Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θάνατος Ντ. Μαραντόνα: Οκτώ επαγγελματίες υγείας στο σκαμνί για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Οκτώ επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας θα δικα­στούν στην Αργε­ντι­νή για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση, στο κλεί­σι­μο της «αυλαί­ας» της έρευ­νας για τον θάνα­το του θρύ­λου του παγκό­σμιου ποδο­σφαί­ρου, Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να, τον Νοέμ­βριο του 2020, σε ηλι­κία 60 ετών από καρ­δια­κή προσβολή.

Δικα­στής του Σαν Ισί­ντρο (Αργε­ντι­νή) έκα­νε δεκτή την αγω­γή κατά των συγκε­κρι­μέ­νων επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας, μετα­ξύ των οποί­ων κατη­γο­ρού­νται ένας νευ­ρο­χει­ρούρ­γος και οικο­γε­νεια­κός ιατρός, ένας κλι­νι­κός ιατρός, ένας ψυχί­α­τρος, ένας ψυχο­λό­γος και ένας διευ­θυ­ντής νοσηλευτικής.

Η εισαγ­γε­λία, μάλι­στα, είχε ζητή­σει τη συγκε­κρι­μέ­νη δίκη τον Απρί­λιο, επι­ση­μαί­νο­ντας ελλεί­ψεις και αμέ­λεια στη φρο­ντί­δα του Αργε­ντί­νου αστέρα.

Ο Μαρα­ντό­να πέθα­νε από καρ­δια­κή προ­σβο­λή στις 25 Νοεμ­βρί­ου 2020, μόνος, στο ιατρι­κό κρε­βά­τι, σε μια κατοι­κία στο βόρειο Μπου­έ­νος Άιρες, ενώ ανάρ­ρω­νε από πολύ λεπτή νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση στο κεφά­λι. Υπέ­φε­ρε από νεφρι­κά και ηπα­τι­κά προ­βλή­μα­τα, καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια, νευ­ρο­λο­γι­κή επι­δεί­νω­ση και εθι­σμό στο αλκο­όλ και τα ψυχοφάρμακα.

Οι οκτώ ύπο­πτοι θα δικα­στούν για «απλή ανθρω­πο­κτο­νία με dolus eventualis», ένα αδί­κη­μα που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται όταν ένα άτο­μο δια­πράτ­τει αμέ­λεια γνω­ρί­ζο­ντας ότι μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει το θάνα­το κάποιου.

Αντι­με­τω­πί­ζουν ποι­νές που κυμαί­νο­νται από 8 έως 25 χρό­νια φυλά­κι­σης, αλλά θα πρέ­πει να εμφα­νι­στούν ελεύ­θε­ροι στη δίκη, καθώς η εισαγ­γε­λία του Σαν Ισί­ντρο δεν ζήτη­σε ποτέ την προ­φυ­λά­κι­σή τους.

Σύμ­φω­να με τους εισαγ­γε­λείς, το προ­σω­πι­κό που ήταν υπεύ­θυ­νο για τον Μαρα­ντό­να ήταν «πρω­τα­γω­νι­στής μιας άνευ προη­γου­μέ­νου, εντε­λώς ελλι­πούς και απε­ρί­σκε­πτης νοση­λεί­ας στο σπί­τι» και είχε δια­πρά­ξει μια «σει­ρά αυτο­σχε­δια­σμών, κακο­δια­χεί­ρι­σης της όλης κατάστασης».

Έκθε­ση πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης, στο πλαί­σιο της έρευ­νας, είχε κατα­λή­ξει στο συμπέ­ρα­σμα ότι ο πρώ­ην παί­κτης είχε «αφε­θεί στη μοί­ρα του» από την ιατρι­κή του ομά­δα, οδη­γώ­ντας τον σε αργό θάνατο.

Ακό­μη πάντως δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί η ημε­ρο­μη­νία για τη διε­ξα­γω­γή της δίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο