Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη ολόκληρου ηλιακού συστήματος με πλανήτες σαν τη Γη

Η NASA μέσω live έκτα­κτης συνέ­ντευ­ξης Τύπου, ανα­κοί­νω­σε την ανα­κά­λυ­ψη δύο νέων πλα­νη­τών γύρω από το αστέ­ρι Kepler-90, 2.545 έτη φωτός μακριά από τη Γη, κάτι που σημαί­νει ότι εκεί υπάρ­χει ένα ηλια­κό σύστη­μα παρό­μοιο με το δικό μας. Η μεγά­λη ανα­κά­λυ­ψη επι­τεύ­χθη­κε με τη βοή­θεια του προ­γράμ­μα­τος τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης της Google, η οποία ανέ­λυ­σε τα δεδο­μέ­να που συνέ­λε­ξε το Κέπλερ και παρου­σί­α­σε τα απρό­σμε­να αποτελέσματα.

Natalie-1200-HZ_10May2016_09may-v2

«Το σύστη­μα του Kepler-90 είναι σαν μία μίνι εκδο­χή του δικού μας ηλια­κού συστή­μα­τος. Έχεις μικρούς πλα­νή­τες μέσα και μεγά­λους έξω. Όλα όμως είναι σε μικρό­τε­ρη κλί­μα­κα», τόνι­σε ο αστρο­νό­μος του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τέξας, Άντριου Βάντενμπουργκ.

Στη NASA ψάχνουν για ύπαρ­ξη πιθα­νής εξω­γή­ι­νης ζωής στους οκτώ πλα­νή­τες του Kepler-90. Ωστό­σο, οι πλα­νή­τες είναι σε πολύ κοντι­νή από­στα­ση από τον ήλιο τους, με τη θερ­μο­κρα­σία να ξεπερ­νά τους 800 βαθ­μούς Φάρε­ναϊτ. Αυτό σημαί­νει πως είναι πολύ δύσκο­λο να υπάρ­χει ζωή στους πλα­νή­τες του­λά­χι­στον με την μορ­φή που την ξέρουμε.

Ο Πολ Χερτζ, διευ­θυ­ντής του Τμή­μα­τος Αστρο­φυ­σι­κής της NASA στην Ουά­σινγ­κτον, στην συνέ­ντευ­ξη Τύπου που δόθη­κε, παρα­δέ­χθη­κε ότι οι επι­στή­μο­νες δεν είχαν μέχρι σήμε­ρα τα κατάλ­λη­λα «εργα­λεία» για μια τέτοια ανακάλυψη.

Να σημειω­θεί ότι οι αστρο­νό­μοι βρή­καν τους δύο νέους κόσμους, με τη χρή­ση της τεχνο­λο­γί­ας τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης της Google. Το κύριο επι­στη­μο­νι­κό εργα­λείο του τηλε­σκο­πί­ου είναι ένα φωτό­με­τρο κατα­γρά­φει διαρ­κώς τη φωτει­νό­τη­τα 145.000 άστρων του Γαλαξία.

Δεν μάθαμε πολλά στη συνέντευξη Τύπου

kepler3

Η δια­στη­μι­κή υπη­ρε­σία τόνι­σε ότι θα ανα­κοι­νώ­σει μια «σημα­ντι­κή ανα­κά­λυ­ψη» που έκα­νε το τηλε­σκό­πιο Κέπλερ, χωρίς ωστό­σο να κάνει κάτι παρα­πά­νω γνωστό.
Σύμ­φω­να με όσα διέρ­ρευ­σαν, η τελευ­ταία ανα­κά­λυ­ψη της επι­στη­μο­νι­κής ομά­δας που χει­ρί­ζε­ται το Κέπλερ, ήταν αρκού­ντως μεγά­λη, ώστε να οργα­νω­θεί έκτα­κτη συνέ­ντευ­ξη Τύπου, ώστε να ενη­με­ρω­θεί ολό­κλη­ρος ο πλανήτης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο