Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ταινία της εβδομάδας – Το «Ατέχνως» προτείνει: ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ (Parasite, 2019)

Η νοτιο­κο­ρε­α­τι­κή ται­νία “Παρά­σι­τα” (Parasite), η οποία έγι­νε η πρώ­τη μη αγγλό­φω­νη ται­νία που βρα­βεύ­τη­κε με Όσκαρ Καλύ­τε­ρης Ται­νί­ας στην πρό­σφα­τη απο­νο­μή, υπο­γραμ­μί­ζει το διευ­ρυ­νό­με­νο κοι­νω­νι­κό χάσμα και την έλλει­ψη οικο­νο­μι­κά εφι­κτής στέ­γης στην πρω­τεύ­ου­σα Σεούλ, σύμ­φω­να με κοι­νω­νιο­λό­γους, ανα­λυ­τές και ακαδημαϊκούς.

Τα “Παρά­σι­τα” του σκη­νο­θέ­τη Μπονγκ Τζουν Χο, που κέρ­δι­σαν επί­σης Όσκαρ Καλύ­τε­ρης Σκη­νο­θε­σί­ας, Καλύ­τε­ρης Ξένης Ται­νί­ας και Πρω­τό­τυ­που Σενα­ρί­ου, είναι μια μαύ­ρη κωμω­δία που σατι­ρί­ζει το διε­ρυ­νό­με­νο χάσμα ανά­με­σα στους φτω­χούς και τους πλούσιους.

Το χάσμα αυτό παρου­σιά­ζε­ται μέσα από τα σπί­τια των δύο οικο­γε­νειών που πρω­τα­γω­νι­στούν στην ται­νία: το μικρό, άθλιο, ημι­υ­πό­γειο σπί­τι της μιας και την υπερ­πο­λυ­τε­λή μεζο­νέ­τα της άλλης.

“Η έλλει­ψη οικο­νο­μι­κά ανε­κτής στέ­γης στη Σεούλ είναι ένα σοβα­ρό πρό­βλη­μα”, εξη­γεί ο Άντριου Εούν­τζι Κιμ, ένας καθη­γη­τής Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο της Κορέ­ας, στη Σεούλ.

“Η ται­νία περι­γρά­φει το είδος των σπι­τιών που αγο­ρά­ζουν ή νοι­κιά­ζουν οι φτω­χοί στην Κορέα”, λέει ο καθη­γη­τής και προ­σθέ­τει ότι κάποιος που έχει μηνιαί­ες απο­λα­βές στον μέσο εθνι­κό όρο χρειά­ζε­ται 13 χρό­νια απο­τα­μιεύ­σε­ων για να αγο­ρά­σει ένα σπί­τι μεσαί­ας αξίας.

Μια έκθε­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών του 2018 επι­ση­μαί­νει ότι η Νότια Κορέα, παρό­τι βρί­σκε­ται στην παγκό­σμια κατά­τα­ξη ανά­με­σα στα πλου­σιό­τε­ρα κρά­τη, έχει έλλει­ψεις σε οικο­νο­μι­κά ανε­κτά σπί­τια, γεγο­νός που απο­τε­λεί ένα “σημα­ντι­κό εμπό­διο” κυρί­ως για τους νέους, τον γηρά­σκο­ντα πλη­θυ­σμό και τους εργένηδες.

Η ανα­λο­γία του ενοι­κί­ου προς το εισό­δη­μα για ενοι­κια­στές κάτω των 35 ετών είναι υψη­λή και έχει παρα­μεί­νει στο περί­που 50% την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, γρά­φει στην έκθε­ση αυτή η ειδι­κός των Ηνω­μέ­νων Εθνών σε θέμα­τα στέ­γα­σης Λεϊ­λά­νι Φαρχά.

Σκη­νο­θε­σία: Μπονγκ Τζουν Χο.

Παί­ζουν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σουν Κιούν.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 132 λεπτά.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Νότια Κορέα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο