Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο: 3ο Κείμενο

Το «Ατέ­χνως» όπως έκα­νε και με τα δύο προη­γού­με­να (KKE Θέσεις ΚΕ 1ο & 2ο Κεί­με­νο για το 21ο Συνέ­δριο) ανα­δη­μο­σιεύ­ει το σχε­τι­κό (ένθε­το στο Ριζοσπάστη)

ΚΚΕ_KKE 21 SYNEDRIO Συνέδριο theseis Θέσεις 3 Θέμα

  • Η ταξι­κή διάρ­θρω­ση της ελλη­νι­κής κοινωνίας.
  • Η κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης.
  • Το εργα­τι­κό — συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνημα.
  • Η κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία και η παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ

Παρα­θέ­του­με την εισα­γω­γή (βασι­κά συμπε­ρά­σμα­τα του 20ού Συνέ­δριου)
Το 20ό Συνέ­δριο του ΚΚΕ κατέ­λη­ξε σε βασι­κά συμπε­ρά­σμα­τα από την πάλη για την ανα­σύ­ντα­ξη του εργα­τι­κού — συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος και την κομ­μα­τι­κή οικο­δό­μη­ση στην εργα­τι­κή τάξη.
Παράλ­λη­λα, καθό­ρι­σε κατευ­θύν­σεις και καθή­κο­ντα για τα επό­με­να χρό­νια καθώς και την πραγ­μα­το­ποί­η­ση Πανελ­λα­δι­κής Συν­διά­σκε­ψης για τον έλεγ­χο της Απόφασης.
Η ΚΕ δεν κατόρ­θω­σε να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη για τη δου­λειά στην εργα­τι­κή τάξη, παρό­λο που η δρά­ση του Κόμ­μα­τος στο διά­στη­μα από το 20ό Συνέ­δριο έχει συσ­σω­ρεύ­σει και νέα δεδομένα.
Έτσι παρα­μέ­νει ως σημα­ντι­κό αντι­κεί­με­νο συζή­τη­σης στο 21ο Συνέ­δριο η δου­λειά μας στην εργα­τι­κή τάξη και το κίνη­μά της.ΚΚΕ_KKE Ρίζος Rizospastis 21 SYNEDRIO Συνέδριο theseis Θέσεις 3

Στο Πρό­γραμ­μα του ΚΚΕ επι­ση­μαί­νε­ται ότι η δρά­ση του Κόμ­μα­τος σε μη επα­να­στα­τι­κή κατά­στα­ση συμ­βάλ­λει απο­φα­σι­στι­κά στην προ­ε­τοι­μα­σία του υπο­κει­με­νι­κού παρά­γο­ντα ‑του Κόμ­μα­τος, της εργα­τι­κής τάξης, των συμ­μα­χιών της- για τις επα­να­στα­τι­κές συν­θή­κες, για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση των στρα­τη­γι­κών του καθηκόντων.
Τονί­ζε­ται ότι η προ­σέλ­κυ­ση πρω­το­πό­ρων τμη­μά­των της εργα­τι­κής τάξης και η συσπεί­ρω­ση της πλειο­ψη­φί­ας της με το ΚΚΕ θα περά­σει από διά­φο­ρες φάσεις.
Το εργα­τι­κό κίνη­μα, τα κινή­μα­τα των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων (α/α) στις πόλεις και των αγρο­τών και η μορ­φή έκφρα­σης της συμ­μα­χί­ας τους με αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κούς — αντι­μο­νο­πω­λια­κούς στό­χους, με την πρω­το­πό­ρα δρά­ση των δυνά­με­ων του ΚΚΕ σε μη επα­να­στα­τι­κές συν­θή­κες, απο­τε­λούν το πρό­πλα­σμα για τη δια­μόρ­φω­ση του εργα­τι­κού — λαϊ­κού μετώ­που σε επα­να­στα­τι­κές συνθήκες.

Στην Από­φα­ση του 20ού Συνε­δρί­ου τέθη­καν επί­σης αρκε­τά σημα­ντι­κά ζητή­μα­τα για τον ρόλο του ΚΚΕ στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνημα.
Σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση, η ΚΕ κατέ­λη­ξε σε αυτό το κεί­με­νο για συζή­τη­ση σε όλο το Κόμ­μα και την ΚΝΕ, αναμ­φί­βο­λα σε συν­δυα­σμό και με τα άλλα δύο κεί­με­να που έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Ερχό­μα­στε σήμε­ρα να συζη­τή­σου­με τη νέα κατά­στα­ση, να εντο­πί­σου­με θετι­κές πλευ­ρές και υπο­κει­με­νι­κές αδυ­να­μί­ες που απαι­τούν ριζι­κή αντι­με­τώ­πι­ση, ώστε να αντι­στοι­χί­σου­με τη δρά­ση μας με τις απαι­τή­σεις που απορ­ρέ­ουν από τις ανά­γκες των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων, τους στό­χους που έχου­με θέσει.

Το πρώ­το ζήτη­μα που εξε­τά­ζου­με είναι οι βασι­κές τάσεις στην ταξι­κή διάρ­θρω­ση της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας καθώς και η σημε­ρι­νή κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης, δέκα χρό­νια μετά την εκδή­λω­ση της προη­γού­με­νης βαθιάς καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης. Την εξε­τά­ζου­με ανα­λύ­ο­ντας τους όρους που δια­μορ­φώ­θη­καν και δια­μορ­φώ­νο­νται στη δου­λειά και τη ζωή της, συνο­λι­κά τους όρους πώλη­σης της εργα­τι­κής της δύνα­μης, αλλά και τις μορ­φές εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εκμε­τάλ­λευ­σής της. Εντο­πί­ζου­με αρνη­τι­κές αλλα­γές και πώς αυτές επι­δρούν στην ενό­τη­τα και την κοι­νή της πάλη, στη δια­μόρ­φω­ση ταξι­κής πολι­τι­κής συνεί­δη­σης, τη στά­ση της απέ­να­ντι σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης σε βάρος των εργα­τι­κών συμφερόντων.

Δεύ­τε­ρο βασι­κό ζήτη­μα που βάζου­με στη συζή­τη­ση είναι η κατά­στα­ση στο εργα­τι­κό — συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα σήμε­ρα, ο βαθ­μός οργά­νω­σης της εργα­τι­κής τάξης στα σωμα­τεία και η συμ­με­το­χή της στην ταξι­κή πάλη. Συζη­τά­με τα συμπε­ρά­σμα­τα από τους αγώ­νες και τις προ­σπά­θειες να δημιουρ­γη­θούν πρω­το­πό­ρες εστί­ες αντί­στα­σης και διεκ­δί­κη­σης στους χώρους δου­λειάς. Ανα­δει­κνύ­ου­με τον χαμη­λό βαθ­μό οργά­νω­σης της εργα­τι­κής τάξης που βρί­σκε­ται σε ιστο­ρι­κά κατώ­τα­το σημείο. Ανι­χνεύ­ου­με τις αντι­κει­με­νι­κές αιτί­ες γι’ αυτήν τη δυσκο­λία έντα­ξής της στα συν­δι­κά­τα, αλλά και δικές μας αδυ­να­μί­ες, κυρί­ως τα καθή­κο­ντα που προ­κύ­πτουν για να αλλά­ξου­με αυτήν την κατά­στα­ση, να βάλου­με πιο απο­φα­σι­στι­κά προς υλο­ποί­η­ση στό­χους, για να κατα­φέ­ρου­με αν είναι δυνα­τό μια ορμη­τι­κή ανά­πτυ­ξη της οργά­νω­σης και της συμ­με­το­χής στη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση. Συζη­τά­με την πορεία του ΠΑΜΕ ως ταξι­κής συσπεί­ρω­σης Ομο­σπον­διών, Εργα­τι­κών Κέντρων, σωμα­τεί­ων με γραμ­μή πάλης σε αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή — αντι­μο­νο­πω­λια­κή κατεύ­θυν­ση, μια μεγά­λη κατά­κτη­ση, όπως εκτι­μή­σα­με και στο 20ό Συνέδριο.

Το τρί­το ζήτη­μα είναι η επε­ξερ­γα­σία της πεί­ρας από την κοι­νή δρά­ση εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων με μαζι­κές οργα­νώ­σεις των κατώ­τε­ρων στρω­μά­των των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων της πόλης και των αγρο­τών, γενι­κό­τε­ρα της προ­σπά­θειας να δια­μορ­φω­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας τους.
Έχουν ήδη προη­γη­θεί δύο πανελ­λα­δι­κά κομ­μα­τι­κά Σώμα­τα για τη δου­λειά μας με τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και τους αγρό­τες, τα οποία τρο­φο­δο­τούν με πεί­ρα και επε­ξερ­γα­σί­ες την παρέμ­βα­σή μας για την προ­ώ­θη­ση αυτού του καθή­κο­ντος στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας για το Κόμ­μα μας.
Η εργα­τι­κή τάξη ως ηγέ­τι­δα δύνα­μη είναι που θα δημιουρ­γεί τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τη σφυ­ρη­λά­τη­ση της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, για το τρά­βηγ­μα των σύμ­μα­χων κοι­νω­νι­κών δυνά­με­ων σε ολο­έ­να και πιο στα­θε­ρή κοι­νή δρά­ση, προ­βάλ­λο­ντας και το ανά­λο­γο πλαί­σιο πάλης.

Ακο­λου­θεί το Κεφά­λαιο Α’
Βασι­κές τάσεις εξέ­λι­ξης της ταξι­κής διάρ­θρω­σης στην Ελλάδα

  • Εξέ­λι­ξη του πληθυσμού
  • Εξέ­λι­ξη του οικο­νο­μι­κά ενερ­γού πλη­θυ­σμού και της απασχόλησης
  • Εξέ­λι­ξη βασι­κών μεγε­θών πλη­θυ­σμού και απασχόλησης
  • Συμ­με­το­χή στον οικο­νο­μι­κά ενερ­γό πλη­θυ­σμό ανά φύλο και ηλι­κια­κή κατηγορία
  • Εξε­λί­ξεις στην ταξι­κή διάρ­θρω­ση της απασχόλησης.
  • Από την αναι­μι­κή ανά­καμ­ψη στη νέα κρίση
  • Ταξι­κή διάρ­θρω­ση της απασχόλησης
  • Περι­φε­ρεια­κή κατα­νο­μή απασχόλησης
  • Κλα­δι­κές μετα­βο­λές στη δομή της οικονομίας
  • Ακα­θά­ρι­στη Προ­στι­θέ­με­νη Αξία (ΑΠΑ) ανά κλά­δο της οικονομίας
  • Κλα­δι­κές μετα­βο­λές στην απα­σχό­λη­ση και στη μισθω­τή απασχόληση
  • Απα­σχό­λη­ση κατά κλάδο
  • Συγκέ­ντρω­ση μισθωτών
  • Κατά­τα­ξη επι­χει­ρή­σε­ων με βάση τον αριθ­μό μισθωτών

Όλα τα παρα­πά­νω συνο­δεύ­ο­νται από ανα­λυ­τι­κούς πίνακες

PDF Logo

Θέσεις ΚΕ ΚΚΕ 21ο Συνέδριο (3)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο