Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Amazon, ο συνδικαλισμός βλάπτει το συμφέρον μας. Έτσι θα τον σταματήσουμε

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η Amazon, ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος εργο­δό­της των ΗΠΑ, με 566.000 υπαλ­λή­λους, με 177,866 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια τζί­ρο και 3 δις κέρ­δος το 2017,

ιδιο­κτη­σία του πλου­σιό­τε­ρου ανθρώ­που στον κόσμο Jeff Bezos,  μέχρι στιγ­μής ήταν απαλ­λαγ­μέ­νη από το άγχος της ύπαρ­ξης συν­δι­κα­λι­στι­κής ένωσης.

Η Amazon αγό­ρα­σε όμως για 13,7 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια πέρυ­σι την εται­ρεία υγιει­νής δια­τρο­φής Whole Foods με 432 υπο­κα­τα­στή­μα­τα, που δια­θέ­τει σωμα­τείο. Έτσι θορυ­βή­θη­κε η Διεύ­θυν­ση και κατα­σκεύ­α­σε ένα βίντεο 45 λεπτών με έξι ενό­τη­τες απευ­θυ­νό­με­νο προς τους διευ­θυ­ντές των υπο­κα­τά­στη­μά­των με οδη­γί­ες τι να προ­σέ­χουν ανα­φο­ρι­κά με την συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση των εργαζομένων.

Το βίντεο απο­κτή­θη­κε από την εται­ρία ηλε­κτρο­νι­κής πλη­ρο­φό­ρη­σης Gizmodo, και έτσι μπο­ρού­με να θαυ­μά­σου­με το σκε­πτι­κό και την τακτι­κή της εταιρίας.

«Δεν είμα­στε ούτε αντι-συν­δι­κα­λι­στές, ούτε ουδέ­τε­ροι», δηλώ­νει στο βίντεο η Amazon. Για να μην γίνει καμιά παρα­νό­η­ση, το βίντεο προ­σθέ­τει σε απλή γλώσσα

«Δεν πιστεύ­ου­με ότι τα σωμα­τεία είναι προς το συμ­φέ­ρον των πελα­τών μας, των μετό­χων μας ή, κυρί­ως, των συνερ­γα­τών μας. Το επι­χει­ρη­μα­τι­κό μας μοντέ­λο βασί­ζε­ται στην ταχύ­τη­τα, την και­νο­το­μία και την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των πελα­τών — πράγ­μα­τα που γενι­κά δεν συν­δέ­ο­νται με τα σωμα­τεία. Όταν χάσου­με από την οπτι­κή γωνία εστί­α­σης αυτούς τους κρί­σι­μους τομείς θέτου­με σε κίν­δυ­νο την ασφά­λεια εργα­σί­ας όλων: τη δική σας, τη δική μας και των συνερ­γα­τών μας».

Το βίντεο της Amazon ενά­ντια στα σωμα­τεία, που έρχε­ται τώρα στο φως χαλά­ει, ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την επι­κοι­νω­νια­κή εικό­να της εται­ρεί­ας. Επί πολ­λά χρό­νια της ασκεί­ται κρι­τι­κή για τις χαμη­λές αμοι­βές και τις κακές συν­θή­κες εργα­σί­ας του προ­σω­πι­κού, η Amazon είχε κατο­χυ­ρώ­σει ένα ηλε­κτρο­νι­κό σύστη­μα που επι­τρέ­πει, μέσω ενός βρα­χιο­λιού, να ανι­χνεύ­ο­νται οι κινή­σεις των χεριών των υπαλ­λή­λων της στις απο­θή­κες προ­κει­μέ­νου να παρα­κο­λου­θεί την εργα­σία τους, αλλά και την χρη­σι­μο­ποί­η­ση φτη­νού εργα­τι­κού δυνα­μι­κού από προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­νι­κής επιδότησης.

Η εται­ρία όλα αυτά τα χρό­νια δια­φη­μί­ζει την καλή εργα­σια­κή πολι­τι­κή της αφού οι υπάλ­λη­λοι της “μπο­ρούν να πάνε στην τουα­λέ­τα εν ώρα εργα­σί­ας και ότι δεν είναι σκλάβοι”. 

bezos2

Στο βίντεο υπο­στη­ρί­ζε­ται ακό­μη πως η Amazon προ­τι­μά την “άμε­ση δια­χεί­ρι­ση” και ότι η πόρ­τα των διευ­θυ­ντών είναι ανοι­χτή για παρά­πο­να, ενώ υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες εργα­ζο­μέ­νων ότι υπέ­στη­σαν αντί­ποι­να όταν παρα­πο­νέ­θη­καν για ζητή­μα­τα δικά τους και κάποιοι απο­λύ­θη­καν όταν έστει­λαν μέιλ στον Jeff Bezos  δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για τον χαμη­λό μισθό τους.

Ακο­λου­θούν μερι­κά παρα­δείγ­μα­τα των “ουδέ­τε­ρων” οδη­γιών με τίτλο

“Προει­δο­ποι­η­τι­κά σημά­δια”.

  • συμπε­ρι­φο­ρές που υπο­δη­λώ­νουν μειω­μέ­νο ενδια­φέ­ρον στην δουλειά,
  • συμπά­θεια προς την οργά­νω­ση σωμα­τεί­ου, ή οργά­νω­ση δραστηριότητας”
  • Η χρή­ση λέξε­ων όπως “μισθός δια­βί­ω­σης” και “δια­χει­ρι­στής”.
  • Δια­νο­μή προ­κη­ρύ­ξε­ων και φυλλαδίων.
  • Συνερ­γά­τες που εκφρά­ζουν ανη­συ­χί­ες εξ ονό­μα­τος των συνα­δέλ­φων τους.
  • Συνερ­γά­τες που φορά­νε μπλου­ζά­κια, καπέ­λα ή σακά­κια του σωματείου.
  • Οι εργα­ζό­με­νοι “που κανο­νι­κά δεν είναι συν­δε­δε­μέ­νοι μετα­ξύ τους ξαφ­νι­κά κάνουν μαζί παρέα”(!)
  • Οι εργα­ζό­με­νοι που εμφα­νί­ζουν “ασυ­νή­θι­στο ενδια­φέ­ρον για την πολι­τι­κή, τις παρο­χές ή άλλες πλη­ρο­φο­ρί­ες για την εταιρεία”
  • “Αυξη­μέ­νη αρνη­τι­κή διά­θε­ση στον εργα­σια­κό χώρο.
  • Κάποια άλλη άλλη συμπε­ρι­φο­ρά που είναι εκτός “κλί­μα­τος”.
  • Οι εργα­ζό­με­νοι που παρα­μέ­νουν στο χώρο του δια­λείμ­μα­τος μετά την βαρ­διά τους,
  • ή ζητούν μια λίστα των εργα­ζο­μέ­νων στον χώρο
  • ή δια­μαρ­τύ­ρο­νται για την απου­σία μισθού δια­βί­ω­σης ανή­κουν στην κατη­γο­ρία “προει­δο­ποι­η­τι­κά σημάδια”.

Και άλλες οδη­γί­ες εκφοβισμού

«Δεν θα απει­λεί­τε ποτέ ότι θα κλεί­σε­τε το υπο­κα­τά­στη­μά σας μόνο και μόνο επει­δή συνερ­γά­τες έγι­ναν μέλη σωμα­τεί­ου. Αλλά ίσως χρεια­στεί να μιλή­σε­τε για το πώς η ύπαρ­ξη ενός σωμα­τεί­ου θα μπο­ρού­σε να βλά­ψει την και­νο­το­μία, που θα μπο­ρού­σε να βλά­ψει την προ­σο­χή στον πελά­τη, που θα μπο­ρού­σε τελι­κά να απει­λή­σει τη συνε­χι­ζό­με­νη ύπαρ­ξη του υποκαταστήματος»

  • “Οι από­ψεις μπο­ρεί να είναι ήπιες, όπως,” Θα προ­τι­μού­σα να συνερ­γα­στώ άμε­σα με τους συνερ­γά­τες ή ισχυ­ρές:” Τα συν­δι­κά­τα ψεύ­δο­νται, είναι απα­τε­ώ­νες αρουραίοι».“Ο νόμος προ­στα­τεύ­ει και τα δύο!”

Οποια­δή­πο­τε σημά­δια ενδε­χό­με­νης οργά­νω­σης πρέ­πει αμέ­σως να ανα­φέ­ρο­νται στο τμή­μα προ­σω­πι­κού και στους γενι­κούς διευθυντές.Bezos

Αυτές οι τακτι­κές δεν είναι μονα­δι­κές για την Amazon. Η Target, η Lowe και η Walmart στις ΗΠΑ έχουν δεχθεί επι­κρί­σεις τα τελευ­ταία χρό­νια για την παρα­γω­γή βίντεο κατάρ­τι­σης που απο­σκο­πούν στην εξά­λει­ψη της οργά­νω­σης των εργαζομένων.

“Η αλή­θεια είναι ότι ολό­κλη­ρη η αγο­ρά τρο­φί­μων φοβά­ται την οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων και αυτές οι οδη­γί­ες αντι­προ­σω­πεύ­ουν αυτόν τον φόβο» δήλω­σε ο σημε­ρι­νός επι­κε­φα­λής του σωμα­τεί­ου της Whole Foods στο Gizmodo.”

Η Amazon αρνή­θη­κε στην αρχή να σχο­λιά­σει το βίντεο, αλλά δήλω­σε στο Gizmodo ότι μοι­ρά­ζε­ται τακτι­κά εκπαι­δευ­τι­κά βίντεο σε πολ­λά θέμα­τα. Όταν το θέμα πήρε έκτα­ση τότε δήλω­σε πως “έβγα­λε το βίντεο για δια­τη­ρή­σει έναν ανοι­κτό και άμε­σο διά­λο­γο με τους συνερ­γά­τες και να δημιουρ­γή­σει κανά­λια για την προ­ώ­θη­ση της και­νο­το­μί­ας για λογα­ρια­σμό του πελά­τη και του εργα­σια­κού περι­βάλ­λο­ντος. Ο δημο­σιο­γρά­φος σαφώς επι­λέ­γει κομ­μά­τια από το βίντεο για να επι­τύ­χει τον στό­χο του και αυτό δεν ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται με την άπο­ψή μας για το πως να δημιουρ­γή­σου­με ευκαι­ρί­ες στα­διο­δρο­μί­ας για τους εργαζόμενους”.

Η Amazon ανη­συ­χεί σοβα­ρά για την προ­ο­πτι­κή της Whole Foods, ή οποιου­δή­πο­τε άλλο σκέ­λους της επι­χεί­ρη­σής της, όπως και όλες οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις σε όλο τον κόσμο, να οργα­νω­θεί συν­δι­κα­λι­στι­κά. Ίσως είναι ώρα οι εργα­ζό­με­νοι να εξε­τά­σουν για­τί τα αφε­ντι­κά τους ανη­συ­χούν τόσο πολύ.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο