Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

? Η τοποθέτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την οδηγία για «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά»

Με λευ­κή ψήφο τοπο­θε­τή­θη­κε η ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ, κατά τη συζή­τη­ση της επί­μα­χης οδη­γί­ας για τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα στην ενιαία ψηφια­κή αγο­ρά. Όπως ανα­φέ­ρουν σε ανα­κοί­νω­σή τους οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ, η στά­ση τους αυτή υπα­γο­ρεύ­θη­κε απ’ το γεγο­νός ότι το ΚΚΕ δεν στοι­χί­ζε­ται με τα συμ­φέ­ρο­ντα των αλλη­λο­συ­γκρουό­με­νων — σε σχέ­ση με την οδη­γία — μονο­πω­λί­ων του δια­δι­κτύ­ου και της οπτι­κο­α­κου­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, και με δεδο­μέ­νο επί­σης, ότι τρο­πο­λο­γί­ες που το ίδιο υπο­στή­ρι­ξε, δεν τέθη­καν καν σε ψηφοφορία.

«Το ΚΚΕ αγω­νί­ζε­ται για την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης και της ελεύ­θε­ρης διά­δο­σης των ιδε­ών και όλων των έργων της ανθρώ­πι­νης δημιουρ­γί­ας παντού, ασφα­λώς και στο δια­δί­κτυο. Η πνευ­μα­τι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία δεν μπο­ρεί να απο­τε­λεί εμπό­ρευ­μα, στο οποίο την μετα­τρέ­πει το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα. Οι καλ­λι­τέ­χνες, οι εκτε­λε­στές, οι πνευ­μα­τι­κοί δημιουρ­γοί, δεν μπο­ρεί να αφή­νο­νται έρμαιο κι απρο­στά­τευ­τοι απέ­να­ντι στους ομί­λους που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται το έργο τους. Είναι ανα­γκαίο να δια­σφα­λί­ζε­ται η δίκαιη αμοι­βή τους» τονί­ζει η ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ στην τοπο­θέ­τη­ση της σχε­τι­κά με την οδη­γία για «τα δικαιώ­μα­τα πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στην ενιαία ψηφια­κή αγορά».

Όπως επι­ση­μαί­νει, «η οδη­γία «για τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα στην ενιαία ψηφια­κή αγο­ρά» της ΕΕ, που υπερ­ψη­φί­στη­κε από το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, όπως δια­μορ­φώ­θη­κε σε συνερ­γα­σία με το Συμ­βού­λιο — τις κυβερ­νή­σεις των κρα­τών μελών της ΕΕ — δεν αντα­πο­κρί­νε­ται, ούτε στις ανά­γκες προ­στα­σί­ας των δημιουρ­γών, ούτε των χρη­στών του δια­δι­κτύ­ου» και «στό­χος της σε κάθε περί­πτω­ση είναι να δια­μορ­φώ­σει ευνοϊ­κό­τε­ρους όρους κερ­δο­φο­ρί­ας για τα ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια στους τομείς των οπτι­κο­α­κου­στι­κών έργων, των εκδό­σε­ων και του έντυ­που Τύπου. Η οδη­γία απο­τέ­λε­σε πεδίο σφο­δρής αντι­πα­ρά­θε­σής τους με τα μονο­πώ­λια που ελέγ­χουν τη λει­τουρ­γία του δια­δι­κτύ­ου, κατά κανό­να αμερικάνικα».

Η ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ τοπο­θε­τή­θη­κε με λευ­κό, «για­τί δεν στοι­χί­ζε­ται με τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων ούτε του δια­δι­κτύ­ου, ούτε της οπτι­κο­α­κου­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, των εκδο­τι­κών ομί­λων, που μονα­δι­κό κρι­τή­ριο έχουν τα κέρ­δη τους. Τάχθη­κε ενά­ντια στην εισα­γω­γή στο δια­δί­κτυο φίλ­τρων αυτό­μα­της παρε­μπό­δι­σης ή απο­κλει­σμού περιε­χο­μέ­νου που προ­στα­τεύ­ε­ται από πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα. Τονί­ζει ότι τα μέτρα για την προ­στα­σία των δημιουρ­γών, δεν πρέ­πει να θίγουν το δικαί­ω­μα πολι­τι­στι­κής δημιουρ­γί­ας και από­λαυ­σης, ούτε την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης, και να μην συνι­στούν πρα­κτι­κές ψηφια­κής λογο­κρι­σί­ας. Οι συμ­φω­νί­ες παρα­χώ­ρη­σης άδειας εκμε­τάλ­λευ­σης πρέ­πει να προ­βλέ­πουν δίκαιη αμοι­βή και να προ­στα­τεύ­ουν τους συγ­γρα­φείς, δημιουρ­γούς, καλ­λι­τέ­χνες, ερμη­νευ­τές ή εκτε­λε­στές και τους χρή­στες, επι­βα­ρύ­νο­ντας τους μεγά­λους ομί­λους που κερ­δί­ζουν αστρο­νο­μι­κά κέρ­δη από την αξία των έργων των δημιουρ­γών, μέσω της διά­θε­σης και ανα­φόρ­τω­σης τους στο δια­δί­κτυο. Γι’ αυτό το λόγο και τάχθη­κε υπέρ σχε­τι­κών τρο­πο­λο­γιών που κατα­τέ­θη­καν, οι οποί­ες όμως δεν τέθη­καν καν σε ψηφο­φο­ρία, απο­δει­κνύ­ο­ντας γι’ ακό­μη μία φορά τον αντι­δρα­στι­κό και αντι­δη­μο­κρα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου και των αστι­κών κομμάτων».

Η Ε.Ο. του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρει ότι «η συζή­τη­ση γύρω από τη συγκε­κρι­μέ­νη Οδη­γία μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε χρή­σι­μα συμπε­ρά­σμα­τα κάθε άνθρω­πο καλής θέλη­σης. Την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης στο δια­δί­κτυο την καταρ­γούν τα μονο­πώ­λια της ψηφια­κής αγο­ράς που ελέγ­χουν το περιε­χό­με­νο και τις δυνα­τό­τη­τες πρό­σβα­σης των χρη­στών ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντά τους. Αντί­στοι­χα, τα μονο­πώ­λια της οπτι­κο­α­κου­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, οι μεγα­λο­εκ­δό­τες και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι του Τύπου, είναι αυτοί που λεη­λα­τούν το έργο και τα δικαιώ­μα­τα των δημιουρ­γών με «δικαιώ­μα­τα απο­κλει­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης», συμ­βά­σεις παρα­χώ­ρη­σης «αντί πινα­κί­ου φακής».

«Για να μπο­ρεί ο λαός να απο­λαμ­βά­νει ελεύ­θε­ρα την πνευ­μα­τι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία, δια­δι­κτυα­κά και με κάθε μορ­φή, δια­σφα­λί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των δημιουρ­γών και υψη­λής ποιό­τη­τας συν­θή­κες δημιουρ­γί­ας, πρέ­πει να βγουν από τη μέση τα μονο­πώ­λια και η εξου­σία τους, οι κυβερ­νή­σεις και οι ενώ­σεις που τα υπη­ρε­τούν. Να γίνει ο εργα­ζό­με­νος λαός ιδιο­κτή­της του υλι­κού και πνευ­μα­τι­κού πλού­του που παρά­γει και του ανή­κει» τονί­ζει κατα­λή­γο­ντας στην τοπο­θέ­τη­σή της, η ΕΟ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο