Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η συζήτηση του Δ. Κουτσούμπα με τους υγειονομικούς του ΚΑΤ

Στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του στο ΚΑΤ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας είχε συνά­ντη­ση — συζή­τη­ση με εκπρο­σώ­πους εργα­ζο­μέ­νων του νοσο­κο­μεί­ου (την παρα­θέ­του­με παρα­κά­τω), όπου ανα­δεί­χθη­καν τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα λόγω των μεγά­λων ελλεί­ψε­ων σε προ­σω­πι­κό και στις κτι­ρια­κές υπο­δο­μές.
Στη συζή­τη­ση συμ­με­τεί­χαν η Διοί­κη­ση του Σωμα­τεί­ου των εργα­ζο­μέ­νων, οι εκλεγ­μέ­νοι για­τροί στην 5μελή Επι­τρο­πή της ΕΙΝΑΠ και οι εκπρό­σω­ποι των εργα­ζο­μέ­νων στην Επι­τρο­πή Υγιει­νής και Ασφά­λειας.
Παρα­βρέ­θη­καν ακό­μα διευ­θυ­ντές κλι­νι­κών, καθώς και άλλοι εργα­ζό­με­νοι, για­τροί, νοση­λευ­τές και λοι­πό υγειο­νο­μι­κό προσωπικό.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ευχή­θη­κε καλή δύνα­μη στους υγειο­νο­μι­κούς που δίνουν καθη­με­ρι­νά τη μάχη με την παν­δη­μία και τόνι­σε ότι το ΚΚΕ προ­τεί­νει τρία άμε­σα μέτρα:
Επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας, μαζι­κές προ­σλή­ψεις νοση­λευ­τών και για­τρών και επι­τά­χυν­ση των εμβο­λια­σμών σε όλη τη χώρα.
Επι­σή­μα­νε τις τερά­στιες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης, λέγο­ντας ότι οι ευθύ­νες είναι δια­χρο­νι­κές που οδή­γη­σαν σε αυτή την κατά­στα­ση το δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

Πρό­σθε­σε πως η ίδια η ζωή έχει απο­δεί­ξει ότι δεν μπο­ρεί να συνυ­πάρ­ξει ο δημό­σιος και ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας Υγεί­ας διό­τι γέρ­νει η κατά­στα­ση προς τον ιδιω­τι­κό τομέα που εκεί είναι η κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου και απο­δυ­να­μώ­νε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο το δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

Όπως επι­ση­μάν­θη­κε στις τοπο­θε­τή­σεις που έγι­ναν κατά τη συνά­ντη­ση με τον Δ. Κου­τσού­μπα, τερά­στιες είναι οι ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού καθώς όπως ειπώ­θη­κε λεί­πουν βασι­κές ειδι­κό­τη­τες για­τρών, όπως πνευ­μο­νο­λό­γοι, γαστρε­ντε­ρο­λό­γοι, αιμα­το­λό­γοι κλπ.
Ζήτη­σαν την άμε­ση μονι­μο­ποί­η­ση των επι­κου­ρι­κών για­τρών και την αντι­με­τώ­πι­ση των κτι­ρια­κών προ­βλη­μά­των καθώς υπάρ­χουν θάλα­μοι με κοι­νό­χρη­στες τουαλέτες.

Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα ότι έκλει­σαν, μέσα σε μια νύχτα, κλι­νι­κές και μετα­τρά­πη­καν σε κλι­νι­κές Covid χωρίς επι­πλέ­ον προ­σω­πι­κό και προ­ε­τοι­μα­σία με μετα­φο­ρά ασθε­νών στον ιδιω­τι­κό τομέα με το αζημίωτο.

Στη συζή­τη­ση πήραν το λόγο η Μαρία Ντα­βά­ρα από το ΔΣ του Σωμα­τεί­ου, ο Γ. Κυρια­ζής μέλος της 5μελούς ΕΙΝΑΠ και διευ­θυ­ντής της Παθο­λο­γι­κής, ο Γ. Αλε­ξαν­δρά­τος από την Επι­τρο­πή Υγιει­νής και Ασφά­λειας, ο Κ. Βλά­χος διευ­θυ­ντής της νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κής, ο Γ. Φλώ­ρος διευ­θυ­ντής της καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κής και ο Χρ. Παπα­ζα­χα­ρί­ας διευ­θυ­ντής της Β Γενι­κής Χειρουργικής.

Στη συνά­ντη­ση παρα­βρέ­θη­καν ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Φλώ­ρος, διευ­θυ­ντής Καρ­διο­λο­γι­κής, δίνο­ντας γλα­φυ­ρά τη δια­χρο­νι­κή εγκα­τά­λει­ψη, σημεί­ω­σε πως «υπη­ρε­τώ 31 χρό­νια αυτό το νοσο­κο­μείο και όταν έρχο­νται και­νούρ­γιοι συνά­δελ­φοι και ρωτά­νε αν βλέ­πω δυνα­τό­τη­τες και προ­ο­πτι­κές να αλλά­ξει κάτι, δυστυ­χώς ανα­γκά­ζο­μαι και τους λέω το προ­σω­πι­κό μου βίω­μα. Οτι επί 30 χρό­νια πάντα ελπί­ζω σε κάτι καλύ­τε­ρο που δεν έρχε­ται ποτέ», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τρο­μα­κτι­κές τις ελλεί­ψεις τόσο σε νοση­λευ­τι­κό όσο και σε ιατρι­κό προ­σω­πι­κό. Οπως είπε, κάπο­τε υπη­ρε­τού­σαν στο ΚΑΤ 300 ειδι­κευ­μέ­νοι για­τροί και σήμε­ρα έχουν μεί­νει περί τους 80! «Δεν βλέ­που­με έναν σχε­δια­σμό, κάτι, σε ό,τι αφο­ρά όλα αυτά τα πολ­λα­πλά θέμα­τα που αντι­με­τω­πί­ζου­με. Προσ­δο­κού­με τη δική σας συμπα­ρά­στα­ση και τις ουσια­στι­κές προ­τά­σεις που ήδη έχε­τε κατα­θέ­σει και ευχα­ρι­στού­με θερ­μά», σημεί­ω­σε.

Ο Χρ. Παπα­ζα­χα­ρί­ας, διευ­θυ­ντής Β’ Γενι­κής Χει­ρουρ­γι­κής, έκα­νε λόγο για πολύ­χρο­νη λυσ­σώ­δη προ­σπά­θεια απο­δυ­νά­μω­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας. «Αυτό γίνε­ται 35 χρό­νια και φτά­σα­με σε ένα σημείο που θα το πλη­ρώ­σου­με όλοι», σημεί­ω­σε, προ­βλέ­πο­ντας κακή κατά­λη­ξη για τους ασθε­νείς που μετα­φέρ­θη­καν σε ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, μακριά απ’ τους θερά­πο­ντες για­τρούς, τους νοση­λευ­τές τους.
«Θα βιώ­σου­με τη διπλή παν­δη­μία, τη βιώ­νου­με ήδη, οι άνθρω­ποι με Covid που είναι σε πολύ δύσκο­λη κατά­στα­ση και τώρα θα πεθά­νουν και οι άλλοι που είναι βιώ­σι­μοι ασθε­νείς», τόνι­σε.
«Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η συγκυ­βέρ­νη­ση και τώρα. Το ζήτη­μα είναι πώς εμείς που έχου­με κάθε συμ­φέ­ρον – και για τις βιο­πο­ρι­στι­κές μας ανά­γκες και για τις αρχές μας – θα αντι­δρά­σου­με να στα­μα­τή­σου­με το κακό
», σημεί­ω­σε.

Αξιοποιούν την πανδημία για να δυναμώσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Κ. Βλά­χος, διευ­θυ­ντής Νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κής, κατήγ­γει­λε ότι πυρή­νας της ακο­λου­θού­με­νης πολι­τι­κής είναι η απο­δυ­νά­μω­ση του δημό­σιου τομέα Υγεί­ας, προς όφε­λος των ιδιω­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων: «Φεύ­γουν άρρω­στοι που έχουν ανά­γκη ουσια­στι­κή του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και πηγαί­νουν στα ιδιω­τι­κά. Αυτοί που πηγαί­νουν εκεί πλη­ρώ­νουν, παίρ­νουν τα ιδιω­τι­κά το πακέ­το του ΕΟΠΥΥ το οποίο δεν είναι καθό­λου ευκα­τα­φρό­νη­το και πλη­ρώ­νουν το πλε­ο­νά­ζον απ’ την τσέ­πη τους. Στη δημό­σια μονά­δα στοι­χί­ζουν 800 ευρώ και στην ιδιω­τι­κή τα διπλά­σια. Αρα αξιο­ποιού­με την Covid για να δυνα­μώ­νουν τα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην Υγεία. Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Αυτό είναι έγκλη­μα ενά­ντια στο λαό», σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Έθε­σε δε το επι­πλέ­ον πρό­βλη­μα της ουσια­στι­κής παύ­σης παρο­χής ειδί­κευ­σης από τα τρι­το­βάθ­μια νοσο­κο­μεία. Οπως είπε, επί ένα χρό­νο ειδι­κευό­με­νοι των Χει­ρουρ­γι­κών κλι­νι­κών δεν εκπαι­δεύ­ο­νται στη χει­ρουρ­γι­κή, αφού υπάρ­χει μεί­ω­ση έως 50% των χειρουργείων.

Ενώ ξεχω­ρι­στή ανα­φο­ρά έκα­νε και στην έντα­ση της κατα­στο­λής: «Στη λαϊ­κή στο Χαλάν­δρι προ­χτές τα ΜΑΤ ρίχνα­νε ξύλο, χτες στη Νέα Σμύρ­νη, εδώ “απο­φα­σί­ζου­με και δια­τάσ­σου­με”, στη νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κή δύο νοση­λεύ­τριες για 30 νοση­λευό­με­νους και όταν δια­μαρ­τύ­ρο­νται τους λένε “θα σας πάμε στην μονά­δα covid”». Για να κατα­λή­ξει στην ανά­γκη ανά­πτυ­ξης αγώ­νων ενά­ντια στην πολι­τι­κή που έχει οδη­γή­σει το λαό σε φτώ­χεια, από­γνω­ση και σε λίγο σε θανά­τους μαζι­κούς από άλλες αιτί­ες που δεν κατα­γρά­φο­νται πουθενά.

Η ζωή επιβεβαιώνει πως δεν μπορεί να συνυπάρξει προς όφελος του λαού ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας

(Δ.Κουτσούμπας)
«Να σας ευχη­θώ καλή δύνα­μη σε όλους, για­τί είναι όντως δύσκο­λες οι επο­χές αυτές που εσείς – περισ­σό­τε­ρο από όλη την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία – βιώ­νε­τε. Για­τί είστε μέσα σ’ αυτήν τη μάχη της παν­δη­μί­ας και με σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζε­τε και εδώ στο ΚΑΤ αλλά και όλο το δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

Οπου έχου­με πάει, ιδιαί­τε­ρα αυτό το διά­στη­μα, παντού ακού­με αυτήν την κραυ­γή αγω­νί­ας από όλους εσάς που είστε επι­κε­φα­λής αυτής της μάχης, στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να, για­τροί, νοση­λευ­τές, διευ­θυ­ντές κλι­νι­κών, για την κατάρ­ρευ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

Και φυσι­κά αυτήν τη στιγ­μή, έτσι όπως είναι η κατά­στα­ση, έχου­με απαι­τή­σει τρία άμε­σα μέτρα, για­τί οι κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες βέβαια είναι τερά­στιες, είναι και δια­χρο­νι­κές, δεν φτά­σα­με ξαφ­νι­κά μέσα σε ένα χρό­νο εδώ, αλλά ήταν μια ολό­κλη­ρη πολι­τι­κή, επι­λο­γές συγκε­κρι­μέ­νες που οδή­γη­σαν εδώ το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, αυτό το δημό­σιο σύστη­μα που υπάρ­χει τέλος πάντων, σε αυτό το σύστη­μα στο οποίο ζούμε.

Αυτήν τη στιγ­μή, εάν δεν επι­τα­χθεί άμε­σα ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας της Υγεί­ας ώστε να εξευ­ρε­θούν και κλί­νες, να εξευ­ρε­θεί προ­σω­πι­κό για το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, αν δεν γίνουν μαζι­κές προ­σλή­ψεις για­τρών, νοση­λευ­τών και άλλων ειδι­κο­τή­των που χρειά­ζο­νται τα νοσο­κο­μεία, εάν δεν επι­τα­χυν­θούν οι εμβο­λια­σμοί με ασφά­λεια σε όλη τη χώρα, με περισ­σό­τε­ρα εμβο­λια­στι­κά κέντρα, με περισ­σό­τε­ρα και στη διά­θε­ση του πλη­θυ­σμού και του εμβο­λια­σμού κι άλλων εμβο­λί­ων που είναι δια­θέ­σι­μα, δεν θα μπο­ρέ­σου­με να ξεπε­ρά­σου­με εύκο­λα αυτήν την κατάσταση.Screenshot 2020 11 17 Ο Δ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ολα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στα μονοπώλια 

Ολες αυτές οι θεω­ρί­ες, η άπο­ψη ότι μπο­ρεί να συνυ­πάρ­ξει ο δημό­σιος με τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας, ότι ο ένας μπο­ρεί να βοη­θά­ει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώ­νας ο δημό­σιος ή να δίνε­ται περισ­σό­τε­ρη χρη­μα­το­δό­τη­ση στον δημό­σιο, δεν ισχύ­ουν, δημιουρ­γούν αυτα­πά­τες, ψεύ­τι­κες ελπί­δες. Η ίδια η ζωή έχει απο­δεί­ξει ότι σε αυτήν την επι­λο­γή γέρ­νει η κατά­στα­ση προς τον ιδιω­τι­κό τομέα.

Για­τί εκεί είναι η κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου, εκεί είναι και οι άλλες εται­ρεί­ες, οι όμι­λοι, οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες που ενδια­φέ­ρο­νται πρω­τί­στως για το τι θα βάλουν στην τσέ­πη τους, για την κερ­δο­φο­ρία τους και πώς θα επεν­δύ­σουν. Εκεί είναι η δια­πλο­κή, η σύν­δε­ση με άλλους ισχυ­ρούς μονο­πω­λια­κούς ομί­λους διε­θνώς, σ’ αυτήν την καπι­τα­λι­στι­κή παγκο­σμιο­ποι­η­μέ­νη αγο­ρά όπως τη λένε και πάει λέγο­ντας. Και βεβαί­ως το δημό­σιο σύστη­μα όλο και απο­δυ­να­μώ­νε­ται. Με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια θα φτά­να­με εδώ που φτάσαμε.

Αλλά ακό­μα και σε αυτές τις συν­θή­κες εμείς είμα­στε μπρο­στά στην πάλη. Και μη νομί­ζε­τε ότι στη Βου­λή υπάρ­χουν και πολ­λά περι­θώ­ρια διεκ­δί­κη­σης ή άσκη­σης πίε­σης: Είναι πολι­τι­κές επι­λο­γές, ταξι­κές που έχουν οι κυβερ­νή­σεις και οι εκά­στο­τε κοι­νο­βου­λευ­τι­κές πλειοψηφίες.

Βεβαί­ως εμείς πιέ­ζου­με. Και Ερώ­τη­ση θα κάνου­με και Ανα­φο­ρά και παρεμ­βά­σεις, προ­τά­σεις νόμου έχου­με κατα­θέ­σει και για να μπουν οι υγειο­νο­μι­κοί στα ΒΑΕ και για μια σει­ρά ζητή­μα­τα άμε­σα, τώρα με την παν­δη­μία. Συγκε­κρι­μέ­να μέτρα, προ­τά­σεις νόμου, αλλά πηγαί­νουν στα “αζή­τη­τα”. Βεβαί­ως, έχει να κάνει και με το τι δύνα­μη δίνει ο λαός στο ΚΚΕ, είτε στη Βου­λή είτε στο κίνη­μα κυρί­ως, εκεί που κρί­νο­νται όλα. Αρα, το κύριο ζήτη­μα που πρέ­πει να στρα­φεί η προ­σο­χή μας είναι πώς θα δυνα­μώ­σου­με αυτήν την πάλη, πώς θα δυνα­μώ­σου­με ταυ­τό­χρο­να τη συμ­μα­χία των εργα­ζο­μέ­νων με τα άλλα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, που επί­σης βιώ­νουν αυτά τα προ­βλή­μα­τα και να οδη­γη­θού­με σε συνο­λι­κή ρήξη, αλλα­γή, ανα­τρο­πή αυτού του σάπιου συστή­μα­τος για­τί δυστυ­χώς δεν παίρ­νει από βελτιώσεις (…)

Σήμε­ρα, στον 21ο αιώ­να, η επι­στή­μη, η τεχνο­λο­γία, η ιατρι­κή έχουν φτά­σει σε απί­θα­νες δυνα­τό­τη­τες και φάνη­κε και με τα εμβό­λια που βγή­καν. Ομως, όλα υπο­τάσ­σο­νται στον αντα­γω­νι­σμό, στο κέρ­δος, στον μονο­πω­λια­κό αντα­γω­νι­σμό κ.λπ. Και βεβαί­ως την πλη­ρώ­νουν οι λαοί, ακό­μα και με την ίδια τη ζωή τους σε περιό­δους παν­δη­μί­ας. Για­τί δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία, υπήρ­χε η πρόβλεψη.

Οι ασθέ­νειες, οι παν­δη­μί­ες δεν τελειώ­σαν επει­δή φτά­σα­με στον 21ο αιώ­να και επει­δή έχουν ανα­πτυ­χθεί η επι­στή­μη και η τεχνο­λο­γία. Θα εμφα­νί­ζο­νται συνε­χώς νέοι ιοί, με μεταλ­λά­ξεις, και λόγω των συν­θη­κών που επι­κρα­τούν στο περι­βάλ­λον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνο­λο­γί­ες δημιουρ­γούν και και­νούρ­για ζητή­μα­τα και άρα πρέ­πει να είμα­στε έτοιμοι.

Αλλά η ετοι­μό­τη­τα σημαί­νει ότι έχεις δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, απο­κλει­στι­κά δημό­σιο. Φυσι­κά ξέρε­τε την άπο­ψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνο­νται ούτε με ημί­με­τρα ούτε με οτι­δή­πο­τε άλλο. Γι’ αυτό πρέ­πει να επι­λέ­ξου­με, σαν λαός, σαν εργα­ζό­με­νοι, ριζι­κή ανα­τρο­πή αυτής της κατά­στα­σης, να πάμε σε άλλη εξου­σία, σε άλλη κοινωνία.

Για φαντα­στεί­τε αυτό το ζήτη­μα που ονο­μά­ζου­με εμείς κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση, αν δεν είχες τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας και είχες πραγ­μα­τι­κά δημό­σιο τομέα Υγεί­ας, με όλες αυτές τις δυνα­τό­τη­τες και σε για­τρούς, σε νοση­λευ­τές, σε υπο­δο­μές κ.λπ. Ειδι­κά η Υγεία και η Παι­δεία δεν μπο­ρεί να είναι και στον ιδιω­τι­κό τομέα και στον δημό­σιο. Είναι ολό­κλη­ρη συζή­τη­ση που κατά την άπο­ψή μας πρέ­πει να την κάνε­τε και μετα­ξύ σας κάθε μέρα ανι­χνεύ­ο­ντας και προ­βλη­μα­τι­ζό­με­νοι για μια σει­ρά ζητήματα (…)

Λόγια περί ηρωισμού εκ του πονηρού απ’ όσους ‑όντας υπεύθυνοι για το πρόβλημα χαϊδεύουν αυτιά 

Και φυσι­κά επει­δή αυτός ο ηρω­ι­σμός ο δικός σας έχει γίνει “καρα­μέ­λα” – συγ­χω­ρέ­στε με για την έκφρα­ση – για­τί εμείς θεω­ρού­με ότι πραγ­μα­τι­κά αν κρα­τιέ­ται κάτι, κρα­τιέ­ται όντως απ’ την αυτο­θυ­σία των για­τρών, των νοση­λευ­τών, των εργα­ζο­μέ­νων. Κατα­ντά­νε όμως κού­φια λόγια όταν λέγο­νται απ’ αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλα­δή, όταν χρειά­ζο­νται άμε­σα του­λά­χι­στον 160 ειδι­κευ­μέ­νοι για­τροί στο ΚΑΤ, 300 νοση­λευ­τές, 20 βοη­θοί ακτι­νο­δια­γνώ­στες και άλλοι, κι απ’ αυτούς ή ελά­χι­στοι ή καθό­λου δεν έρχο­νται. Οταν γίνο­νται τα νοσο­κο­μεία μιας νόσου, μετα­ξύ αυτών και το ΚΑΤ – για­τί έχου­με ενη­με­ρω­θεί ότι έκλει­σαν και κλι­νι­κές γενι­κής χει­ρουρ­γι­κής. Κάθε μέρα ακού­με τα στοι­χεία πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί, ενώ οι υπό­λοι­ποι νεκροί που αυτή τη χρο­νιά ή τα επό­με­να χρό­νια υπάρ­ξουν για διά­φο­ρους λόγους, είτε για­τί δεν έγι­νε έγκαι­ρα η επέμ­βα­ση, η παρέμ­βα­ση, η πρό­λη­ψη, η εξέ­τα­ση, το χει­ρουρ­γείο κ.λπ, αυτοί δεν μετρώ­νται. Δεν γίνε­ται λοι­πόν το ΚΑΤ που είναι συνέ­χεια σε εφη­με­ρία να απο­δυ­να­μώ­νε­ται. Το ίδιο και άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ επί­σης χρειά­ζε­ται ειδί­κευ­ση. Είχα­με καταγ­γε­λί­ες κι απ’ το ΚΑΤ κι από άλλα νοσο­κο­μεία ότι οι για­τροί ή οι νοση­λευ­τές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδι­κευ­μέ­νοι (…) ή η τήρη­ση των υγειο­νο­μι­κών πρω­το­κόλ­λων που δεν γίνε­ται σε όλες τις περι­πτώ­σεις. Αυτά έρχο­νται ως ζητή­μα­τα, ισχύ­ουν. Εμείς θα πιέ­σου­με να επι­λυ­θούν, όσα μπο­ρούν να επι­λυ­θούν, ξανα­λέω είναι ζήτη­μα πολι­τι­κών επι­λο­γών της κυβέρνησης.

Και τέλος να πω: Η διοί­κη­ση είπε ότι οι εμβο­λια­σμοί για το προ­σω­πι­κό εδώ έχουν τελειώ­σει. Εμείς είχα­με ως ενη­μέ­ρω­ση ότι δεν έχουν εμβο­λια­στεί όλοι. Δεν ξέρω αν είναι για­τροί ή νοση­λευ­τές, όχι για­τί είναι “αρνη­τές”, αλλά για­τί δεν είχαν μπει στην πρώ­τη λίστα επει­δή τότε ήταν άρρω­στοι, ή είχαν άλλες δυσκο­λί­ες να εντα­χθούν, και μετά δεν τους εντάσ­σουν, δεν έχουν απο­κτή­σει προ­τε­ραιό­τη­τα για τον εμβο­λια­σμό τους. Αν αυτό ισχύ­ει θα πρέ­πει να λυθεί. Και πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί άμε­σα, για­τί είναι σε ένα κρί­σι­μο περι­βάλ­λον εδώ. Και για τον εαυ­τό τους και για τους ασθε­νείς που έρχο­νται στο ΚΑΤ».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο