Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η φασιστική κυβέρνηση του Μπολσονάρο καταστρέφει το δάσος του Αμαζονίου, του πνεύμονα της γης.

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η κατα­στρο­φή ξεκί­νη­σε με τις δηλώ­σεις της νέας υπουρ­γού Γεωρ­γί­ας Tereza Cristina τον Νοέμ­βριο του 2018 πριν καν αναλάβει.

« Η περιο­χή Matobipa του Αμα­ζο­νί­ου (έκτα­σης 731.734 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα όσο η Γαλ­λία) θα υλο­το­μη­θεί» δήλω­νε στην εφη­με­ρί­δα O Globo.

Η επι­λο­γή της Tereza Cristina που απο­κα­λεί­ται και η «Κυρία Δηλη­τή­ριο» για τον αγώ­να που έκα­νε όταν ήταν στην Αντι­πο­λί­τευ­ση ώστε να επι­τρα­πούν επι­κίν­δυ­να φυτο­φάρ­μα­κα που προ­κα­λούν καρ­κί­νους δεν ήταν τυχαία.

Είναι ο κατάλ­λη­λος άνθρω­πος να προ­ω­θή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των δασι­κών εται­ριών, ντό­πιων και πολυεθνικών. 

Στό­χος η ξυλεία του Αμα­ζο­νί­ου αλλά και η επέ­κτα­ση άλλων οικο­νο­μι­κών δρα­στη­ριο­τή­των στις προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές με συνέ­πεια την κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος όλου του πλανήτη.

Είναι γνω­στό πως το δάσος του Αμα­ζο­νί­ου και οι υγρό­το­ποι δεν είναι μόνο το κατα­φύ­γιο χιλιά­δων ειδών χλω­ρί­δας και πανί­δας αλλά είναι και ο πνεύ­μο­νας της γης, που φιλ­τρά­ρει μέρος του διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα που παρά­γε­ται σε όλη την υφήλιο.

Από τις δηλώ­σεις φτά­σα­με στα πρώ­τα στοι­χεία. Μόνο μέσα στον Μάιο ερη­μώ­θη­κε από βλά­στη­ση περιο­χή δάσους 739 τετρα­γω­νι­κών χιλιομέτρων!

-Δύο γήπε­δα ποδο­σφαί­ρου το λεπτό! Γρά­φει η Σου­η­δι­κή εφη­με­ρί­δα Αφτονμπλάντετ.

-Είναι η μεγα­λύ­τε­ρη επι­φά­νεια που έχει υλο­το­μη­θεί τον μήνα Μάιο, πρώ­το μήνα της ξηρής περιό­δου, από τότε που με δορυ­φο­ρι­κή κάλυ­ψη παρα­κο­λου­θεί­ται η κοπή των δέντρων, γρά­φει η The Guardian.

Ο πρό­ε­δρος Μπολ­σο­νά­ρο δεν είναι ευχα­ρι­στη­μέ­νος με το δορυ­φο­ρι­κό σύστη­μα παρα­κο­λού­θη­σης και το ονο­μά­ζει «βιο­μη­χα­νία προστίμων».

20190613 180752

Έχει προ­σω­πι­κή πεί­ρα όταν πιά­στη­κε από τον δορυ­φό­ρο να ψαρεύ­ει παρά­νο­μα σε προ­στα­τευό­με­νη περιο­χή το 2012 και πλή­ρω­σε πρό­στι­μο 2.400 ευρώ. 

Έτσι έχει υπο­βαθ­μί­σει την λει­τουρ­γία της Διεύ­θυν­σης Περι­βάλ­λο­ντος και έχει δώσει αρμο­διό­τη­τες στο υπουρ­γείο Γεωργίας.

Έχει σχέ­δια να δώσει άδειες λει­τουρ­γί­ας ορυ­χεί­ων αλλά και την κατα­σκευή αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου που θα δια­σχί­ζει προ­στα­τευ­μέ­νες από τον νόμο περιο­χές του δάσους.

Ιδιαί­τε­ρα ο αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος που επι­χει­ρή­θη­κε να κατα­σκευα­στεί από άλλους δικτά­το­ρες το 1973 και στα­μά­τη­σε μετά από δια­μαρ­τυ­ρί­ες  και την αντί­θε­ση της Διεύ­θυν­σης Περι­βάλ­λο­ντος είναι το μεγα­λε­πή­βο­λο σχέ­διο εξυ­πη­ρέ­τη­σης των μονο­πω­λί­ων, του Μπολσονάρο.

Προ­ε­κλο­γι­κά είχε υπο­σχε­θεί ότι κατά την διάρ­κεια της θητεί­ας του «δεν θα παρα­μεί­νει ούτε ένα τετρα­γω­νι­κό εκα­το­στό προ­στα­τευ­μέ­νου δάσους στον Αμαζόνιο».

Η κατα­στρο­φή του δάσους άρχι­σε πολύ νωρί­τε­ρα. Μεγά­λα τμή­μα­τα του δάσους έχουν απο­δο­θεί σε καλ­λιέρ­γειες σόγιας και στην κτη­νο­τρο­φία και από τις προη­γού­με­νες «σοσια­λι­στι­κές» κυβερνήσεις.

20190613 180818

Αυτό μαρ­τυ­ρούν δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες που πάρ­θη­καν ακό­μη και 12 μήνες πριν. Τα τελευ­ταία 10 χρό­νια 1.000.000 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα δάσους έχει μετα­τρα­πεί σε σαβά­να μετά την κοπή των δέντρων του δάσους.

Ο φόβος όλου του πλα­νή­τη είναι πως η ολο­κλή­ρω­ση της κατα­στρο­φής με πιο γορ­γούς ρυθ­μούς θα συντε­λε­στεί από την κυβέρ­νη­ση Μπολσονάρο!

Είναι τόση μεγά­λη η περι­φρό­νη­ση της προ­στα­σί­ας του περι­βάλ­λο­ντος και των φυσι­κών πόρων της χώρας από την φασι­στι­κή κυβέρ­νη­ση Μπολ­σο­νά­ρο που ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βρα­ζι­λί­ας Ernesto Araújo δηλώ­νει «πως οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες για την κατα­στρο­φή του Αμα­ζο­νί­ου είναι μαρ­ξι­στι­κές σκευω­ρί­ες για την παγκό­σμια κυριαρχία».

Όλες οι παγκό­σμιες συμ­φω­νί­ες για τις κλι­μα­τι­κές αλλα­γές και οι συν­δια­σκέ­ψεις σκο­ντά­φτουν, παρό­λο που χρη­σι­μο­ποιού­νται για να δίνουν ψεύ­τι­κες ελπί­δες, πάνω στο κυνη­γη­τό του κέρδους.

Έτσι απο­σύρ­θη­κε η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ από την συμ­φω­νία του Παρι­σιού, έτσι έχει σχέ­δια να κατα­στρέ­ψει τα δάση του Αμα­ζο­νί­ου ο Μπολσονάρο. 

Οι πολυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες άλλω­στε που δρουν στα δάση του Αμα­ζο­νί­ου από τις ΗΠΑ και την Ευρώ­πη προέρχονται. 

Αυτές είναι που στή­ρι­ξαν τον Μπολ­σο­νά­ρο και απαι­τούν την αμοι­βή τους.

Έτσι και οι κυβερ­νή­σεις τους εξυ­πη­ρε­τούν τα σχέ­δια του κεφα­λαί­ου όσο και αν ρίχνουν ανα­θέ­μα­τα και κρο­κο­δεί­λια δάκρυα για την κατα­στρο­φή του περιβάλλοντος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο