ας Börje Ekholm στην εφη­με­ρί­δα Dagens Industri. 

Η Ericsson δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στο Ιράκ από την άρση του εμπάρ­γκο του ΟΗΕ, το οποίο οδή­γη­σε στην επα­να­λει­τουρ­γία της αγο­ράς τηλε­πι­κοι­νω­νια­κού εξο­πλι­σμού. Έκτο­τε, η Ericsson συνέ­χι­σε το έργο της στη χώρα, ακό­μη και σε περιό­δους συγκρού­σε­ων. Σε ένα ασα­φές δελ­τίο Τύπου την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η Ericsson δήλω­σε μόνο ότι η εται­ρεία ανέ­λα­βε δρά­ση μετά τον “εντο­πι­σμό ανα­κρι­βειών” σε εσω­τε­ρι­κή έρευ­να το 2019 που σχε­τί­ζε­ται με επι­χει­ρή­σεις στο Ιράκ. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα κατορ­θώ­μα­τα της Ericsson.

Πρό­σφα­τα μέσα στο 2021, η Ericsson συμ­βι­βά­στη­κε σε πρόστιμο 

1 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου δολα­ρί­ων στο Υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης των ΗΠΑ όταν διέρ­ρευ­σε πως είχε προ­βεί σε αδια­φα­νείς δια­δι­κα­σί­ες αντα­γω­νι­σμού και σε δωρο­δο­κί­ες στε­λε­χών δια­φό­ρων χωρών για να ανα­λά­βει τηλε­πι­κοι­νω­νια­κά έργα.

Το 2020 υπο­χρε­ώ­θη­κε να κατα­βάλ­λει 80 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ στην NOKIA για αθέ­μι­το ανταγωνισμό.

Κατη­γο­ρή­θη­κε πως το 2014 είχε δωρο­δο­κή­σει Έλλη­νες αξιω­μα­τού­χους με 16 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ(!) για την αγο­ρά του συστή­μα­τος ραντάρ Erieye.

Το φθι­νό­πω­ρο του 2007, το Σου­η­δι­κό Ραδιό­φω­νο απο­κά­λυ­ψε μερι­κούς από τους τελι­κούς απο­δέ­κτες του κρυ­φού ταμεί­ου των δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ της Ericsson που μετα­φέρ­θη­καν το 2000 στην Ελβε­τία: Μετα­ξύ άλλων, ανώ­τε­ρος Σέρ­βος πολι­τι­κός είχε λάβει μεγά­λο ποσό το οποίο κατα­βλή­θη­κε στην κόρη του, η οποία σπού­δα­ζε στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ένας υπουρ­γός στο Ομάν, ένας βου­λευ­τής στην Αλγε­ρία και ο γιος του τότε αντι­προ­έ­δρου της Συρίας. 

Η Ericsson ανα­φέρ­θη­κε σαν προ­μη­θευ­τής λογι­σμι­κού υπο­κλο­πής στο σκάν­δα­λο των υπο­κλο­πών το 2003 στην Ελλάδα. 

Σε όλες της παρα­πά­νω περι­πτώ­σεις οι υπεύ­θυ­νοι της εται­ρεί­ας ή αθω­ώ­θη­καν ή δεν παρα­πέμ­φθη­καν ποτέ σε δίκη.

Ο κατά­λο­γος θα μπο­ρού­σε να είναι μεγα­λύ­τε­ρος, θα δεί­ξει και στο μέλ­λον. Η εται­ρία προ­σπα­θεί να ξεγλι­στρή­σει από τις κατη­γο­ρί­ες και από την μια τα ρίχνει στους τρί­τους μεσά­ζο­ντες ενώ ταυ­τό­χρο­να ομο­λο­γεί πως απέ­λυ­σε προ­σω­πι­κό της για αυτές τις παρά­νο­μες συνδιαλλαγές.

Το παρά­δειγ­μα της Ericsson δεν είναι μονα­δι­κό. Το κυνή­γι του κέρ­δους, ο μεγά­λος αντα­γω­νι­σμός των μονο­πω­λί­ων σε όλο τον κόσμο δεί­χνει πως δεν υπάρ­χει μέσον που να μην μετα­χει­ρι­στούν για να κερ­δί­σουν αγο­ρές ανε­ξάρ­τη­τα από τις δια­κη­ρύ­ξεις για δημο­κρα­τι­κές, διά­φα­νες και ειλι­κρι­νείς δια­δι­κα­σί­ες. Δεν μπο­ρεί να αλλά­ξει η φύση του καπι­τα­λι­σμού ακό­μη κιαν προ­έρ­χε­ται από την χώρα που μας προ­τεί­νε­ται για «μοντέ­λο».

Πηγές

Σου­η­δι­κή ραδιο­φω­νία και τηλε­ό­ρα­ση SVT, SR

Εφη­με­ρί­δα Dagens Industri

Εφη­με­ρί­δα Expressen

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο