Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Johnson & Johnson θα αρχίσει τις παραδόσεις του εμβολίου της στην Ευρώπη στις 19 Απριλίου

Το εμβό­λιο κατά της Covid-19 της αμε­ρι­κα­νι­κής φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας Johnson & Johnson θα αρχί­σει να παρα­δί­δε­ται στην Ευρώ­πη στις 19 Απρι­λί­ου, δήλω­σε σήμε­ρα η εται­ρία στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Το εμβό­λιο ήταν, στα μέσα Μαρ­τί­ου, το τέταρ­το στη σει­ρά για να λάβει το πρά­σι­νο φως από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων, μετά τα εμβό­λια των Pfizer-BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca. Επί του παρό­ντος χορη­γεί­ται μόνο στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και στη Νότια Αφρι­κή, αλλά επί­σης έχει εγκρι­θεί στον Καναδά.

Για να αυξή­σει την παρα­γω­γή του και να αντα­πο­κρι­θεί στη ζήτη­ση, η Johnson & Johnson σύνα­ψε αρκε­τές συμ­φω­νί­ες τους τελευ­ταί­ους μήνες με φαρ­μα­κευ­τι­κά εργα­στή­ρια και υπερ­γο­λά­βους στην Ευρώ­πη, οι οποί­οι θα είναι υπεύ­θυ­νοι για την παρα­σκευή του ή την τοπο­θέ­τη­σή του σε φια­λί­διο: πρό­κει­ται για τις Sanofi στη Γαλ­λία, Catalent στην Ιτα­λία και η IDT Biologika στη Γερμανία.

Η δρα­στι­κή ουσία, η οποία δίνει στο εμβό­λιο την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του, θα προ­έρ­χε­ται από τις εγκα­τα­στά­σεις της Johnson & Johnson στο Λάι­ντεν της Ολλανδίας.

Η ΕΕ, η οποία έχει παραγ­γεί­λει 200 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις από το αμε­ρι­κα­νι­κό εργα­στή­ριο (με επι­λο­γή για 200 εκα­τομ­μύ­ρια επι­πλέ­ον δόσεις), ανα­μέ­νε­ται να λάβει κατά το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο περί­που 55 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις, εξή­γη­σε η Ούρ­σου­λα φον ντε Λάιεν στα μέσα Μαρ­τί­ου, η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής. Η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία, από την πλευ­ρά της, δεν έχει δημο­σιο­ποι­ή­σει το ακρι­βές χρο­νο­διά­γραμ­μα των παρα­δό­σε­ών της.

Το εμβό­λιο βασί­ζε­ται σε έναν ιικό φορέα, σύμ­φω­να με μια τεχνο­λο­γία που έχει ήδη χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από την εται­ρία, συγκε­κρι­μέ­να κατά του ιού Έμπολα.

Χρη­σι­μο­ποιεί ως υπο­στή­ρι­ξη έναν άλλο ιό, ελα­φρώς μολυ­σμα­τι­κό, μετα­σχη­μα­τι­σμέ­νο για να προ­σθέ­σει γενε­τι­κές οδη­γί­ες από ένα μέρος του ιού που ευθύ­νε­ται για την Covid-19. Μόλις βρε­θεί μέσα στα κύτ­τα­ρα, παρά­γε­ται μια τυπι­κή πρω­τε­ΐ­νη του SARS-CoV‑2, εκπαι­δεύ­ο­ντας το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα να την αναγνωρίσει.

Το συγκε­κρι­μέ­νο εμβό­λιο είναι το πρώ­το, μετα­ξύ αυτών που έχουν λάβει το πρά­σι­νο φως από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, που απαι­τεί μόνο μία δόση αντί για δύο, και επι­πλέ­ον μπο­ρεί να απο­θη­κευ­τεί σε θερ­μο­κρα­σί­ες ψυγείου.

Ο φαρ­μα­κευ­τι­κός όμι­λος δεσμεύ­τη­κε να το που­λή­σει σε τιμή κόστους.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο