Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η «BLACK FRIDAY» και το BLACK χιούμορ στην πλάτη των εργαζομένων

Με αφορ­μή την πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νη μέρα μεγά­λων προ­σφο­ρών και εκπτώ­σε­ων, γνω­στή ως «BLACK FRIDAY», που θα κορυ­φω­θεί την Παρα­σκευή 23 Νοέμ­βρη, ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας επισημαίνει:

«Αυτές τις μέρες βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη και θα κορυ­φω­θεί την Παρα­σκευή 23 Νοεμ­βρί­ου η πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νη μέρα μεγά­λων προ­σφο­ρών και εκπτώ­σε­ων γνω­στή ως “BLACK FRIDAY”.

Μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία και πολυ­ε­θνι­κές πατώ­ντας στην ανά­γκη των λαϊ­κών στρω­μά­των για φθη­νά και ποιο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα εισή­γα­γαν τη συγκε­κρι­μέ­νη φιέστα.

Οι ίδιοι που με την ακρί­βεια καθη­με­ρι­νά ροκα­νί­ζουν το λαϊ­κό εισό­δη­μα, κάνουν απα­γο­ρευ­τι­κή την καθη­με­ρι­νή μας πρό­σβα­ση σε ανα­γκαία προ­ϊ­ό­ντα, είναι αυτοί που γονα­τί­ζουν τους εργα­ζό­με­νους στο εμπόριο.

Για ακό­μα μια φορά, οι εμπο­ρο­ϋ­πάλ­λη­λοι καλού­νται να εργα­στούν συνε­χό­με­να 12ωρα, από κατά­στη­μα σε κατά­στη­μα στο ωρά­ριο αυτό, χωρίς ρεπό και σε εντα­τι­κούς ρυθ­μούς, μέχρι και 72 ώρες την εβδο­μά­δα! Και μπο­ρεί στο τέλος του μήνα να δού­με στους μισθούς μας λίγα ευρώ παρα­πά­νω λόγω υπε­ρω­ριών όπου αυτές δηλω­θούν και πλη­ρω­θούν, αλλά αυτό σε τίπο­τα δεν αλλά­ζει τη σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με την οποία είμα­στε καθη­με­ρι­νά αντιμέτωποι.

“Black Friday”, “Λευ­κές Νύχτες”, εορ­τα­στι­κό ωρά­ριο, ενδιά­με­σες εκπτώ­σεις, δου­λειά τις Κυρια­κές, χτύ­πη­μα του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου χρό­νου εργα­σί­ας, κατά­πτυ­στες ατο­μι­κές συμ­βά­σεις, ανύ­παρ­κτα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας μέσα στους εργα­σια­κούς χώρους, όλα στην υπη­ρε­σία της εργο­δο­σί­ας για να αυξά­νει τα κέρ­δη της ξεζου­μί­ζο­ντας εμάς τους εργα­ζό­με­νους. Αυτή είναι η “κανο­νι­κό­τη­τα” της κυβέρνησης.

Παίρ­νο­ντας υπό­ψη μας αυτή την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μόνο ως BLACK χιού­μορ μπο­ρού­με να εκλά­βου­με εμείς οι εργα­ζό­με­νοι στο εμπό­ριο τα όσα προ­κλη­τι­κά δηλώ­νουν στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης στην προ­σπά­θειά τους να μας πεί­σουν ότι τα δύσκο­λα πέρα­σαν και όλα καλά από δω και πέρα.

Ήρθε η ώρα να διεκ­δι­κή­σου­με βάσει των δικών μας αναγκών

Ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας είναι σε ετοι­μό­τη­τα, πραγ­μα­το­ποιεί παρεμ­βά­σεις στην εργο­δο­σία, απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει τώρα η επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τά μας.

Καλού­με κάθε συνά­δελ­φο που αισθά­νε­ται μόνος του, απρο­στά­τευ­τος να απευ­θυν­θεί στο σωμα­τείο, να οργα­νω­θεί! Τίπο­τα δεν γίνε­ται αν μένου­με θεα­τές στο τσά­κι­σμα των δικαιω­μά­των μας, αν μαζι­κά και συλ­λο­γι­κά δεν διεκδικήσουμε.

– Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος κάτω από 751 ευρώ.

– Νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της κυρια­κά­τι­κης αργίας.

– Να καταρ­γη­θούν όλοι οι νόμοι και οι δια­τά­ξεις που απε­λευ­θε­ρώ­νουν το ωράριο.

– Υπο­γρα­φή κλα­δι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας με αυξήσεις.

– Απαι­τού­με από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του (ΣΕΠΕ):

– Να προ­χω­ρή­σουν σε ελέγ­χους και επι­βο­λή προ­στί­μων, στους εργο­δό­τες που κατα­στρα­τη­γούν ωρά­ρια και συμ­βά­σεις εργα­σί­ας προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τευ­τούν οι εργαζόμενοι.

– Να εξα­σφα­λι­στεί ο ανα­γκαί­ος χρό­νος ξεκού­ρα­σης 12ωρο, των εργα­ζο­μέ­νων ανά­με­σα στις βάρ­διές τους.

– Οι εργα­ζό­με­νοι να πάρουν επι­πλέ­ον ρεπό.

– Μα πλη­ρω­θούν κανο­νι­κά οι παρα­πά­νω ώρες εργα­σί­ας των εργαζομένων.

Συμ­με­τέ­χου­με μαζι­κά στην πανελ­λα­δι­κή πανερ­γα­τι­κή απερ­γία στις 28 Νοέμ­βρη, στις 10.30 το πρωί, στην Ομόνοια».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο