Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του ΔΣ Χίου για το προσφυγικό — μεταναστευτικό

Σε μια συνε­δρί­α­ση από­κρυ­ψης και απο­προ­σα­να­το­λι­σμού από την ουσία, μετα­τρά­πη­κε η «θεμα­τι­κή» συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Χίου για το προ­σφυ­γι­κό — μετα­να­στευ­τι­κό, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 17 Οκτώβρη.

Η έντα­ση που επι­κρα­τεί γύρω από το ζήτη­μα στο νησί, με τους κατοί­κους του χωριού Χαλ­κειούς, όπου βρί­σκε­ται το ΚΥΤ, δεν εκτο­νώ­θη­κε, δεδο­μέ­νης της πολι­τι­κής του διπλού εγκλω­βι­σμού προ­σφύ­γων και μετα­να­στών της ΕΕ, την οποία εφαρ­μό­ζει η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συμ­φω­νούν τα κόμ­μα­τα του ευρω­μο­νό­δρο­μου, οι απα­ντή­σεις ήταν προ­α­πο­φα­σι­σμέ­νες σε βάρος και των προ­σφύ­γων — μετα­να­στών και των κατοί­κων των νησιών.

Η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, ο επι­κε­φα­λής της ΛΑΣ Δ. Χίου και δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Μάρ­κος Σκού­φα­λος, εκπρό­σω­ποι ταξι­κών συν­δι­κά­των και του συλ­λό­γου γυναι­κών Χίου, κατέ­δει­ξαν χωρίς περι­στρο­φές τη ρίζα του προ­βλή­μα­τος που γεν­νά την προ­σφυ­γιά και τη μετα­νά­στευ­ση και δεν είναι άλλο από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, στους οποί­ους συμ­με­τέ­χουν δίνο­ντας γη και ύδωρ και οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και η τωρι­νή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπε­ρέ­βη εαυτόν.

Δεν έλει­ψε και η δόση του ρατσι­στι­κού φασι­στι­κού δηλη­τη­ρί­ου που έρι­ξε γνω­στός πλέ­ον δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της δημο­τι­κής παρά­τα­ξης Βουρ­νούς, ο οποί­ος με την ανο­χή του προ­ε­δρεί­ου και του δημάρ­χου, πυρο­δό­τη­σε την έντα­ση στο ΔΣ.

Στην παρέμβασή του ο δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χίου,ανέφερε:

«Συνά­δελ­φοι και συνα­δέλ­φισ­σες και αγα­πη­τοί παρι­στά­με­νοι, είναι ένα υπέ­ρο­χο ποί­η­μα του Σεφέ­ρη που λέγε­ται “Οι γάτες του Αϊ-Νικό­λα”. Σ’ αυτό λοι­πόν οι αγιο­βα­σι­λί­τες καλό­γε­ροι προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν το πρό­βλη­μα που είχαν με τα φίδια στο νησί της Κύπρου, μάζε­ψαν γάτες, τις αμό­λη­σαν και ευτυ­χώς σώθη­κε το νησί. Χτυ­πώ­ντας οι γάτες τα φίδια βέβαια φυσι­κό ήταν, έχο­ντας εισπρά­ξει τόσο δηλη­τή­ριο, να αρχί­σουν να ψοφούν η μία μετά την άλλη. Εγώ επει­δή δεν είμαι γάτα, το δηλη­τή­ριο δεν πρό­κει­ται να το ανε­χτώ, ειδι­κά όταν το έχω δίπλα μου. Κατα­λα­βαί­νε­τε λοι­πόν ότι η απά­ντη­σή μου δόθη­κε σε συγκε­κρι­μέ­νο άτο­μο με φασι­στι­κή ατζέ­ντα και όχι για πρώ­τη φορά μέσα στο δημο­τι­κό συμβούλιο.

Κακώς λοι­πόν οι αγα­πη­τοί φίλοι σηκώ­θη­καν επά­νω και έλε­γαν αυτά που έλε­γαν. Δεν τους κακί­ζω. Στο χωριό (Χαλ­κειός, που βρί­σκε­ται το ΚΥΤ) έχω πάει πολ­λές φορές, έχω πιει καφέ που μου κερ­νά­νε, αλλά θα πρέ­πει να έχουν τα μάτια στην ψυχή ανοι­χτά και να βλέ­πουν ποιος είναι ο εχθρός τους

Ένα δεύ­τε­ρο που ακού­στη­κε ήταν η φρά­ση “προ­δό­της”. Aγα­πη­τοί φίλοι, δεν επι­στρέ­φω τίπο­τα σε σας, αλλά επει­δή έχω καθή­κον σαν δάσκα­λος να πω ποιος είναι ο προ­δό­της, λέω πως προ­δό­τες ήταν οι χίτες οι ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες, φασί­στες και συνερ­γά­τες των Γερ­μα­νών. Προ­δό­τες ήταν οι συνερ­γά­τες της χού­ντας. Προ­δό­της είναι αυτός που συνει­δη­τά τσα­κί­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού υπέρ των συμ­φε­ρό­ντων της τάξης του. Εμείς είμα­στε πάντα απέ­να­ντι σε όλους αυτούς.

Κύριε υπουρ­γέ και η κυβέρ­νη­σή σας και η μελ­λού­με­νη όπως θέλει να είναι η κυβέρ­νη­ση του κ. Μητα­ρά­κη, η Νέα Δημο­κρα­τία αρέ­σκο­νται στη φρά­ση της “γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης”. Εσείς το λέτε γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση άλλοι το λένε “ανά­πτυ­ξη”… Ας δού­με εν τάχει ποια ήταν η γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση εκεί που έγι­νε. Στη Λιβύη έφυ­γε ο δικτά­τωρ, όπως λένε Καντά­φι, έμει­ναν οι φύλαρ­χοι, το αλώ­νι­σμα των ιμπε­ρια­λι­στών Αμε­ρι­κα­νών και Ευρω­παί­ων, Γάλ­λοι κτλ, κτλ. Στη Συρία το “παι­χνί­δι” με τον ISIS, Ρώσοι, Αμε­ρι­κα­νοί, Γάλ­λοι. Ιράκ, Ιράν, Αφγα­νι­στάν, πιο παλιά η Γιου­γκο­σλα­βία. Αυτή είναι η “γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση“. Αίμα του λαού στο βωμό των πετρε­λαί­ων, των νέων δρό­μων του μετα­ξιού κτλ.

Επει­δή κάνα­τε ανα­φο­ρά συγκε­κρι­μέ­νη στις πηγές του προ­σφυ­γι­κού, δηλα­δή στον πόλε­μο και στο “trafficking” μέσω των συγκε­κρι­μέ­νων εμπό­ρων ανθρώ­πι­νης σάρ­κας και το έργο “πόλε­μός” και το “trafficking” έχουν ένα κοι­νό παρο­νο­μα­στή: Εμπό­ριο ανθρώ­πων. Καπι­τα­λι­σμός. Τον απο­δέ­χε­στε, τον ζεί­τε, τον δια­χει­ρί­ζε­στε, σας αρέ­σει. Αλλά δεν μιλά­ει κανέ­νας. θέλε­τε να το αποφύγετε.“Aυτά είναι πολι­τι­κά”, λέτε, “τι τα ανα­κα­τεύ­εις;”. Άρα να αλλά­ξου­με τη μοί­ρα μας δε γίνε­ται. Και αρχί­ζω εγώ να καβγα­δί­ζω με τους Χαλ­κού­σους. Τα site της Χρυ­σής Αυγής αύριο θα γρά­φου­νε: “γιου­χάι­σμα πάλι του Σκού­φα­λου”, στοι­χείο ευτυ­χώς που μου κάνει την τιμή ο φασι­στι­κός “Στό­χος” να με φιλο­ξε­νεί και είμαι περή­φα­νος για αυτό. Από κει και πέρα όμως ποιο είναι το απο­τέ­λε­σμα: Οι βαριές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σής σας, οι βαριές ευθύ­νες των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων που είναι μέχρι τα μπού­νια στο ΝΑΤΟ, που σήμε­ρα η χώρα μας συμ­με­τέ­χει σε 13 νατοϊ­κές απο­στο­λές με εν δυνά­μει τον κίν­δυ­νο να θρη­νή­σου­με Έλλη­νες αξιω­μα­τι­κούς, υπα­ξιω­μα­τι­κούς και στρα­τιώ­τες σε αυτές τις απο­στο­λές. Τη στιγ­μή που δίνο­νται τα τέσ­σε­ρα δισε­κα­τομ­μύ­ρια που ανέ­φε­ρε η συντρό­φισ­σα βου­λευ­τής του ΚΚΕ κ. Μανω­λά­κου, εσείς έρχε­στε αυτή τη στιγ­μή να μας πεί­τε τι θα κάνου­με με το προ­σφυ­γι­κό. Τίπο­τα δεν μπο­ρεί­τε να κάνε­τε για όλους τους παρα­πά­νω λόγους. Είστε μέρος του προ­βλή­μα­τος και των πολέ­μων που ανα­πτύσ­σο­νται στην περιο­χή μας.

Αυτό που μπο­ρεί βεβαί­ως να γίνει είναι η επι­μο­νή του κόσμου, η οργά­νω­σή του, ο αγώ­νας του σε μία σωστή όμως κατεύ­θυν­ση. Και η “σωστή κατεύ­θυν­ση” δεν είναι αυτή τη στιγ­μή τα θύμα­τα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, δεν είναι η “σωστή κατεύ­θυν­ση” να μιλώ για λαθρο­με­τα­νά­στες και λαθρο­πι­θή­κους. Δεν μπο­ρεί αυτή τη στιγ­μή η φτώ­χεια μου να στρέ­φε­ται ενά­ντια σ’ αυτόν οποί­ος ξεσπι­τώ­θη­κε, του κάψα­νε το σπί­τι. Και, πολύ σωστά, έθε­σε το ζήτη­μα η κ. λιμε­νάρ­χης ότι η απο­στο­λή του Λιμε­νι­κού είναι να σώζει ζωές και όχι να απω­θεί. Για να πάρω αυτά τα κεί­με­να της Παγ­χια­κής Επι­τρο­πής που έλε­γαν “απώ­θη­ση” και απλά έχουν βρει ένα δικα­νι­κό λόγο άρι­στης ποιό­τη­τας, προ­κει­μέ­νου να απο­φεύ­γουν το κύριο της πολι­τι­κής τους που είναι “εξα­φα­νί­στε” αυτούς τους ανθρώ­πους. Μέχρι και για τον έμπο­λα ακού­σα­με όλες αυτές τις μέρες κάτω από τη δική της καθο­δή­γη­ση. Για το πώς ο έμπο­λα μπο­ρεί να ταξι­δέ­ψει αερο­πο­ρι­κώς και να ‘ρθει μέσα από τα προ­σφυ­γό­που­λα στα σχο­λεία και από κει να περά­σει σε μας. Όταν ο έμπο­λα μέσα σε τρεις μέρες σε στέλ­νει στον άλλο κόσμο.

Κάτω από την καθο­δή­γη­ση αυτής της συγκε­κρι­μέ­νης επι­τρο­πής έγι­νε το εξώ­δι­κο προς τους διευ­θυ­ντές, μετα­ξύ των οποί­ων και εμέ­να. Γι’ αυτά λοι­πόν να μιλή­σου­με. Για το πώς αντι­με­τω­πί­ζου­με τον ανθρώ­πι­νο πόνο. Και για να κλεί­νω σιγά σιγά, πώς είμα­στε όλοι τόσο σίγου­ροι πως αυτός ο ανθρώ­πι­νος πόνος δεν αφο­ρά και εμάς; Από πού πηγά­ζει αυτή η ασφά­λεια ότι μέσα σε μία λυκο­συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ που και η “πρώ­τη φορά αρι­στε­ρά” ομι­λεί στο όνο­μά της και πηγαί­νει ο υπουρ­γός της, όπως οι άλλοι παλιά στον Skoby “στρα­τη­γέ μου, ιδού ο στρα­τός σας” και πήγε και τους είπε ““στρα­τη­γοί μου, ιδού η χώρα να απλώ­σε­τε τις βάσεις σας”. Πώς λοι­πόν είστε σίγου­ροι πως δεν μπο­ρού­με να εμπλα­κού­με σε έναν τέτοιο πόλε­μο σε τέτοιες συρ­ρά­ξεις και δεν θα είμα­στε στη θέση αυτών των ανθρώπων;

Κλεί­νο­ντας, συνά­δελ­φοι, εμείς πήρα­με μία πρω­το­βου­λία ως Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και βγά­λα­με ένα ψήφι­σμα το οποίο υπο­γρά­φε­ται από φορείς, συν­δι­κα­λι­στές, από κοι­νω­νι­κούς παρά­γο­ντες, από ανθρώ­πους που ενδια­φέ­ρο­νται πάνω σε αυτά τα ζητή­μα­τα και που οι από­ψεις τους δεν ταυ­τί­ζο­νται σώνει και καλά με αυτές της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης και του ΚΚΕ. Είναι ένα μίνι­μουμ θέσε­ων, που ακου­μπά στα άμε­σα και καυ­τά ζητή­μα­τα. Δια­βά­ζω λοι­πόν αυτό το ψήφι­σμα, το κατα­θέ­τω και παρα­κα­λώ να φωτο­τυ­πη­θούν όλες οι υπο­γρα­φές και να δοθούν και στον κύριο υπουργό:

“Απαι­τού­με από την κυβέρ­νη­ση το άμε­σο κλεί­σι­μο του hotspot στη Χίο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Nα απε­γκλω­βι­στούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες από όλα τα νησιά και από τη χώρα.

Να μετα­κι­νη­θούν τώρα στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα υπη­ρε­σί­ες ασύ­λου και ταυ­το­ποί­η­σης. Να απορ­ρο­φη­θούν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι των hotspot ως μόνι­μο προ­σω­πι­κό σε κρα­τι­κές δομές, δήμους και περι­φέ­ρειες με βάση τον τόπο κατοι­κί­ας τους .

Να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις σε όλους όσους έχουν υπο­στεί ζημιές γύρω από τα hot spot”.

Eμείς αυτόν τον αγώ­να προ­κρί­νου­με, απο­μο­νώ­νο­ντας το αυγό του φιδιού και έχου­με ευθύ­νη ως δημο­τι­κό συμ­βού­λιο για­τί δεν το πράτ­του­με και όσοι δεν το πράτ­του­με. Από την άλλη μεριά να συμπα­ρα­στα­θού­με σε αυτούς τους ανθρώ­πους τον ανθρώ­πι­νο πόνο να το νιώ­σου­με δικό μας πόνο προ­κει­μέ­νου όλοι μαζί να αγω­νι­στού­με σε αυτή τη κατεύ­θυν­ση. ΝΑΤΟ σημαί­νει χού­ντες και πόλε­μοι. Δια­χρο­νι­κό μέχρι τέλους. Ευχα­ρι­στώ πολύ».

Χίος: Δεν πέρα­σε ο ρατσι­σμός – Ξεκί­νη­σαν τα μαθή­μα­τα για τα προσφυγόπουλα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο