Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος η Αγιά Σοφιά;

Ένα μήνυ­μα στο λογα­ρια­σμό του Διευ­θυ­ντή Επι­κοι­νω­νί­ας του Προ­έ­δρου Ερντο­γάν, Φαχρε­τίν Αλτούν, για την Αγία Σοφία, ήταν η αφορ­μή ώστε σήμε­ρα ο τουρ­κι­κός τύπος να ερμη­νεύ­ει το μήνυ­μα ως σήμα ότι η Αγία Σοφία πρό­κει­ται να ανοί­ξει ως μου­σουλ­μα­νι­κό τέμενος.

Μάλι­στα κάποιοι εικά­ζουν ότι η 29η Μαί­ου, ημέ­ρα της Άλω­σης της Πόλης (και ημέ­ρα νίκης για τους Μου­σουλ­μά­νους Τούρ­κους) μπο­ρεί να είναι η ημέ­ρα που θα ανοί­ξει η Αγία Σοφία ως τέμε­νος και χώρος προ­σευ­χής για τους Μουσουλμάνους.

Στο λογα­ρια­σμό του στο Twitter, o Φαχρε­τίν Αλτούν, ανάρ­τη­σε μια φωτο­γρα­φία της Αγί­ας Σοφί­ας – που έχει μετα­τρα­πεί από μου­σουλ­μα­νι­κό τέμε­νος σε μου­σείο το 1935 — και την ακό­λου­θη φρά­ση: «Μας έλλει­ψε! Αλλά κάντε υπο­μο­νή. Θα τα κατα­φέ­ρου­με μαζί».

Η φρά­ση αυτή προ­βάλ­λε­ται στο σημε­ρι­νό τουρ­κι­κό τύπο με άρθρα για την ιστο­ρία της Αγί­ας Σοφί­ας και για την «ανυ­πο­μο­νη­σία» του τουρ­κι­κού λαού να δουν το ιστο­ρι­κό αυτό μνη­μείο να γίνε­ται πάλι τέμενος.

Το μήνυ­μα του Φαχρε­τίν Αλτούν προ­κά­λε­σε μεγά­λο ενθου­σια­σμό, γρά­φει ο σημε­ρι­νό τύπος. Εκεί­νοι που είδαν το μήνυ­μα άρχι­σαν να ρωτά­νε πότε θα ανοί­ξουν τα τζα­μιά για προ­σευ­χή ή πότε θα ανοί­ξει η Αγία Σοφία για μου­σουλ­μα­νι­κή λατρεία.

Η εφη­με­ρί­δα Χου­ριέτ μάλι­στα δημο­σιεύ­ει μακρο­σκε­λές άρθρο για την ιστο­ρία της Αγί­ας Σοφί­ας από την ίδρυ­σή της ως τις μέρες μας.

Σημειώ­νε­ται ότι τα τζα­μιά έχουν κλεί­σει στην Τουρ­κία από την αρχή της παν­δη­μί­ας. Το μέτρο αυτό είχε προ­κα­λέ­σει πολ­λές αντι­δρά­σεις εκ μέρους των ακραιφ­νών Μου­σουλ­μά­νων της Τουρκίας.

Το θέμα της μετα­τρο­πής της Αγί­ας Σοφί­ας έχει βρε­θεί συχνά στην ατζέ­ντα της τουρ­κι­κής ηγε­σί­ας και κυρί­ως του προ­έ­δρου Ταίπ Ερντο­γάν. Στις 24 Μαρ­τί­ου του 2019, λίγο πριν τις δημο­τι­κές εκλο­γές στην Κων­στα­ντι­νου­πο­λη, ο τούρ­κος Πρό­ε­δρος είχε δηλώ­σει ότι η μετα­τρο­πή του μου­σεί­ου της Αγί­ας Σοφί­ας σε τέμε­νος για προ­σευ­χή απο­τε­λεί προ­σο­δο­κία ολό­κλη­ρου του τουρ­κι­κού έθνους και του μου­σουλ­μα­νι­κού κόσμου. Και από πέρ­σι ένα τμή­μα του εσω­τε­ρι­κου της Αγί­ας Σοφί­ας χρη­σι­μο­ποιεί­ται για μου­σουλ­μα­νι­κή προσευχή.

Το Μου­σείο της Αγί­ας Σοφί­ας απο­τε­λεί το πλέ­ον δημο­φι­λές του­ρι­στι­κό αξιο­θέ­το στην Τουρ­κία. 3.72 εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­φτη­καν το μου­σείο το 2019, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του τουρ­κι­κού Υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού και Τουρισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο