Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά για την Επανάσταση του 1821

Η Χορω­δία του Κόκ­κι­νου Στρα­τού («Alexandrov Ensemble»), σε συνερ­γα­σία με το Ίδρυ­μα «Αmfionia — Athens Symphonic & Jazz Bands Festival», τρα­γου­δά στα ελλη­νι­κά το εμβλη­μα­τι­κό «Της Δικαιο­σύ­νης Ήλιε Νοη­τέ», τιμώ­ντας τον ελλη­νι­κό λαό με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 200 χρό­νων από την Επα­νά­στα­ση του 1821.

Το συγκλο­νι­στι­κό αυτό τρα­γού­δι προ­έρ­χε­ται από την ποι­η­τι­κή σύν­θε­ση του Οδυσ­σέα Ελύ­τη, «Άξιον Εστί», που μελο­ποί­η­σε ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης και πρω­το­τρα­γού­δη­σε ο Γρη­γό­ρης Μπιθικώτσης.

Η παγκο­σμί­ου φήμης χορω­δία «Alexandrov Ensemble», γνω­στή και ως Χορω­δία του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, είναι η επί­ση­μη στρα­τιω­τι­κή χορω­δία των ρωσι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων. Πήρε το όνο­μά της από τον πρώ­το της διευ­θυ­ντή, Αλε­ξά­ντερ Βασί­λιε­βιτς Αλε­ξα­ντρόφ και απο­τε­λεί­ται από χορω­δία, μια μου­σι­κή ορχή­στρα και ένα χορευ­τι­κό σύνο­λο. Ξεκί­νη­σε το 1928 σαν μου­σι­κό σύνο­λο απο­τε­λού­με­νο από 12 στρα­τιώ­τες με βασι­κή απο­στο­λή να ψυχα­γω­γεί τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα οπου­δή­πο­τε στον κόσμο βρί­σκο­νταν. Μέχρι τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του ’30 είχε φτά­σει να απα­σχο­λεί 300 καλ­λι­τέ­χνες και η φήμη της είχε ήδη ξεπε­ρά­σει τα σύνο­ρα της χώρας. Η Χορω­δία στη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου έδω­σε πάνω από 1.500 συναυ­λί­ες, πολ­λές από αυτές και στην πρώ­τη γραμ­μή, παί­ζο­ντας έτσι καθο­ρι­στι­κό ρόλο στην ενί­σχυ­ση του ηθι­κού του Κόκ­κι­νου Στρατού.

Το έρη­μο κλου­βί, Κεί­με­νο Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη – Ζωγρα­φιές Εύα Μελά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο