Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η τοποθέτηση του δημάρχου Πάτρας για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση του δήμου και του Καρ­να­βα­λι­κού Οργα­νι­σμού και την απο­ζη­μί­ω­ση των καρ­να­βα­λι­κών πλη­ρω­μά­των και των επαγ­γελ­μα­τιών που θα υπο­στούν οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες από αυτή τη ματαί­ω­ση ζήτη­σε ο δήμαρ­χος Πάτρας Κώστας Πελε­τί­δης σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που έδω­σε σήμε­ρα μετά την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης για ματαί­ω­ση των καρ­να­βα­λι­κών εκδη­λώ­σε­ων στη χώρα λόγω των πρώ­των κρου­σμά­των του νέου κορονοϊού.

Παράλ­λη­λα ανέ­φε­ρε ότι η Δημο­τι­κή Αρχή θα πάρει πρω­το­βου­λί­ες για τη διορ­γά­νω­ση θερι­νού Καρ­να­βα­λιού το τελευ­ταίο δεκα­ή­με­ρο του Ιού­νη. Επι­πλέ­ον ζήτη­σε να ληφθούν τώρα όλα τα απαι­τού­με­να μέτρα πρό­λη­ψης και αντι­με­τώ­πι­σης διό­τι οι μεγά­λες ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας δεν καλύ­πτο­νται με τις πρό­σφα­τες εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης. Αργό­τε­ρα το από­γε­μα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμβουλίου.

Συγκε­κρι­μέ­να ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων, πλαι­σιω­μέ­νος από τον πρό­ε­δρο του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, Π. Μελά, την αντι­δή­μαρ­χο Υγεί­ας — Πρό­νοιας, Β. Σαμού­ρη και την πρό­ε­δρο της Κοι­νω­φε­λούς Επι­χεί­ρη­σης «Καρ­να­βά­λι Πάτρας» του Δήμου Πατρέ­ων, Η. Κου­ρή, είπε:

«Με ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας κ. Κικί­λια και εν συνε­χεία μέσω Κοι­νής Διυ­πουρ­γι­κής Από­φα­σης και Πρά­ξης Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου, ενη­με­ρω­θή­κα­με ότι ματαιώ­νο­νται οι καρ­να­βα­λι­κές, πολι­τι­στι­κές, αθλη­τι­κές κλπ. εκδη­λώ­σεις σε όλη τη χώρα, ώστε να μην εξα­πλω­θεί περαι­τέ­ρω ο κορονοϊός.

Η ματαί­ω­ση των εκδη­λώ­σε­ων προ­κά­λε­σε ανα­στά­τω­ση, προ­κα­λεί πικρία, δυσα­ρέ­σκεια και απο­γο­ή­τευ­ση στους εργα­ζό­με­νους του δήμου, σε όλους όσοι πάλε­ψαν για να έχου­με ένα απο­τέ­λε­σμα άξιο της πόλης μας. Στους συν­δη­μό­τες μας, τα καρ­να­βα­λι­κά γκρουπ, που όλο το χρό­νο δημιουρ­γούν το κορυ­φαίο Καρ­να­βά­λι της Ελλά­δας. Προ­κα­λεί ταυ­τό­χρο­να σοβα­ρά οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα στα μέλη των πλη­ρω­μά­των και στους επαγ­γελ­μα­τί­ες της πόλης μας.

Καλού­μα­στε να υλο­ποι­ή­σου­με την Κοι­νή Διυ­πουρ­γι­κή Από­φα­ση ματαί­ω­σης των καρ­να­βα­λι­κών εκδηλώσεων.

Είναι ένα υπο­χρε­ω­τι­κό μέτρο, για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας και της ζωής των συν­δη­μο­τών και των επι­σκε­πτών της πόλης μας, το οποίο είναι πρώ­τι­στο καθή­κον για όλους μας. Επι­βάλ­λε­ται να ακο­λου­θή­σου­με πιστά τις υπο­δεί­ξεις των επι­στη­μο­νι­κών φορέ­ων που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νοι με τη δημό­σια υγεία. Κατα­νο­ού­με πολύ καλά ότι αυτή η εξέ­λι­ξη ανέ­τρε­ψε τον σχε­δια­σμό όλης της πόλης μας.

Η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης για τη ματαί­ω­ση των εκδη­λώ­σε­ων σε όλη τη χώρα δεν μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει άλλο­θι για τις πολι­τι­κές ευθύ­νες της σε σχέ­ση με τα μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της εξέ­λι­ξης της επι­δη­μί­ας του νέου κορονοϊού.

Πρέ­πει τώρα να ληφθούν όλα τα απαι­τού­με­να μέτρα πρό­λη­ψης και αντι­με­τώ­πι­σης των επι­πτώ­σε­ων της νόσου.

Οι μεγά­λες ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας δεν καλύ­πτο­νται με τις πρό­σφα­τες εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, απαι­τού­με πρό­σλη­ψη μόνι­μου προ­σω­πι­κού, όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης, προ­κει­μέ­νου να στε­λε­χω­θούν πλή­ρως όλα τα δημό­σια Κέντρα Υγεί­ας, τα νοσο­κο­μεία, τα εργα­στή­ρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοί­ξουν όλες οι κλει­στές κλί­νες Μονά­δων Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας και οι ανε­νερ­γές δομές Υγείας.

Άμε­σα να λει­τουρ­γή­σουν, σε 24ωρη βάση, όλες οι μονά­δες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας για την απο­συμ­φό­ρη­ση των νοσοκομείων.

Να εξα­σφα­λι­στεί η προ­μή­θεια όλων των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας σε φάρ­μα­κα, υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, είδη υγιεινής.

Να ανα­λά­βει η κυβέρ­νη­ση το κόστος των εξε­τά­σε­ων των συμπο­λι­τών μας κατ’ οίκον.

Τα ενδει­κνυό­με­να υλι­κά προ­φύ­λα­ξης (μάσκες, σαπού­νια, αλκο­ο­λού­χα αντι­ση­πτι­κά κλπ.), να δια­τε­θούν από το κρά­τος δωρε­άν στον πλη­θυ­σμό και ιδιαί­τε­ρα σε όλους τους χώρους που υπάρ­χει ανά­γκη. Να πατα­χθεί ταυ­τό­χρο­να η αισχρο­κέρ­δεια στα υλι­κά προφύλαξης.

Ζητά­με έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση του δήμου και του Καρ­να­βα­λι­κού Οργα­νι­σμού. Την απο­ζη­μί­ω­ση των καρ­να­βα­λι­κών πλη­ρω­μά­των και των επαγ­γελ­μα­τιών που θα υπο­στούν οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες από αυτή τη ματαίωση.

Την πρό­τα­ση αυτή θα βάλου­με στο Δημο­τι­κό Συμβούλιο.

Στο αμέ­σως επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα θα πάρου­με πρω­το­βου­λί­ες για τη διορ­γά­νω­ση θερι­νού Καρ­να­βα­λιού, ενός θεσμού που θα ξεκι­νή­σει παράλ­λη­λα με τη λει­τουρ­γία του καρ­να­βα­λι­κού χώρου των Σφαγείων.

Οι εκδη­λώ­σεις του τελευ­ταί­ου τετραη­μέ­ρου, οι παρε­λά­σεις, τελε­τές κλπ. ανα­βάλ­λο­νται για εκεί­νη την περί­ο­δο (τελευ­ταίο δεκα­ή­με­ρο Ιουνίου)».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο