Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Το νομο­σχέ­διο δεν σκο­πεύ­ει στην πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία του λαού και θα οξύ­νει τα προ­βλή­μα­τα, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στη Βου­λή σχε­τι­κά με το σχέ­διο νόμου για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία.
Υπο­γράμ­μι­σε πως το κέρ­δος είναι η αιτία της υπο­βάθ­μι­σης της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, ενώ στη­λί­τευ­σε τις αντι­δρα­στι­κές δια­τά­ξεις του νομο­σχε­δί­ου που επι­χει­ρούν να εμπλέ­ξουν την πολι­τι­κή προ­στα­σία στην κατα­στο­λή των λαϊ­κών κινητοποιήσεων.
Επί­σης ζήτη­σε να απο­συρ­θεί το άρθρο 189 που επε­κτεί­νει τους «Χώρους Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης», σημειώ­νο­ντας πως το ΚΚΕ θα πρω­το­στα­τή­σει για να μην περά­σει αυτή η επι­κίν­δυ­νη λογι­κή της ανο­χής με το φαι­νό­με­νο της τοξικοεξάρτησης.
Μίλη­σε επί­σης για το Προ­σφυ­γι­κό και ανέ­πτυ­ξε τις θέσεις του ΚΚΕ για να στα­μα­τή­σει ο εγκλω­βι­σμός στα νησιά.

Παρα­τί­θε­ται η ομιλία:

«Κυρί­ες και κύριοι,
Όλες οι κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών παρου­σιά­ζουν κάποιο σχέ­διο ανα­βάθ­μι­σης της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Μετά από κάθε μεγά­λη κατα­στρο­φή όλες μιλού­σαν για «ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να».
Από το Μάτι μέχρι τη Χαλ­κι­δι­κή, από τη Μάντρα μέχρι τη δια­χρο­νι­κά χτυ­πη­μέ­νη Δυτι­κή Αθή­να, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα ‑δεκα­ε­τί­ες τώρα- μετρά­νε 100δες νεκρούς, τερά­στιες απώ­λειες λαϊ­κής περιου­σί­ας, λαϊ­κών κατοι­κιών, καλ­λιερ­γειών εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων στρεμ­μά­των, κτη­νο­τρο­φι­κού κεφα­λαί­ου και υποδομών.
Άλλο­τε από πυρ­κα­γιές, άλλο­τε από πλημ­μύ­ρες, άλλο­τε από σει­σμούς, άλλο­τε από βιο­μη­χα­νι­κά «ατυ­χή­μα­τα», η μια μεγά­λη κατα­στρο­φή έρχε­ται και ακο­λου­θεί την προη­γού­με­νη και κάθε φορά η μόνι­μη επω­δός, είναι πως πολι­τι­κά υπεύ­θυ­νος για τους θανά­τους και τις κατα­στρο­φές δεν υπάρχει…
Η φτη­νή προ­πα­γάν­δα σας προ­σβά­λει τους νεκρούς από τις πυρ­κα­γιές, τους σει­σμούς και τις πλημ­μύ­ρες, πάνω στα απο­κα­ΐ­δια, στα ποτά­μια λάσπης που γεμί­ζουν τους δρό­μους της Αθήνας.
Ο ακραί­ος και­ρός είναι ένα βολι­κό­τα­το ιδε­ο­λό­γη­μα για να συγκα­λυ­φθεί η βαθύ­τε­ρη αιτία για τη συστη­μα­τι­κή υπο­νό­μευ­ση της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, που δεν είναι άλλη απ’ την υπη­ρέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των λίγων.
Το κέρ­δος δεν «αντέ­χει» ούτε καν τις εκά­στο­τε νομο­θε­τι­κές δικλεί­δες προ­στα­σί­ας που απαι­τού­νται για να υπάρ­χει ασφά­λεια των εγκα­τα­στά­σε­ων, κατάλ­λη­λη χωρο­θέ­τη­σή τους, περιο­ρι­σμός της λει­τουρ­γί­ας τους. Γι’ αυτό και η όποια πολι­τι­κή προ­στα­σία υφί­στα­ται, στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση, αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως ένα κάποιο δευ­τε­ρεύ­ον «πάρερ­γο», με συνέ­πεια πάτα αθώα θύματα.
Αφού λοι­πόν, απο­κλεί­ο­νται ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας από τους κιν­δύ­νους, απο­κλεί­ε­ται και η επαρ­κής χρη­μα­το­δό­τη­ση κατάλ­λη­λων δομών, απο­κλεί­ε­ται και ο ολο­κλη­ρω­μέ­νος σχε­δια­σμός με στό­χο τις συνο­λι­κές σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κές ανάγκες.
Η δασι­κή πολι­τι­κή και γενι­κό­τε­ρα η πολι­τι­κή χρή­σης της γης, που δια­χρο­νι­κά υπη­ρε­τεί­τε, επι­διώ­κει την έντα­ση της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της γης, απο­κλεί­ο­ντας την ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­σή της, βιο­μη­χα­νο­ποιεί την ύπαι­θρο και υπο­τάσ­σει κάθε σπι­θα­μή γης στην μεγά­λη καπι­τα­λι­στι­κή εκμετάλλευση.

Πλευ­ρές αυτής της πολι­τι­κής είναι:

  • Η υπο­στε­λέ­χω­ση — ανε­πάρ­κεια προ­σω­πι­κού μέσων και υπο­δο­μών των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών και ειδι­κό­τε­ρα στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα, τη δασι­κή υπη­ρε­σία, τις κρα­τι­κές δομές υγεί­ας (νοσο­κο­μεία, κέντρα υγεί­ας κλπ.)
  • Η ελλι­πής εκπαί­δευ­ση των υπη­ρε­σιών έκτα­κτης ανά­γκης, μετα­ξύ των οποί­ων και το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα, αλλά και η έλλει­ψη εκπαί­δευ­σης και ασκή­σε­ων ετοι­μό­τη­τας του πλη­θυ­σμού, κ.ά.
  • Η απου­σία ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών για την πρό­λη­ψη των κατα­στρο­φών και για τη δυνα­τό­τη­τα ουσια­στι­κής υλο­ποί­η­σης των σχε­δί­ων αντι­με­τώ­πι­σής τους.

Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε άλλο!

Τα αθώα θύμα­τα απ’ τις πλημ­μύ­ρες, από τις πυρ­κα­γιές, από τα ατυ­χή­μα­τα μεγά­λης έκτα­σης, δεν βαραί­νουν γενι­κά κι αφη­ρη­μέ­να τη φύση, τον κακό μας τον και­ρό, ή την τεχνο­λο­γία, βαραί­νουν τις δικές σας επι­λο­γές, όσων κυβέρ­νη­σαν μέχρι σήμε­ρα και δια­χει­ρί­στη­καν τις τύχες αυτού του λαού. Βαραί­νουν το σύστη­μα που υπο­στη­ρί­ζε­τε, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των πάντων, πρώ­τα και κύρια της ίδιας της ανθρώ­πι­νης ζωής.
Γι’ αυτό και η «πολι­τι­κή σας προ­στα­σία» είναι συστη­μα­τι­κά ένα αδεια­νό που­κά­μι­σο. Αφού μετρά, πρώ­τα και κύρια τους ίδιους τους ανθρώ­πους, σαν κόστος.
Και το σχέ­διο νόμου που φέρ­νε­τε τώρα για ψήφι­ση είναι απο­κα­λυ­πτι­κό. Συνε­χί­ζει και ανα­πτύσ­σει την ίδια πολι­τι­κή λογι­κή όλων των προη­γού­με­νων χρό­νων στην τομέα της πολι­τι­κή προστασίας.
Το ίδιο το γεγο­νός, ότι το νομο­σχέ­διο ανή­κει στο υπουρ­γείο «Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη» είναι απο­κα­λυ­πτι­κό του προ­σα­να­το­λι­σμού της «Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας», που δεν εστιά­ζει στην ουσια­στι­κή πρόληψη.
Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό, πως ακό­μα και σε επί­πε­δο σημειο­λο­γί­ας, ελά­χι­στα άρθρα του σχε­δί­ου νόμου αφο­ρούν, έστω λεκτι­κά, την πρό­λη­ψη του κιν­δύ­νου. Ενώ, ακό­μα και σε αυτά τα ελά­χι­στα άρθρα, πρό­κει­ται για προ­σχη­μα­τι­κές ανα­φο­ρές, χωρίς ουσια­στι­κό περιε­χό­με­νο. Η πρό­λη­ψη, υπο­ταγ­μέ­νη στη λογι­κή του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, ουσια­στι­κά αυτοαναιρείται.
Λέτε, χαρα­κτη­ρι­στι­κά, πως η «Εθνι­κή Πολι­τι­κή Μεί­ω­σης Κιν­δύ­νου Κατα­στρο­φών», «λαμ­βά­νει υπό­ψη τους πόρους…», γίνε­ται δηλα­δή με μια ανά­λυ­ση κόστους… Και επι­πλέ­ον «συναρ­τά­ται» και με τις υπό­λοι­πες πολι­τι­κές του αστι­κού κρά­τους για την ανά­πτυ­ξη, έτσι όπως αυτή καθο­ρί­ζε­ται από τα κέρ­δη του μεγά­λου κεφαλαίου…
Βάζε­τε μάλι­στα το «λύκο να φυλά­ει τα πρό­βα­τα». Βάζε­τε αυτούς που ευθύ­νο­νται πρω­ταρ­χι­κά για το πρό­βλη­μα, τις ενώ­σεις του κεφα­λαί­ου, τους εκπρο­σώ­πους του «παρα­γω­γι­κού τομέα», όπως τους ονο­μά­ζε­τε, να χαράσ­σουν οι ίδιοι πολι­τι­κή που υπο­τί­θε­ται στό­χο έχει να τους περιο­ρί­ζει στο να απο­θρα­σύ­νο­νται… Η υπο­κρι­σία στο από­γειό της…

Κύριοι της κυβέρ­νη­σης και εσείς κύριοι της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης,

Προ­σπα­θεί­τε συστη­μα­τι­κά να συγκα­λύ­ψε­τε το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα. Οι φυσι­κές κατα­στρο­φές, δεν έχουν σίγου­ρα την έκτα­ση που τους δίνε­τε, αυτό όμως που υπάρ­χει ‑και έχει σίγου­ρα μεγά­λη έκτα­ση- είναι η άναρ­χη καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, όπως μεγά­λα έργα που αλλά­ζουν την υδρο­λο­γία περιο­χών, κατα­στρέ­φουν δάση, κλεί­νουν ρέμα­τα. Τα τεχνι­κά έργα γίνο­νται με κρι­τή­ριο το κόστος και γι’ αυτό δεν προ­στα­τεύ­ουν από τους σει­σμούς που ξέρου­με ότι γίνο­νται και θα γίνο­νται σε μια σει­σμο­γε­νή περιο­χή όπως η Ελλάδα.
Η αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση αντι­με­τω­πί­ζε­ται κατ΄ αρχήν από όλους σας σαν κόστος και ή δεν γίνε­ται καθό­λου, παρα­πέ­μπε­ται στο απώ­τε­ρο μέλ­λον, ή αντι­με­τω­πί­ζε­ται σαν λεία, που προ­σπα­θούν οι μεγα­λο­κα­τα­σκευα­στές να αρπά­ξουν, με απο­τέ­λε­σμα να μην μπο­ρεί να γίνει όπως πραγ­μα­τι­κά απαι­τούν οι κανό­νες της επιστήμης.
Επί­σης. Η εγγε­νής αδυ­να­μία του συστή­μα­τος να δια­σφα­λί­σει την υγεία των εργα­ζό­με­νων και την ασφά­λεια του λαού, δεν οφεί­λε­ται γενι­κά και αόρι­στα στην τεχνο­λο­γία, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται ορισμένοι.
Στις περισ­σό­τε­ρες των περι­πτώ­σε­ων, οι λεγό­με­νες «τεχνο­λο­γι­κές κατα­στρο­φές» γίνο­νται, για­τί το κέρ­δος δεν αντέ­χει τα μέτρα πρό­λη­ψης και ασφάλειας!
Τα διυ­λι­στή­ρια και τα γκα­ζά­δι­κα «τινά­ζο­νται» και σακα­τεύ­ουν εργά­τες, για­τί το κεφά­λαιο απαι­τεί να γίνει η δου­λειά γρή­γο­ρα και χωρίς να λαμ­βά­νο­νται κατάλ­λη­λα μέτρα, διό­τι κοστί­ζουν στο κεφάλαιο.
Οι εξέ­δρες άντλη­σης πετρε­λαί­ου «σκά­νε» και κατα­στρέ­φουν ολό­κλη­ρες περιο­χές του πλα­νή­τη, δια­λύ­ο­ντας οικο­νο­μί­ες και περι­βάλ­λον, εξαι­τί­ας αυτής της συνο­λι­κής ασυ­δο­σί­ας. Οι εξέ­δρες, λοι­πόν, σκά­νε, επει­δή οι όμι­λοι κάνουν «οικο­νο­μία» στα υλι­κά, στα μέτρα ασφα­λεί­ας, στο χρό­νο, για να αυξή­σουν τα κέρ­δη τους.
Το σχέ­διο νόμου είναι μια αντι­δρα­στι­κή τομή στον τομέα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Και είναι αντι­δρα­στι­κή τομή για­τί πλέ­ον εντάσ­σε­τε στην «πολι­τι­κή προ­στα­σία», κάθε είδους «ανθρω­πο­γε­νείς» κατα­στρο­φές, για τις οποί­ες μάλι­στα μπο­ρεί­τε να κηρύ­ξε­τε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης!
Και δεί­χνε­τε τα «δόντια σας» ήδη απ’ τον ορι­σμό του κιν­δύ­νου: λέτε ότι οι «κοι­νω­νι­κές ή οικο­νο­μι­κές δια­τα­ρα­χές» είναι ζήτη­μα πολι­τι­κής προστασίας!!!
Με απλά λόγια, μια απερ­γία, ένα μπλό­κο σε έναν δρό­μο, μια λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση, θα είναι μια «ανθρω­πο­γε­νής κατα­στρο­φή» και με το σχέ­διο νόμου θα μπο­ρεί­τε να θέτε­τε διά­φο­ρα σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης σε λειτουργία!!!
Λέτε υπο­κρι­τι­κά πως δεν σκο­πεύ­ε­τε να απα­γο­ρέ­ψε­τε τις «μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις» και την ίδια στιγ­μή φέρ­νε­τε ένα νομι­κό οπλο­στά­σιο για να επι­βάλ­λε­τε σιγή νεκρο­τα­φεί­ου στην κοι­νω­νία, αλλά τους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες, τους αφή­νε­τε ασύ­δο­τους να χρη­σι­μο­ποιούν εργο­λα­βι­κούς, ενοι­κια­ζό­με­νους εργά­τες, ανει­δί­κευ­τους, χωρίς καμία πεί­ρα, σε βιο­μη­χα­νί­ες υψη­λού κιν­δύ­νου, όπου είναι απα­ραί­τη­τη και η πεί­ρα και η ειδίκευση.
Αυτό κάνε­τε στα Λιπά­σμα­τα Καβά­λας όταν αφή­νε­τε τον κάθε Λαυ­ρε­ντιά­δη να χρη­σι­μο­ποιεί σε μια τέτοια μονά­δα ανει­δί­κευ­τους, με κιν­δύ­νους τερά­στιους, όχι μόνο για τους εργα­ζό­με­νους μέσα, αλλά για όλη την περιο­χή, με τον κίν­δυ­νο ενός μεγά­λου βιο­μη­χα­νι­κού ατυ­χή­μα­τος να κρέ­με­ται πάνω από τις ζωές των κατοί­κων της περιοχής.
Παρό­τι οι εργα­ζό­με­νοι και το σωμα­τείο τους σας έχουν προει­δο­ποι­ή­σει ουκ ολί­γες φορές, αλλά εσείς όλα για το κεφά­λαιο. Οι εργα­ζό­με­νοι που αγω­νί­ζο­νται σας φταίνε…
Και το οργα­νω­τι­κό σχή­μα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας που προ­τεί­νει το σχέ­διο νόμου έχει αυτόν τον χαρακτήρα.
Φτιά­χνε­τε μια ιεραρ­χι­κή δομή, σχε­δόν κατα­σταλ­τι­κού τύπου, σχε­δόν ένα νέο «σώμα» ασφα­λεί­ας πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας που θα συγκε­ντρώ­νει όλους τους δια­θέ­σι­μους πόρους απ’ ολό­κλη­ρη τη χώρα για να υλο­ποιεί τα σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης που θα ετοιμάσετε.
Γι’ αυτό άλλω­στε το σχέ­διο νόμου προ­βλέ­πει ακό­μα και απόρ­ρη­τα κον­δύ­λια και απόρ­ρη­τες ανά­γκες. Αλή­θεια ποιες ακρι­βώς είναι αυτές;
Δεν θα μεί­νου­με στο προ­φα­νές. Πως η εξί­σω­ση απώ­λειας ζωής με τις οικο­νο­μι­κές δια­τα­ρα­χές, τελι­κά υπο­βαθ­μί­ζουν την προ­στα­σία του λαού από τα πραγ­μα­τι­κά έκτα­κτα περι­στα­τι­κά. Για­τί το σχέ­διό σας είναι πια γνω­στό. Νόμος και τάξη. Αυτός είναι ο πραγ­μα­τι­κός σας στό­χος.

Θέλετε ένα ισχυρότερο καταπιεστικό αστικό κράτος, με μεγαλύτερες δυνατότητες καταστολής εναντίον του λαού.

Οπλί­ζε­τε το σύστη­μά σας σαν αστα­κό. Και αυτό απλά επι­βε­βαιώ­νει όλες τις προει­δο­ποι­ή­σεις και ανα­λύ­σεις μας.
Σας δηλώ­νου­με από τώρα ότι δεν πρό­κει­ται να περά­σει καμιά προ­σπά­θεια να περιο­ρί­σε­τε το δικαί­ω­μα του λαού να δια­δη­λώ­νει, να αντι­στέ­κε­ται, να διεκ­δι­κεί το δίκιο του, να συγκρού­ε­ται, να αμφι­σβη­τή­σει τελι­κά την εξου­σία των λίγων.
Και με την ευκαι­ρία… Μπο­ρεί ο υπουρ­γός σας επί των πλει­στη­ρια­σμών με θρά­σος και κυνι­σμό να προ­α­ναγ­γέλ­λει χιο­νο­στι­βά­δα τέτοιων πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κατοι­κί­ας, όμως να ξέρε­τε ότι θα τα βρεί­τε μπα­στού­νια!!! Για­τί η πάλη και η αλλη­λεγ­γύη ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς μπο­ρεί ακό­μα περισ­σό­τε­ρο να δυνα­μώ­σει. Ούτε το «ιδιώ­νυ­μο» για τις λαϊ­κές αντι­δρά­σεις ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς, που νομο­θέ­τη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς δια­τη­ρεί­τε, θα σας σώσει.
Το σχέ­διο νόμου που φέρ­νε­τε, δεν σκο­πεύ­ει ούτε θα μπο­ρού­σε να σκο­πεύ­ει, στην πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία του λαού. «Οξύ­νει» παρα­πέ­ρα τα προ­βλή­μα­τα, τα κενά, τον ελλι­πή έλεγ­χο εφαρ­μο­γής των σχε­τι­κών κανο­νι­σμών που οδη­γούν τελι­κά στη σημε­ρι­νή εκρη­κτι­κή κατάσταση.
Παρα­πέ­μπει σε πλή­θος απο­φά­σε­ων ‑πάνω από 100- του ΓΓ Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, ή Προ­ε­δρι­κά Δια­τάγ­μα­τα που θα βγουν τάχα αργό­τε­ρα… Στην πρά­ξη, αυτό το σχέ­διο νόμου δεν έχει κρι­τή­ρια, αρχές, δια­δι­κα­σί­ες, και για μια σει­ρά θέμα­τα κρί­σι­μα για το ζήτημα.
Δεν υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­να κρι­τή­ρια, μεθο­δο­λο­γία και κατευ­θύν­σεις σχε­δια­σμού για την πρό­λη­ψη, για τα σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης, για την εκπαί­δευ­ση του πλη­θυ­σμού. Πρα­κτι­κά για τίποτα.

  • Παρα­μέ­νει η ασά­φεια και η απου­σία πολι­τι­κής πρό­λη­ψης, π.χ. για τις απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας μετα­ξύ δρα­στη­ριο­τή­των, ώστε να προ­λαμ­βά­νε­ται ένα αλυ­σι­δω­τό ατύ­χη­μα μεγά­λης έκτασης…

Είτε με αφορ­μή ένα συμ­βάν σε κάποια βιο­μη­χα­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, είτε με αφορ­μή ένα φυσι­κό φαι­νό­με­νο όπως ο σεισμός.

  • Παρα­μέ­νουν τα τερά­στια κενά, σχε­τι­κά με την απου­σία οδών μαζι­κής δια­φυ­γής και ελεύ­θε­ρων χώρων κατα­φυ­γής για τον πληθυσμό.
  • Παρα­μέ­νει η απου­σία ουσια­στι­κού πλαι­σί­ου για την ολο­κλη­ρω­μέ­νη εκτί­μη­ση της δια­κιν­δύ­νευ­σης λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη και την αλλη­λε­πί­δρα­ση παρα­γό­ντων, τα ιδιαί­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά κάθε περιο­χής που περι­λαμ­βά­νει συγκε­κρι­μέ­νες δρα­στη­ριό­τη­τες, συγκε­κρι­μέ­νο πλη­θυ­σμό κ.ά.
  • Δεν υπάρ­χει καμία ουσια­στι­κή πρό­βλε­ψη για την ουσια­στι­κή ενη­μέ­ρω­ση και εκπαί­δευ­ση του πλη­θυ­σμού, για τη διε­ξα­γω­γή ασκή­σε­ων ετοι­μό­τη­τας με συμ­με­το­χή και του πλη­θυ­σμού κ.λπ.

Οι όποιες ανα­φο­ρές περιο­ρί­ζο­νται στη γενι­κή ενη­μέ­ρω­ση και ειδο­ποί­η­ση του κοι­νού στη φάση που θα εξε­λίσ­σε­ται ένα συμβάν.

  • Παρα­μέ­νουν και επι­δει­νώ­νο­νται τα προ­βλή­μα­τα της έλλει­ψης ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού και έλλει­ψης συντο­νι­σμού των σχε­τι­κών υπηρεσιών.
  • Η χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό παρα­μέ­νει στα σημε­ρι­νά επί­πε­δα, που έχουν οδη­γή­σει στις τερά­στιες και τρα­γι­κές ελλεί­ψεις σε όλους τους τομείς της πολι­τι­κής προστασίας.

Η μετά­θε­ση ευθυ­νών στις περι­φέ­ρειες και στους δήμους, χωρίς να προ­βλέ­πε­ται ριζι­κή αύξη­ση του ανα­γκαί­ου και εξει­δι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού, των μέσων, των υπο­δο­μών και κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, απλά θα διαιω­νί­σει και θα επι­δει­νώ­σει τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση των τρα­γι­κών ελλείψεων.
Οι ελλεί­ψεις αφο­ρούν όλους τους τομείς (πρό­λη­ψη, ετοι­μό­τη­τα, αντι­με­τώ­πι­ση, απο­κα­τά­στα­ση). Προ­ω­θεί­ται και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών. Δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα να γίνο­νται έργα fast track κατά παρά­βα­ση της περι­βαλ­λο­ντι­κής νομοθεσίας.
Η κατά­στα­ση των εργα­ζό­με­νων στην Πυρο­σβε­στι­κή και οι αλλα­γές που φέρ­νε­τε επί­σης έχουν τον ίδιο χαρα­κτή­ρα και τον ίδιο ένο­χο, είναι βαθιά ταξι­κή επι­λο­γή σας αυτό το χάλι. Κι ας λέτε ό,τι θέλε­τε, για να κρύ­ψε­τε ακρι­βώς αυτό.
Η κατά­στα­ση αυτή είναι αντα­νά­κλα­ση της ίδιας πολι­τι­κής που θυσιά­ζει τη ζωή και το περι­βάλ­λον για τα κέρ­δη των ομί­λων και είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντά­ξεις, κατε­δα­φί­ζει εργα­σια­κά, ασφα­λι­στι­κά και κοι­νω­νι­κά δικαιώματα.
Η άγρια, η απάν­θρω­πη πίε­ση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας, η υπο­βάθ­μι­ση της ποιό­τη­τας ζωής και του περι­βάλ­λο­ντος, όλα αυτά συνο­δεύ­ουν την ανερ­γία, την ανέ­χεια, τη φορο­λη­στεία, με την οποία ζει η λαϊ­κή οικογένεια.
Μας λέτε ότι δεν υπάρ­χουν χρήματα.
Λ
έτε ψέμα­τα, αφού την ίδια ώρα δίνε­τε τερά­στια ποσά για τις στρα­τιω­τι­κές ανά­γκες του ΝΑΤΟ, αλλά όχι για τις ανά­γκες υπε­ρά­σπι­σης της αμυ­ντι­κής ικα­νό­τη­τας της χώρας.
Μας λέτε ότι δεν υπάρ­χουν χρή­μα­τα για την πρό­λη­ψη και την ίδια ώρα χαρί­ζο­νται χρέη δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων σε ομί­λους ή τους απαλ­λάσ­σε­τε από την φορο­λο­γία, την ίδια ώρα που αυτοί εξά­γουν κεφά­λαια σε άλλες χώρες.
Σε αυτό το σύστη­μα, που έχει για θεό το κέρ­δος, βρί­σκε­ται η πηγή του κακού για τις κατα­στρο­φές από τις πυρ­κα­γιές, τις πλημ­μύ­ρες, τις γκρε­μι­σμέ­νες γέφυ­ρες, λόγω έλλει­ψης σύγ­χρο­νου, κεντρι­κού και επι­στη­μο­νι­κού σχε­δια­σμού, που βέβαια μπο­ρεί να δια­σφα­λι­σθεί μόνο στα πλαί­σια μιας τέτοιας ανώ­τε­ρης οργά­νω­σης της κοι­νω­νί­ας, όπου σκο­πός της ανά­πτυ­ξης θα είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και μόνο.
Και φτά­νω στο τελευ­ταίο ζήτημα.

Κυρί­ες και κύριοι,

Στο νομο­σχέ­διο για την πολι­τι­κή προ­στα­σία, χώσα­τε και τους Χώρους Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης Ναρ­κω­τι­κών. Και με το άρθρο 189, που αφο­ρά τη λει­τουρ­γία Χώρων Επο­πτευο­μέ­νης Χρή­σης (ΧΕΧ), πέρα από τους εγκε­κρι­μέ­νους φορείς που είχε νομο­θε­τή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ, φαί­νε­ται ότι η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει να χτί­ζει στο δρό­μο που της άνοι­ξε η προηγούμενη.
Η ομο­φω­νία όλων των άλλων κομ­μά­των για τη λει­τουρ­γία Χώρων Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης συνι­στά μια άκρως επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, αλλά παράλ­λη­λα δεί­χνει και τη σύμπνοιά τους στη διά­λυ­ση της πρό­λη­ψης και της θερα­πεί­ας από την τοξικοεξάρτηση.
Οι Χώροι Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης δεν συνι­στούν θερα­πευ­τι­κή λύση, δε δια­μορ­φώ­νουν κίνη­τρο για θερα­πεία. Μόνο ενι­σχύ­ουν την κοι­νω­νι­κή ανο­χή με το φαι­νό­με­νο της τοξικοεξάρτησης.
Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και προη­γού­με­να του ΣΥΡΙΖΑ, δίνο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα σε «στε­γνά θερα­πευ­τι­κά» προ­γράμ­μα­τα να λει­τουρ­γούν ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νους χώρους για χρή­ση ναρ­κω­τι­κών, αλλοιώ­νει τον ίδιο το χαρα­κτή­ρα τους.
Αλή­θεια, τι κίνη­τρο για θερα­πεία δια­μορ­φώ­νε­ται και πόσο απο­τε­λε­σμα­τι­κό μπο­ρεί να είναι, ένα θερα­πευ­τι­κό πρό­γραμ­μα που προ­σπα­θεί να μάθει έναν εξαρ­τη­μέ­νο να ζει χωρίς ναρ­κω­τι­κά, όταν πλέ­ον, το κρά­τος του λέει, ότι μπο­ρεί να έχει και αίθου­σες για χρή­ση ναρκωτικών;
Παράλ­λη­λα, η κυβέρ­νη­ση για να μειώ­σει το λει­τουρ­γι­κό κόστος, αλλά και τις αντι­δρά­σεις, μετα­φέ­ρει την ευθύ­νη σε Δήμους και Περι­φέ­ρειες με αρμο­διό­τη­τες που δεν έχουν καμία ευθύ­νη, καμία τεχνο­γνω­σία και σίγου­ρα δεν δια­θέ­τουν το κατάλ­λη­λο προ­σω­πι­κό, δίνο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα και για «κινη­τές μονά­δες Χώρων Επο­πτευό­με­νης Χρήσης».
Η εξέ­λι­ξη αυτή δεί­χνει ότι πάτε να δια­λύ­σε­τε ό,τι έχει μεί­νει ακό­μα από την πρό­λη­ψη και τη θερα­πεία.
Αυτός ο νόμος εντάσ­σε­ται σε μια συνο­λι­κό­τε­ρη κλι­μά­κω­ση που εδραιώ­νει ως κεντρι­κή φιλο­σο­φία για την αντι­με­τώ­πι­ση της τοξι­κο­μα­νί­ας, τη στρα­τη­γι­κή της δήθεν «μεί­ω­σης της βλάβης».
Πρώ­τα ενι­σχύ­θη­καν τα προ­γράμ­μα­τα με υπο­κα­τά­στα­τα ηρω­ί­νης, για να δια­χει­ρι­στεί­τε το πρό­βλη­μα και τώρα απο­δέ­χε­στε και με «κρα­τι­κή βού­λα» τη χρή­ση, αφού με το άρθρο 189 η χρή­ση ναρ­κω­τι­κών μέσα στους Χώρους, δε συνι­στά παρά­νο­μη πράξη.
Παράλ­λη­λα, το Κρά­τος, ο Δήμος, η Περι­φέ­ρεια θα δια­θέ­τει χώρο και για­τρούς για να βοη­θά­νε στη χρή­ση, αλλά ο χρή­στης θα πρέ­πει μόνος του να έχει εξα­σφα­λί­σει τη δόση του, δηλα­δή πάλι στις πιά­τσες θα κινεί­ται ο χρή­στης, εκεί θα επιστρέφει.
Άρα απο­δέ­χε­στε και επί­ση­μα τη λει­τουρ­γία της πιά­τσας ναρ­κω­τι­κών ως «επί­ση­μης» πλέ­ον αγοράς.
Απλά και στα­ρά­τα, σας λέμε ότι δεν νοιά­ζε­στε για την απε­ξάρ­τη­ση και την κοι­νω­νι­κή επα­νέ­ντα­ξη των χρη­στών, αλλά σας νοιά­ζει μόνο η δια­χεί­ρι­ση του προβλήματος.
Σας νοιά­ζει, λέτε, μόνο να μην πεθαί­νει ο χρή­στης από ναρ­κω­τι­κά και όχι να στα­μα­τή­σει να είναι εξαρ­τη­μέ­νος, «ζωντα­νός- πεθαμένος».
Σας νοιά­ζει μόνο να μην είναι ορα­τός ο χρή­στης και χαλά­ει την του­ρι­στι­κή «μόστρα» της Αθήνας.
Άρα η λύση ποια είναι; Η γκε­το­ποί­η­ση και το «μάντρω­μα» των χρηστών.

Αφού το σύστημά σας και η πολιτική σας έχει σπρώξει χιλιάδες νέους στη χρήση και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, πλέον δεν τους θέλετε μέσα στα πόδια σας.

Τι κάνε­τε; Βάζε­τε το πρό­βλη­μα «κάτω από το χαλά­κι», για να μην φαί­νε­ται πολύ.
Μα και η ίδια η διε­θνής εμπει­ρία τι δεί­χνει; Από τη Βέρ­νη της Ελβε­τί­ας, που λει­τούρ­γη­σε το 1986 ο πρώ­τος χώρος επο­πτευό­με­νης χρή­σης, μέχρι σήμε­ρα που έχου­με φτά­σει στις 76 επί­ση­μες αίθου­σες επο­πτευό­με­νης χρή­σης ναρ­κω­τι­κών σε χώρες της ΕΕ, το ίδιο το Ευρω­παϊ­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο για τα Ναρ­κω­τι­κά, σε ερώ­τη­ση που έθε­σαν για το ζήτη­μα οι Ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ στην Υπη­ρε­σία Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Έρευ­νας του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου στις 15 Γενά­ρη, απά­ντη­σε ότι είναι «αγνώ­στου απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας» η λει­τουρ­γία τους.
Παράλ­λη­λα, γνω­ρί­ζε­τε ασφα­λώς ότι δια­μορ­φώ­νε­ται προ­βλη­μα­τι­σμός για την λει­τουρ­γία τους και τάση να κλεί­νουν ή να συγκε­ντρώ­νο­νται σε λιγό­τε­ρους χώρους αυτές οι αίθου­σες λόγω του υψη­λού κόστους.
Επί­σης, η τάση μεί­ω­ση της ενέ­σι­μης χρή­σης ηρω­ί­νης σιγά σιγά έχει μετα­τρέ­ψει τις αίθου­σες αυτές σε χώρους χρή­σης κάθε είδους ναρ­κω­τι­κού και όχι ως χώρους για ενέ­σι­μη χρή­ση ηρω­ί­νης, που ήταν ο αρχι­κός σχε­δια­σμός που ξεκί­νη­σαν τη λει­τουρ­γία τους. Αρα, έχου­με πλή­ρη απο­δο­χή και νομι­μο­ποί­η­ση της χρή­σης ναρ­κω­τι­κών και όχι δήθεν προ­στα­σία του θανά­του από υπερ­δο­σο­λο­γία, όπως προ­σπα­θεί­τε να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σε­τε για να μας πείσετε.

Στη Γαλ­λία, που λει­τουρ­γούν δύο αίθου­σες, σε Παρί­σι και Στρα­σβούρ­γο, εντά­χθη­καν στο Εθνι­κό Σχέ­διο Δρά­σης για τα ναρ­κω­τι­κά, δοκι­μα­στι­κά, για 6 χρό­νια, ακρι­βώς λόγω της μεγά­λης αμφι­βο­λί­ας για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους, ενώ η ίδια η Ιατρι­κή Ενω­ση Γαλ­λί­ας, έχει εκφρά­σει τις αντι­δρά­σεις της, για­τί θεω­ρεί ότι το κρά­τος δεν έχει καμιά συνταγ­μα­τι­κή υπο­χρέ­ω­ση να διευ­κο­λύ­νει τη χρήση.
Στη Γερ­μα­νία, όπου λει­τουρ­γούν 22 αίθου­σες με ευθύ­νη των Δήμων, αλλά και 2 κινη­τές μονά­δες στο Βερο­λί­νο, υπάρ­χει έντο­νη κρι­τι­κή όχι μόνο για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, αλλά και για το γεγο­νός ότι οι πιά­τσες έχουν μετα­κι­νη­θεί γύρω από τις αίθου­σες και μετα­το­πί­ζο­νται γύρω από τις κινη­τές μονά­δες, κατα­λα­βαί­νε­τε τι σημαί­νουν όλα αυτά…

ΚΚΕ logo

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς και τα σωματεία τους, να αντιπαλέψουν αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του «κοινωνικού θανάτου» των τοξικομανών.
Καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας, την ιατρική κοινότητα, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική της «διαχείρισης της χρήσης ναρκωτικών».
Τελικά, από παντού αποδεικνύεται περίτρανα, ότι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά τουναντίον.
Σε αυτόν το κατήφορο το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θα σας ακολουθήσει, αλλά θα πρωτοστατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση για να αποτραπεί αυτή η πολιτική.
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
Διεκδικούμε ενίσχυση της Πρόληψης, της στεγνής θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης.
Σας καλούμε τώρα να αποσύρετε το άρθρο 189.

Συνο­λι­κά κατα­ψη­φί­ζου­με το νομο­σχέ­διο για την πολι­τι­κή προστασία.

Μια κου­βέ­ντα ακό­μα για τους πρό­σφυ­γες, επει­δή ανα­φέ­ρε­ται και στο νομο­σχέ­διο και είναι και στην επι­και­ρό­τη­τα τραγικά.
Πρέ­πει να κλεί­σουν όλα τα hotspots σε όλα τα νησιά, αμέ­σως. Να μην φτια­χτούν εκεί ούτε κλει­στές ούτε ανοι­χτές δομές στα νησιά μας, να μετα­κι­νη­θούν σε ανοι­χτές δομές στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, για σύντο­μο διά­στη­μα και από κει να πάνε πολύ γρή­γο­ρα στον τόπο προ­ο­ρι­σμού τους. Η ΕΕ αντί να μυξο­κλαί­ει, να ανοί­ξει τις πύλες της και να δεχτεί πρό­σφυ­γες που έχουν προ­ο­ρι­σμό αυτές τις χώρες, είναι άλλο να εγκλω­βί­ζο­νται σε μία χώρα, όπως είναι η Ελλά­δα, 300.000 και πλέ­ον και άλλο να κατα­με­ρί­ζο­νται από πέντε έως δέκα, δεκα­πέ­ντε έστω χιλιά­δες, σε τριά­ντα χώρες κρά­τη-μέλη της ΕΕ. Να καταρ­γη­θεί το Δου­βλί­νο που τους εγκλω­βί­ζει εδώ και όσο θα υπο­τάσ­σε­στε σ’ αυτό, στο Δου­βλί­νο και στην απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία ΕΕ – Τουρ­κί­ας, τόσο περισ­σό­τε­ρο θα χει­ρο­τε­ρεύ­ει η κατά­στα­ση, θα οδη­γού­μα­στε σε νέα αδιέ­ξο­δα, πέρα απ’ αυτά που έχουν δημιουρ­γη­θεί μέχρι σήμερα».

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο