Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η φωτογραφία που προκαλεί ανησυχία: Σε λίγες ώρες έλιωσε το 40% των πάγων της Γροιλανδίας

Μια φωτο­γρα­φία που τρά­βη­ξε στις 13 Ιου­νί­ου ο Στέ­φεν Όλσεν του Κέντρου Ωκε­α­νών και Πάγων του Μετε­ω­ρο­λο­γι­κού Ινστι­τού­του της Δανί­ας, η οποία δεί­χνει σκύ­λους που σέρ­νουν έλκη­θρα να φαί­νο­νται να τρέ­χουν πάνω στη θάλασ­σα καθώς περ­νούν ανά­με­σα σε λιω­μέ­νους πάγους στο βορειο­δυ­τι­κό τμή­μα της Γροι­λαν­δί­ας, έρχε­ται να υπο­γραμ­μί­σει τον κίν­δυ­νο από το ασυ­νή­θι­στο για την επο­χή λιώ­σι­μο των πάγων.

Ενδει­κτι­κό είναι ότι μόλις σε μια ημέ­ρα, την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη, έλιω­σε πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας.

Η Γροι­λαν­δία είναι ένα μεγά­λο νησί με παγε­τώ­νες. Η μέση περί­ο­δος τήξης για τη Γροι­λαν­δία διαρ­κεί από τον Ιού­νιο έως τον Αύγου­στο, με το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της τήξης να συμ­βαί­νει τον Ιούλιο.

Το γεγο­νός ότι φέτος η μαζι­κή τήξη αρχί­ζει νωρί­τε­ρα από κάθε άλλη χρο­νιά στην ιστο­ρία είναι ένα κακό σημά­δι, επι­ση­μαί­νουν οι επι­στή­μο­νες. Εξη­γούν ότι, αν η κατά­στα­ση αυτή εξε­λι­χθεί, θα μπο­ρού­σε να κατα­γρα­φεί ένα νέο δυσά­ρε­στο ρεκόρ.

Η Γροι­λαν­δία συγκρα­τεί τερά­στια απο­θέ­μα­τα πάγου, τα οποία αν έλιω­ναν εντε­λώς θα ανέ­βα­ζαν την παγκό­σμια στάθ­μη της θάλασ­σας κατά περισ­σό­τε­ρο από έξι μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ / ΦΩΤΟ: Steffen M Olsen/Twitter

 

ΥΓ: Η είδη­ση στη δια­τύ­πω­ση της φαί­νε­ται να έχει κάποιο πρό­βλη­μα μιας και η τήξη δεν αφο­ρά στο 40% των πάγων αλλά σε περιο­χές που αντι­στοι­χούν στο 40% της έκτα­σης του νησιού (δια­πι­στώ­θη­κε τήξη πάγων)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο