Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στη χώρα

Οι τουρ­κι­κές αρχές αρνού­νται την είσο­δο στον Από­στο­λο Τζι­τζι­κώ­στα που έφτα­σε στη Σμύρ­νη με την ιδιό­τη­τα του αντι­προ­έ­δρου της επι­τρο­πής των περι­φε­ρειών και του προ­έ­δρου της Ευρω­με­σο­γεια­κής Επι­τρο­πής ARLEM.

Ο κ. Τζι­τζι­κώ­στας έφτα­σε στις 10:00 στο λιμά­νι της Σμύρ­νης με πλοίο από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, προ­κει­μέ­νου να συμ­με­τά­σχει ως προ­ε­δρεύ­ων στην Ευρω­με­σο­γεια­κή Σύνο­δο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής των περιφερειαρχών.

Οι τουρ­κι­κές αρχές δεν έδι­ναν σαφή απά­ντη­ση στον περι­φε­ρειάρ­χη Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας Από­στο­λο Τζι­τζι­κώ­στα για ποιο λόγο δεν του επέ­τρε­παν την είσοδο.

Σύμ­φω­να με όσα έχουν γίνει γνω­στά, μετά από του­λά­χι­στον έξι ώρες που βρι­σκό­ταν σε καθε­στώς ανα­μο­νής στη γει­το­νι­κή χώρα, ο κ. Τζι­τζι­κώ­στας ανα­γκά­στη­κε να πάρει τον δρό­μο της επιστροφής.

Η Περι­φε­ρεια­κή και Τοπι­κή Συνέ­λευ­ση Ευρώ­πης – Μεσο­γεί­ου (ARLEM) ιδρύ­θη­κε για να ενθαρ­ρύ­νει τη συνερ­γα­σία των τοπι­κών κυβερ­νή­σε­ων στο βόρειο και νότιο τμή­μα της Μεσογείου.

Απο­τε­λεί­ται από 80 μέλη και 2 παρα­τη­ρη­τές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσο­γεί­ου. Σαρά­ντα μέλη της Συνέ­λευ­σης ορί­ζο­νται από τους μεσο­γεια­κούς εταί­ρους και σαρά­ντα από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγ­μέ­νοι υπάλ­λη­λοι περι­φε­ρεια­κών ή τοπι­κών αρχών.

ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη

«Κατα­δι­κά­ζου­με απε­ρί­φρα­στα την απα­ρά­δε­κτη και εντε­λώς κατα­χρη­στι­κή κρά­τη­ση και απα­γό­ρευ­ση εισό­δου του Περι­φε­ρειάρ­χη Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας από τις τουρ­κι­κές αρχές στη Σμύρ­νη νωρί­τε­ρα σήμε­ρα», ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σε ανα­κοί­νω­σή του.

 

«Ανα­μέ­νου­με από τις αρμό­διες τουρ­κι­κές αρχές να δοθούν άμε­σα εξη­γή­σεις και τις καλού­με να λάβουν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να απο­φευ­χθούν παρό­μοια περι­στα­τι­κά στο μέλ­λον», προσθέτει.

 

«Η ελλη­νι­κή Πρε­σβεία στην ‘Αγκυ­ρα, καθώς και το Γενι­κό Προ­ξε­νείο στη Σμύρ­νη κινη­το­ποι­ή­θη­καν από την πρώ­τη στιγ­μή προ­βαί­νο­ντας σε σχε­τι­κές παρα­στά­σεις προς το τουρ­κι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών», καταλήγει.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο