Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θαν. Παφίλης: “Το ΚΚΕ δεν είχε και δεν έχει πρόβλημα με την σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις”

“Όλος ο καυ­γάς που γίνε­ται, υπο­τί­θε­ται για το όνο­μα (της ΠΓΔΜ) και όλα τα υπό­λοι­πα, τι θα γίνει με τη δια­πραγ­μά­τευ­ση και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα ψηφί­σουν ή όχι, κρύ­βουν από τον ελλη­νι­κό λαό ότι όλα αυτά τα κόμ­μα­τα, πλην ΚΚΕ, συμ­φω­νούν στο να γίνει συζή­τη­ση, να βρε­θεί λύση, όχι για να εξο­μα­λυν­θούν οι σχέ­σεις, αλλά επει­δή αυτό απαι­τεί­ται από το ΝΑΤΟ για να κλεί­σει και με την έντα­ξη της ΠΓΔΜ, και είναι φανε­ρό για­τί, και βέβαια και στο πλαί­σιο της έντα­ξης στην ΕΕ” τόνι­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, σε συνέ­ντευ­ξη του στον ραδιο­σταθ­μό “Αθή­να 9,84”. “Αυτό τι προ­μη­νύ­ει; Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αυτοί που δημιουρ­γούν και τις εστί­ες πολέ­μου και τις εντά­σεις. Είναι αυτοί, και δεν πρέ­πει να ξεχνά­ει ο ελλη­νι­κός λαός, που βομ­βάρ­δι­σαν και διέ­λυ­σαν την Γιου­γκο­σλα­βία. Είναι αυτοί που δημιούρ­γη­σαν προ­βλή­μα­τα σε όλα τα Βαλ­κά­νια στην λογι­κή του ‘διαί­ρει και βασί­λευε’ και στη δημιουρ­γία προ­τε­κτο­ρά­των, είναι αυτοί που έφτια­ξαν την ανε­ξαρ­τη­σία του Κοσό­βου” πρόσθεσε.

Ως προς την επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας με την ΠΓΔΜ, είπε ότι κάποιος πρέ­πει “να γυρί­σει λίγο πίσω και να σκε­φθεί πως δημιουρ­γή­θη­κε το πρό­βλη­μα από την διά­λυ­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας και δεύ­τε­ρον τι έλε­γαν όλα τα κόμ­μα­τα που σήμε­ρα ‘βγαί­νουν στα κερα­μί­δια’ το 1992 όταν προ­έ­κυ­ψε το θέμα του ονό­μα­τος”. “Και τότε όλοι μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνα­σπι­σμός και οι άλλοι που ήταν ενταγ­μέ­νοι σε αυτά τα κόμ­μα­τα έτρε­χαν στα εθνι­κι­στι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια σε όλη την Ελλά­δα, έλε­γαν ότι δεν δεχό­μα­στε με κανέ­να τρό­πο το όνο­μα ‘Μακε­δο­νία’ και το ΚΚΕ τότε είχε πει: Απο­δε­χό­μα­στε ένα όνο­μα σύν­θε­το που θα περιέ­χει και το ‘Μακε­δο­νία’ με τον όρο ότι θα απο­τε­λεί γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό, ότι θα στα­μα­τή­σουν οι οποιεσ­δή­πο­τε αλυ­τρω­τι­κές αντι­λή­ψεις που υπάρ­χουν και μπο­ρεί να είναι κατα­γε­γραμ­μέ­νες στο Σύνταγ­μα (της ΠΓΔΜ) και αλλού, ότι θα υπάρ­ξει αμοι­βαία εγγύ­η­ση και συμ­φω­νία και από τις δύο χώρες, ότι δεν υπάρ­χει θέμα αλλα­γής συνό­ρων και ότι εγγυώ­νται τα σύνο­ρα που υπάρ­χουν σήμε­ρα και να προ­χω­ρή­σου­με σε μια τέτοια λύση και να εξομαλυνθεί”.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι τότε το ΚΚΕ είχε δεχθεί προ­πη­λα­κι­σμούς και απί­στευ­τες επιθέσεις.

Ερω­τη­θείς αν το ΚΚΕ θα ψηφί­σει υπέρ συμ­φω­νί­ας με γεω­γρα­φι­κή περι­γρα­φή, “αν οι ΑΝΕΛ πουν όχι”, καθώς “η πολι­τι­κή συγκυ­ρία είναι περί­ερ­γη στην Ελλά­δα, υπάρ­χει πρό­βλη­μα αν θα έχει δεδη­λω­μέ­νη η κυβέρ­νη­ση”, απά­ντη­σε ότι “αν δεν δού­με το σύνο­λο της συμ­φω­νί­ας δεν μπο­ρού­με να πού­με τίπο­τα”.

Είπε ότι το ΚΚΕ “δεν είχε και δεν έχει πρό­βλη­μα με την σύν­θε­τη ονο­μα­σία με γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό, αρκεί να τηρού­νται και οι υπό­λοι­πες προ­ϋ­πο­θέ­σεις”.

Ανέ­φε­ρε ότι το ΚΚΕ δεν εξαρ­τά την θέση του από τους συσχε­τι­σμούς και τις πολι­τι­κές συγκυ­ρί­ες, σημειώ­νο­ντας ότι το ΚΚΕ “πήγε τότε κόντρα σε όλο το ρεύ­μα, μάλι­στα ο μακα­ρί­της Λ. Κύρ­κος μας είχε πει ‘όλοι πλην Λακε­δαι­μο­νί­ων’ και του είχα­με απα­ντή­σει ‘οι Λακε­δαι­μό­νιοι πήγαν στις Θερ­μο­πύ­λες’ με την έννοια ότι είχα­με μια στα­θε­ρή θέση και περι­γρά­φα­με που είναι το πρόβλημα”.

Ο κ. Παφί­λης δια­τύ­πω­σε το ερώ­τη­μα “για­τί δεν μιλού­σε κανείς όταν η Γιου­γκο­σλα­βι­κή Δημο­κρα­τία της Μακε­δο­νί­ας (όπως λεγό­ταν τότε) ήταν ενταγ­μέ­νη στην ενιαία Γιου­γκο­σλα­βία” προ­σθέ­το­ντας “για­τί τότε έπαι­ζαν άλλα παι­χνί­δια γεω­πο­λι­τι­κά μέσα από το ΝΑΤΟ και τον ιμπε­ρια­λι­σμό. Για­τί τότε η Γιου­γκο­σλα­βία είχε συγκρου­στεί με την Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και τότε δεν έβγα­ζε κου­βέ­ντα κανέ­νας εδώ”.

Σχό­λιο του ΚΚΕ σχε­τι­κά με την αντι­πα­ρά­θε­ση για την ονο­μα­σία της ΠΓΔΜ και η θέση του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο