Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η CIA σχεδίαζε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Η παλαιό­τε­ρη γνω­στή από­πει­ρα της CIA να δολο­φο­νή­σει τον έναν από τους ηγέ­τες της επα­νά­στα­σης στην Κού­βα ανά­γε­ται στο 1960 ‑μόλις ένα χρό­νο μετά τη νικη­φό­ρα επα­νά­στα­ση- όταν πρά­κτο­ράς της προ­σέ­φε­ρε 10.000 δολά­ρια σε πιλό­το αερο­σκά­φους της Cubana που θα μετέ­φε­ρε τον Ραούλ Κάστρο από την Πρά­γα στην Αβά­να προ­κει­μέ­νου να «κανο­νί­σει ένα δυστύ­χη­μα», απο­κα­λύ­πτουν απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να έγγρα­φα που μετα­φορ­τώ­θη­καν χθες στον ιστό­το­πο National Security Archive.

Ο πιλό­τος, ο Χοσέ Ραούλ Μαρ­τί­νες Νού­νιες, που είχε στρα­το­λο­γη­θεί από τη CIA, ζήτη­σε σε αντάλ­λαγ­μα, αν σκο­τω­νό­ταν και ο ίδιος στην επι­χεί­ρη­ση, οι ΗΠΑ να φρο­ντί­σουν οι δύο γιοι του να σπου­δά­σουν σε αμε­ρι­κα­νι­κά πανεπιστήμια.

Το αίτη­μα έγι­νε δεκτό, επι­ση­μαί­νει το ινστι­τού­το έρευ­νας National Security Archive, με έδρα την Ουά­σινγ­κτον, που έφε­ρε στη δημο­σιό­τη­τα τα ντοκουμέντα.

Ενώ ο πιλό­τος βρι­σκό­ταν ήδη εν πτή­σει για την πρω­τεύ­ου­σα της τότε Τσε­χο­σλο­βα­κί­ας, το γρα­φείο της CIA στην Αβά­να έλα­βε δια­τα­γή να ακυ­ρώ­σει την επι­χεί­ρη­ση, χωρίς όμως να μπο­ρέ­σει να έρθει σε επα­φή μαζί του.

Όταν επέ­στρε­ψε, ο πιλό­τος ανέ­φε­ρε πως «δεν του παρου­σιά­στη­κε η ευκαι­ρία να κανο­νί­σει ένα δυστύ­χη­μα όπως είχε συζητηθεί».

«Τα έγγρα­φα αυτά μας υπεν­θυ­μί­ζουν ένα σκο­τει­νό, απαί­σιο κεφά­λαιο των αμε­ρι­κα­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων ενα­ντί­ον της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης», σημεί­ω­σε ο Πίτερ Κόρν­μπλου, ανα­λυ­τής του National Security Archive, σε δηλώ­σεις του στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Ο Φιδέλ Κάστρο, ο ηγέ­της της επα­νά­στα­σης στην Κού­βα, που πήρε την εξου­σία το 1959, αψή­φη­σε 11 αμε­ρι­κα­νούς προ­έ­δρους· επέ­ζη­σε παρά τις εκα­το­ντά­δες από­πει­ρες δολο­φο­νί­ας του (638, κατά το βιβλίο των ρεκόρ Γκί­νες), μία εκ των οποί­ων σχε­δια­ζό­ταν να κάνει η μαφία στο πλαί­σιο της απο­τυ­χη­μέ­νης από­βα­σης κου­βα­νών εξο­ρί­στων υπο­στη­ρι­ζό­με­νων από τη CIA στον Κόλ­πο των Χοί­ρων (στο νότιο τμή­μα της νήσου) τον Απρί­λιο του 1961. Η προ­σπά­θεια δολο­φο­νί­ας του Ραούλ το 1960 είναι η πρώ­τη γνω­στή προ­σπά­θεια δολο­φο­νί­ας Κου­βα­νού ηγέτη.

* Τα απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να έγγρα­φα (στα αγγλι­κά):  ΕΔΩ

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο