Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις

Από την πρό­τα­ση ανα­θε­ώ­ρη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ υπερ­ψή­φι­σε συνο­λι­κά 15 δια­τά­ξεις, από την αρχι­κή πρό­τα­ση και 5 από τις συμπλη­ρω­μα­τι­κές προ­τά­σεις βου­λευ­τών που συγκέ­ντρω­σαν άνω των 50 υπο­γρα­φών και αφο­ρούν συνο­λι­κά 11 άρθρα του Συντάγματος.

Ειδι­κό­τε­ρα, το ΚΚΕ ψήφι­σε τις εξής προ­τά­σεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξής συμπλη­ρω­μα­τι­κές βουλευτών:

- Το άρθρο 3 παρ. 3 (κατάρ­γη­ση της σχε­τι­κής παρα­γρά­φου που καθιέ­ρω­νε το αναλ­λοί­ω­το του κει­μέ­νου της Αγί­ας Γρα­φής και τη δυνα­τό­τη­τα π.χ. μετά­φρα­σής της στα νέα ελλη­νι­κά, μόνο ύστε­ρα από έγκρι­ση της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος και του Οικου­με­νι­κού Πατριαρχείου).

- Το άρθρο 22 παρ. 1 (ανα­γνώ­ρι­ση ίσης αμοι­βής για ίσης αξί­ας εργα­σία, ανε­ξάρ­τη­τα από ηλικία).

- Το άρθρο 22 παρ. 4 (ανα­γνώ­ρι­ση ότι η επί­τα­ξη υπη­ρε­σιών απα­γο­ρεύ­ε­ται ως μέτρο αντι­με­τώ­πι­σης των συνε­πειών απεργίας).

- Το άρθρο 33 παρ. 2 (κατο­χύ­ρω­ση του πολι­τι­κού όρκου για την ορκω­μο­σία του Προ­έ­δρου της Δημοκρατίας).

- Το άρθρο 59 παρ. 1 (κατο­χύ­ρω­ση του πολι­τι­κού όρκου για την ορκω­μο­σία των βουλευτών).

- Το άρθρο 59 παρ. 2 (κατάρ­γη­ση του θρη­σκευ­τι­κού όρκου των αλλό­θρη­σκων βου­λευ­τών, στην κατεύ­θυν­ση της κατο­χύ­ρω­σης του πολι­τι­κού όρκου).

- Το άρθρο 73 (καθιέ­ρω­ση λαϊ­κής νομο­θε­τι­κής πρωτοβουλίας).

- Το άρθρο 86 παρ. 3 (περιο­ρι­σμός των προ­νο­μια­κών ρυθ­μί­σε­ων περί ποι­νι­κής ευθύ­νης υπουρ­γών, ιδί­ως μέσω της κατάρ­γη­σης της απο­σβε­στι­κής προ­θε­σμί­ας {σύντο­μης παρα­γρα­φής} και της κατάρ­γη­σης της δυνα­τό­τη­τας ανα­στο­λής της δίω­ξης, της προ­δι­κα­σί­ας ή της κύριας δια­δι­κα­σί­ας σε βάρος υπουρ­γού, από τη Βουλή).

- Το άρθρο 86 (προ­σθή­κη ερμη­νευ­τι­κής δήλω­σης) (ανα­φο­ρά ότι το πεδίο εφαρ­μο­γής του άρθρου 86, ειδι­κή ποι­νι­κή μετα­χεί­ρι­ση υπουρ­γών, όσο δια­τη­ρεί­ται, μετά την ανα­θε­ώ­ρη­ση της παρα­γρά­φου 3 του ως άνω άρθρου αφο­ρά απο­κλει­στι­κά στα αδι­κή­μα­τα που τελέ­στη­καν κατά τη διάρ­κεια {π.χ. απι­στία} και όχι επ’ ευκαι­ρία της άσκη­σης των υπουρ­γι­κών καθη­κό­ντων {π.χ. ξέπλυ­μα μαύ­ρου χρή­μα­τος, δωρο­λη­ψία κ.λπ.}, τα οποία θα διώ­κο­νται και θα εκδι­κά­ζο­νται από τα κοι­νά ποι­νι­κά δικαστήρια).

- Το άρθρο 102 παρ. 2 (καθιέ­ρω­ση ανα­λο­γι­κού εκλο­γι­κού συστή­μα­τος στις τοπι­κές εκλο­γές, θέσπι­ση τοπι­κών λαϊ­κών συνε­λεύ­σε­ων, δημο­ψη­φι­σμά­των, δικαιώ­μα­τος σε αλλο­δα­πούς με μόνι­μη εγκα­τά­στα­ση στη χώρα).

- Το άρθρο 5 παρ. 2 (συμπλη­ρω­μα­τι­κή πρό­τα­ση) κατο­χύ­ρω­ση από­λυ­της προ­στα­σί­ας ζωής, τιμής και ελευ­θε­ρί­ας, χωρίς διά­κρι­ση φύλου, ταυ­τό­τη­τας φύλου και σεξουα­λι­κού προσανατολισμού.

- Το άρθρο 24 Α (συμπλη­ρω­μα­τι­κή πρό­τα­ση) (προ­στα­σία της άγριας ζωής, της ευζω­ϊ­ας όλων των ζωϊ­κών ειδών και ιδί­ως καθιέ­ρω­ση αξιο­πρε­πών συν­θη­κών δια­βί­ω­σης, φύλα­ξης, μετα­φο­ράς και εισα­γω­γής τους).

- Το άρθρο 25 παρ. 2 (συμπλη­ρω­μα­τι­κή πρό­τα­ση) (εισα­γω­γή της αρχής της επιεί­κειας στο πεδίο των θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των και κατάρ­γη­ση της ισχύ­ου­σας διά­τα­ξης περί κατα­χρη­στι­κής άσκη­σης δικαιώματος).

- Το άρθρο 101 παρ. 4 (συμπλη­ρω­μα­τι­κή πρό­τα­ση) (εύρυθ­μη και απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία της διοί­κη­σης και της οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής ανά­πτυ­ξης των νησιω­τι­κών και ορει­νών περιοχών).

- Το άρθρο 101 (εισα­γω­γή ερμη­νευ­τι­κής δήλω­σης) (συμπλη­ρω­μα­τι­κή πρό­τα­ση) (προ­σαρ­μο­γή του διοι­κη­τι­κού μοντέ­λου στο περι­βάλ­λον των νησιω­τι­κών και ορει­νών περιο­χών, με την εκπό­νη­ση επι­χει­ρη­σια­κών σχε­δί­ων και την παρο­χή κινή­τρων στους δημο­σί­ους υπαλλήλους).

Από την πρό­τα­ση ανα­θε­ώ­ρη­σης της ΝΔ, το ΚΚΕ υπερ­ψή­φι­σε δύο δια­τά­ξεις που αφο­ρούν δύο άρθρα του Συντάγ­μα­τος. Ειδικότερα:

- Το άρθρο 68 παρ. 2 (δυνα­τό­τη­τα της Βου­λής να συνι­στά δύο, ανά βου­λευ­τι­κή περί­ο­δο, εξε­τα­στι­κές επι­τρο­πές, εφό­σον η σχε­τι­κή πρό­τα­ση υπερ­ψη­φι­στεί από τα 2/5 του συνό­λου των βουλευτών).

- Το άρθρο 89 παρ. 4 (απα­γό­ρευ­ση σε εν ενερ­γεία ή δια­τε­λέ­σα­ντες δικα­στι­κούς λει­τουρ­γούς επί τριε­τία μετά την απο­χώ­ρη­σή τους από το Σώμα, να συμ­με­τέ­χουν με οποια­δή­πο­τε ιδιό­τη­τα στην κυβέρ­νη­ση και να τοπο­θε­τη­θούν σε πολι­τι­κές θέσεις).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο