Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θάνος Μικρούτσικος στο θέατρο Βράχων: « Όπως είπε ο γερο-Κάρολος, πρέπει…»

Σίγου­ρα ένα πολι­τι­στι­κό γεγο­νός που θα σημα­δέ­ψει το 2018 είναι οι δύο μου­σι­κές βρα­διές που χάρι­σε ο Θάνος Μικρού­τσι­κος στο θέα­τρο Βρά­χων στο Βύρω­να και τις οποί­ες παρα­κο­λού­θη­σαν χιλιά­δες κόσμου που γέμι­σαν ασφυ­κτι­κά τον χώρο και τις δύο ημέρες.

mikroutsdikos4

Ακού­ρα­στος ο μεγά­λος μου­σι­κο­συν­θέ­της παρά το σοβα­ρό πρό­βλη­μα υγεί­ας που αντι­με­τω­πί­ζει, παρέ­μει­νε για περισ­σό­τε­ρο από τρεις ώρες στο πιά­νο και παρου­σί­α­σε στο κοι­νό μία συγκι­νη­τι­κή ανα­δρο­μή στο έργο του, ανα­τρέ­χο­ντας συχνά στον Καρλ Μαρξ. «Ζού­με σε ένα βάρ­βα­ρο κόσμο. Η βαρ­βα­ρό­τη­τα μας κατα­κλύ­ζει. Όπως είπε ο γερο-Κάρο­λος, πρέ­πει να αφή­σου­με ανοι­χτό το παρά­θυ­ρο στο όνει­ρο. Αφή­νο­ντας ένα παρά­θυ­ρο στο όνει­ρο, τότε μόνο θα φτιά­ξου­με μια κοι­νω­νία που θα μπο­ρεί να αυτο­πραγ­μα­τω­θεί ο άνθρω­πος. Μια κοι­νω­νία που ο ποι­η­τής θα ψαρεύ­ει κι ο ψαράς θα μπο­ρεί να γρά­φει ποι­ή­μα­τα», ανέφερε.

mikroutsikos2

Ένα μεγά­λο μέρος της μου­σι­κής βιο­γρα­φί­ας του Θάνου Μικρού­τσι­κου πέρα­σε από τη σκη­νή του θεά­τρου Βρά­χων, καθη­λώ­νο­ντας το κοι­νό που δεν στα­μά­τη­σε στιγ­μή να τον απο­θε­ώ­νει μέσα σε μια φορ­τι­σμέ­νη συγκι­νη­σια­κά ατμό­σφαι­ρα, ανοί­γο­ντας με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο την αυλαία του φετι­νού φεστι­βάλ «στη σκιά των Βρά­χων» του Δήμου Βύρωνα.

Ο τίτλος των συναυ­λιών που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την Πέμ­πτη 7 και την Παρα­σκευή 8 Ιου­νί­ου, ήταν «Όσοι περ­πά­τη­σαν μαζί μου»… και πράγ­μα­τι ήταν όλοι εκεί αυτοί που περ­πά­τη­σαν μαζί του στο δρό­μο της μου­σι­κής και της δημιουρ­γί­ας, όλοι όσοι αγά­πη­σαν τα τρα­γού­δια του, μεγά­λω­σαν μαζί τους, ονει­ρεύ­τη­καν με αυτά.

Μαζί με τον Θάνο Μικρού­τσι­κο, στη σκη­νή βρέ­θη­καν και τρα­γού­δη­σαν: Χάρις Αλε­ξί­ου, Ρίτα Αντω­νο­πού­λου, Χρή­στος Θηβαί­ος, Κώστας Θωμα­ΐ­δης, Γιάν­νης Κότσι­ρας, Γιώρ­γος Μεράν­τζας, Μανώ­λης Μητσιάς, Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, Βασί­λης Παπα­κων­στα­ντί­νου, Μίλ­τος Πασχα­λί­δης και Μαριάν­να Πολυ­χρο­νί­δη. Έντε­κα τρα­γου­δι­στές που, όπως είπε ο ίδιος, μεγά­λω­σαν «την εμβέ­λεια των τρα­γου­διών μου με το κύρος και το ταλέ­ντο τους».

mikroutsikos5

Ανά­με­σα στο κοι­νό βρέ­θη­καν ο πρό­ε­δρος της Βου­λής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, ο Θανά­σης Παφί­λης, η Ιωάν­να Καρυ­στιά­νη, ο Παντε­λής Βούλ­γα­ρης, ο Γιώρ­γος Κιμού­λης και ο αδερ­φός του μου­σι­κο­συν­θέ­τη, Ανδρέ­ας Μικρούτσικος.

mikroutsikos6

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο