Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ για τη «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου»

Υπερ­ψη­φί­στη­κε στην αρμό­δια επι­τρο­πή της Βου­λής και ανα­μέ­νε­ται να εισα­χθεί στην Ολο­μέ­λεια το επό­με­νο διά­στη­μα, το νομο­σχέ­διο για τη «Νομι­κή ανα­γνώ­ρι­ση ταυ­τό­τη­τας φύλου» από τους βου­λευ­τές της συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτά­μι. Η ΝΔ και η Ένω­ση Κεντρώ­ων επι­φυ­λά­χθη­καν για την Ολο­μέ­λεια, ενώ το ΚΚΕ το κατα­ψή­φι­σε εστιά­ζο­ντας τον αντιε­πι­στη­μο­νι­κό του χαρακτήρα.

Ακο­λου­θούν απο­σπά­σμα­τα από την ομι­λία του εκπρο­σώ­που του ΚΚΕ, Γ. Δελή:

«Πρέ­πει να υπάρ­χει νομι­κή ανα­γνώ­ρι­ση της αλλα­γής του φύλου στα νομι­κά έγγρα­φα ενός trans ατό­μου; Ασφα­λώς. Η νομι­κή ανα­γνώ­ρι­ση, όμως, αυτού του δικαιώ­μα­τος χρειά­ζε­ται να βασί­ζε­ται σε ορι­σμέ­να μέτρα για την κοι­νω­νι­κή, επι­στη­μο­νι­κή στή­ρι­ξη του ατό­μου για να βοη­θη­θεί ουσια­στι­κά να επι­λύ­σει αυτή τη σύγκρου­ση προς τη μία ή την άλλη κατεύ­θυν­ση, με βάση την ατο­μι­κή του απόφαση.

Το συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο όχι μόνο δεν θεσμο­θε­τεί την ολό­πλευ­ρη κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία τέτοιων περι­πτώ­σε­ων, αλλά την υποβαθμίζει.

Στο νομο­σχέ­διο υιο­θε­τεί­ται και ανα­πα­ρά­γε­ται ο άκρως ανορ­θο­λο­γι­κός, αντιε­πι­στη­μο­νι­κός, ιδε­α­λι­στι­κός δια­χω­ρι­σμός ανά­με­σα στο “βιο­λο­γι­κό” και “κοι­νω­νι­κό” φύλο. Yπο­βαθ­μί­ζε­τε ‑σχε­δόν πλή­ρως- ότι το φύλο προσ­διο­ρί­ζε­ται αντι­κει­με­νι­κάΑπο­δέ­χε­στε ως κρι­τή­ριο του προσ­διο­ρι­σμού του φύλου ενός ατό­μου τον άκρα­το υπο­κει­με­νι­σμό. Το λέει πιο καθα­ρά η ίδια η ΕΕ σε κεί­με­νά της: είναι “ο τρό­πος που αισθα­νό­μα­στε και σκε­φτό­μα­στε για το φύλο”.

Επι­διώ­κε­τε, δηλα­δή, να δια­πε­ρά­σει στη στά­ση και να ποτί­σει τη συνεί­δη­ση των ανθρώ­πων το εξής: “Σημα­σία δεν έχει η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ζεις, αρκεί να σκέ­φτε­σαι και να μιλάς δια­φο­ρε­τι­κά για αυτήν”.

Αντί­στοι­χα, δια­στρε­βλω­μέ­να κρι­τή­ρια προ­σπα­θεί­τε να δια­μορ­φώ­σε­τε και για την έννοια του ατο­μι­κού δικαιώ­μα­τος. Κανέ­να ατο­μι­κό δικαί­ω­μα δεν ολο­κλη­ρώ­νε­ται έξω από τα συλ­λο­γι­κά, κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα. Και επει­δή δε θέλε­τε και δεν μπο­ρεί­τε να ικα­νο­ποι­ή­σε­τε κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα καθο­λι­κά για όλες και όλους, υπο­κρι­τι­κά παρου­σιά­ζε­στε υπε­ρα­σπι­στές των ατο­μι­κών δικαιωμάτων.

Και λέτε ότι με αυτό το νομο­σχέ­διο θερα­πεύ­ο­νται οι κοι­νω­νι­κές δια­κρί­σεις σε βάρος των trans ατό­μων ή ότι βγαί­νουν από το κοι­νω­νι­κό περι­θώ­ριο. Τις κοι­νω­νι­κές δια­κρί­σεις, την κοι­νω­νι­κή περι­θω­ριο­ποί­η­ση – που βιώ­νουν και άλλες ομά­δες του πλη­θυ­σμού κι άλλοι άνθρω­ποι- δεν την αντι­με­τω­πί­ζεις με τη θεσμο­θέ­τη­ση ατο­μι­κών δικαιω­μά­των απο­μο­νω­μέ­να από το κοι­νω­νι­κό πλαίσιο.

Μπο­ρούν άρα­γε αυτές να αντι­με­τω­πι­στούν με μια απλή δικα­στι­κή από­φα­ση ή διοι­κη­τι­κή πρά­ξη, με μια απλή αλλα­γή του φύλου στην ταυτότητα;

Είναι του­λά­χι­στον αφέ­λεια, αφού το νομο­σχέ­διο δε θίγει τις κοι­νω­νι­κές αιτί­ες που γεν­νούν το ρατσι­σμό, τη μισαλ­λο­δο­ξία, την πολύ­μορ­φη βία, στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση με βάση την ταυ­τό­τη­τα φύλου.

Κι εδώ η κυβέρ­νη­ση έχει ευθύ­νες για­τί με τον τυχο­διω­κτι­κό τρό­πο που ανοί­γει το θέμα, δίνει “πάσα” για να ανα­πτυ­χθούν αντι­δρα­στι­κές δια­φω­νί­ες με το νομο­σχέ­διο. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κές και ανα­τρι­χια­στι­κές οι από­ψεις που εκφρά­στη­καν από τη ναζι­στι­κή ΧΑ, που επα­νέ­φε­ρε στο σήμε­ρα τις θεω­ρί­ες του Μεσαίωνα.

Ανα­ρω­τή­θη­κε χθες η ειση­γή­τρια του ΣΥΡΙΖΑ πώς το ΚΚΕ που δια­φω­νεί με το νομο­σχέ­διο, πώς θα κοι­τά­ξει στα μάτια αυτούς τους ανθρώ­πους που τρα­βά­νε τα μύρια όσα για τις όποιες επι­λο­γές τους!

Με σεβα­σμό και πνεύ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης, για­τί ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ είναι μαχη­τι­κά δίπλα τους απέ­να­ντι σε όποιους ρατσι­στές και σκο­τα­δι­στές τους προ­σβάλ­λουν και τους επιτίθενται.

Για να δού­με όμως εσάς του ΣΥΡΙΖΑ και των υπό­λοι­πων κομ­μά­των! Τι θαρ­ρεί­τε! Ότι ξεπλέ­νε­στε για την αντι­λαϊ­κή σας πολι­τι­κή με τέτοια νομο­σχέ­δια που δεν αντι­με­τω­πί­ζουν επί της ουσί­ας τα πραγ­μα­τι­κά προ­βλή­μα­τα αυτών των συναν­θρώ­πων μας; Μήπως τους εξαι­ρεί­τε από την επί­θε­ση που έχε­τε εξα­πο­λύ­σει στα εργα­τι­κά και λαϊ­κά δικαιώματα;

Και για να δού­με πώς θα κοι­τά­ξε­τε στα μάτια εσείς όλοι τους φτω­χο­ποι­η­μέ­νους συντα­ξιού­χους, τους απλή­ρω­τους εργα­ζό­με­νους που πλη­θαί­νουν, τους μερο­κα­μα­τιά­ρη­δες που δεν τα βγά­ζουν πέρα, τους ανέρ­γους που ζουν το δικό τους δρά­μα, πώς θα κοι­τά­ξε­τε στα μάτια τα υπο­σι­τι­σμέ­να παι­διά που λιπο­θυ­μούν μες στα σχολεία! ».

 

Άθλιο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό παρα­λή­ρη­μα από βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ – Η απά­ντη­ση του Γ.Δελή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο