Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η iskra και οι λαφαζανιές της (Μια οφειλόμενη απάντηση)

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Αφού διά­βα­σε άρθρο μου, σχε­τι­κό με λαφα­ζα­νιές η iskra, πέρα­σε στην επί­θε­ση θαρ­ρώ­ντας πως αν πια­στεί από τα μαλ­λιά της θα σηκω­θεί ψηλό­τε­ρα. Με απο­κα­λεί δε «λιβε­λο­γρά­φο».

Ας ξανα­δού­με, λοι­πόν, τα κατά iskra «χον­δροει­δή ψεύδη» :

Ο Πανα­γιώ­της Λαφα­ζά­νης απο­πει­ρά­θη­κε ατυ­χώς να δια­σπά­σει το ΚΚΕ και επι­τυ­χώς βρέ­θη­κε απ’ έξω και μάλι­στα κακήν-κακώς.

Έξω απ’ τη ΓΑΔΑ στις 25/2/19 ο Π. Λαφα­ζά­νης μετα­ξύ άλλων ηρω­ι­κών δήλω­σε αυτο­λε­ξεί στους δημοσιογράφους:

«…Ούτε στα πιο εφιαλ­τι­κά μου όνει­ρα δεν περί­με­να ότι ο Τσί­πρας όχι μόνο θα πρό­δι­δε τις δεσμεύ­σεις αλλά θα ήθε­λε να μας πάει και φυλακή…»

Αυτό ακρι­βώς ανά­φε­ρα κι εγώ στο άρθρο μου. Του­τέ­στιν ο Λαφα­ζά­νης εξα­πα­τή­θη­κε από τον Τσί­πρα. Επί το λαϊ­κό­τε­ρο, πιά­στη­κε κορόιδο.

Να θυμί­σου­με εδώ πως από το 2008 ο Λαφα­ζά­νης συμ­με­τεί­χε στα ανώ­τα­τα όργα­να του ΣΥΡΙΖΑ συγ­χρω­τι­σμέ­νος στε­νά και στη­ρί­ζο­ντας τον Τσίπρα.

Αργό­τε­ρα βοή­θη­σε να γίνει πρω­θυ­πουρ­γός και στην κυβέρ­νη­σή του πήρε υπουρ­γείο μεσο­τοι­χία με τους ακρο­δε­ξιούς των ΑΝΕΛ.

Ανα­φέρ­θη­κα στη στά­ση του Λαφα­ζά­νη και του κόμ­μα­τός του στην υπερ­ψή­φι­ση της Συν­θή­κης του Μάα­στριχτ (ΣτΜ).

Ο Λαφα­ζά­νης ήταν στην Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία του Συνα­σπι­σμού όταν το κόμ­μα του υπερ­ψή­φι­σε μαζί με όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα τη Συμ­φω­νία του Μάα­στριχτ. Απο­δέ­χτη­κε το γεγο­νός και συνέ­χι­ζε να παρα­μέ­νει εκεί. Στή­ρι­ξε την ΕΕ και την ΟΝΕ καθώς και το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που καθο­ρί­ζει τις τύχες μας σήμε­ρα. Ο Λαφα­ζά­νης τότε δεν δια­χώ­ρι­σε τη θέση του και μη μου πεί­τε πως πει­θάρ­χη­σε στον ανύ­παρ­κτο “δημο­κρα­τι­κό συγκε­ντρω­τι­σμό” του Συνα­σπι­σμού ή υπε­ρέ­βην την γενι­κή του αδυ­να­μία προς κάθε συγκε­ντρω­τι­σμό και… συγκέντρωση.

Το 1996, για να δικαιο­λο­γή­σει τα αδι­καιο­λό­γη­τα ο Π. Λαφα­ζά­νης το ‘ριξε στις… λαφα­ζα­νιές. Υπο­στή­ρι­ζε ότι στο Συνα­σπι­σμό απο­φά­σι­σαν να υπο­γρά­ψουν κρι­τι­κά (!!!) τη Συν­θή­κη του Μάστριχτ – εδώ σας δια­ψεύ­δει πανη­γυ­ρι­κά, για να μη δια­λυ­θεί η ΕΕ σ’ εκεί­νη τη δύσκο­λη συγκυ­ρία που δια­λυό­ταν η Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη. Τέτοιο δρά­μα ταλά­νι­ζε τον Παναγιώτη!

Προ­σπα­θή­στε κ.κ. της iskra να μας εξη­γή­σε­τε τι σημαί­νει αυτό το «κρι­τι­κά», σε τι μειώ­νει τη σημα­σία υπερ­ψή­φι­σης και απο­δο­χής της ΣτΜ και την κάψα του “Πανα­γιώ­τη” σας όσον αφο­ρά την ύπαρ­ξη και την… αρτι­μέ­λεια της ΕΕ.

Αργό­τε­ρα, και καθ’ όσον ο ΣΥΡΙΖΑ «έβλε­πε» εξου­σία και ήθε­λε να ψαρέ­ψει σε θολά νερά «αρι­στε­ρές ψήφους» το γύρι­σε σε, άλλο ο Συνα­σπι­σμός άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνέ­χεια του Συνα­σπι­σμού με άλλο όνο­μα και ο Λαφα­ζά­νης ο ίδιος κι απαράλλακτος.

Κατά τον ρουν των γεγο­νό­των και με τη λαφα­ζα­νι­κή αντί­λη­ψη περί… παρα­γρα­φής των πολι­τι­κών ακρο­βα­τι­σμών του και σφυ­ρί­ζο­ντας αδιά­φο­ρα, προ­έ­βα­λε το ακα­τα­μά­χη­το επι­χεί­ρη­μα ότι έχουν περά­σει χρό­νια από την ψήφι­ση της ΣτΜ και κακώς το ΚΚΕ επι­σή­μα­νε τη συνευ­θύ­νη του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι απέρ­ρεε από αυτή.

Θα μου πεί­τε αυτός είναι ο Λαφα­ζά­νης κι ανά­λο­γες οι λαφα­ζα­νιές του. Αλλά ας συνεχίσω:

Στη μαύ­ρη συγκέ­ντρω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης το 1992 ο Κύρ­κος είχε δηλώ­σει: «Όλοι πλην Λακε­δαι­μο­νί­ων». Δεν είπε και πλην Λαφα­ζά­νη. Και πράγ­μα­τι ήταν “όλοι” εκεί. Είτε φυσι­κώς είτε στη­ρί­ζο­ντας το μαύ­ρο εθνι­κι­στι­κό μέτω­πο. Μήπως υπάρ­χει κάποια κατα­γε­γραμ­μέ­νη αντί­θε­ση του Λαφα­ζά­νη ως προς το εθνι­κι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο και μου δια­φεύ­γει; Προς διευ­κό­λυν­σή σας σάς θυμί­ζω το πρω­το­σέ­λι­δο της τότε ΑΥΓΗΣ. Επί τη ευκαι­ρία αυτό το «εθνι­κή πατριω­τι­κή αντί­λη­ψη» του Λαφα­ζά­νη που επι­σεί­σα­τε το βρί­σκω άκρως απο­κα­λυ­πτι­κό. Δεν γνω­ρί­ζω αν ο “εθνι­κο-πατριώ­της” Λαφα­ζά­νης ανέ­βη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη τότε και αν πορεύ­τη­κε με τους παπά­δες και τους ακρο­δε­ξιούς που ενα­γκα­λι­στή­κα­τε, αλλά το κόμ­μα του (σας), στο οποίο ο ίδιος ήταν στην Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία, το έκα­νε και μάλι­στα έβγα­ζε και γλώσ­σα αυθά­δι­κη απέ­να­ντι σ’ όσους διαφωνούσαν.

Μήπως κατά την γνω­στή του τακτι­κή εξα­πα­τή­θη­κε ο “Πανα­γιώ­της” σας ή να ισχύ­σει κι εδώ το «πέρα­σαν τόσα χρό­νια, αυτά θα θυμόμαστε;»

Όπως δεν «γνώ­ρι­ζε» (έτσι του­λά­χι­στον δηλώ­σα­τε – άρα εξα­πα­τή­θη­κε) και όταν συνε­ντευ­ξιά­στη­κε στο κανά­λι του Πλεύ­ρη ή όταν συνερ­γα­ζό­ταν με την ακρο­δε­ξιά των ΑΝΕΛ;

Αν όλα αυτά δεν είναι και­ρο­σκο­πι­σμός (=πολι­τι­κή απά­τη) τότε – αλί­μο­νο, θα πρό­κει­ται για ανοησία.

Προ­σω­πι­κά κύριοι της iskra δεν δια­κα­τέ­χο­μαι από κανέ­να «φόβο και πανι­κό» και απο­ρώ πως δια­πι­στώ­σα­τε κάτι τέτοιο. Απε­να­ντί­ας δια­σκε­δά­ζω με τις κίτρι­νες ενδυ­μα­το­λο­γι­κές προ­τι­μή­σεις του Π. Λαφα­ζά­νη, τις αναρ­ρι­χη­τι­κές του ικα­νό­τη­τες και τις κατά και­ρούς λαφα­ζα­νιές του, αλλά ουδό­λως με εντυ­πω­σιά­ζει η πολι­τι­κή του αντί­λη­ψη στην οποία εντο­πί­ζω πρό­βλη­μα και μάλι­στα σοβαρό.

Ένα άλλο πρό­βλη­μα είναι το δικό σας. Για κάποιο λόγο δεν κατα­νο­εί­τε το αυτο­νό­η­το. Το κάθε κεί­με­νο που γρά­φω απη­χεί τις προ­σω­πι­κές μου και μόνο από­ψεις για τις οποί­ες φέρω ακέ­ραια την ευθύ­νη. Ουδείς άλλος! Κι όσο για τις «παρα­φυά­δες» το βρή­κα εξό­χως σύνη­χο με τις… κατα­βο­λά­δες που ως μέθο­δος πολ­λα­πλα­σια­σμού σας ή από­κτη­σης εκτο­πί­σμα­τος, κρί­νε­ται και αυτή αναποτελεσματική.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο