Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θα την παλέψουμε… Άστρο λαμπρό μας οδηγεί…

Για τους χρι­στια­νούς η ημέ­ρα των Χρι­στου­γέν­νων συμ­βο­λί­ζει την κάθο­δο του πνεύ­μα­τος και του σώμα­τος του Θεού στη Γη (κάθο­δος του ουρα­νού στη Γη).

Για τους κομ­μου­νι­στές, η ημέ­ρα των Χρι­στου­γέν­νων είναι μια ανά­παυ­λα στην καθη­με­ρι­νή πάλη τους να βελ­τιώ­σουν τις συν­θή­κες ζωής του λαού, να τον ξυπνή­σουν να κάνει τη δική του έφο­δο στον ουρανό.

Σε πολ­λούς από εμάς, από τους φίλους μας, από τους γεί­το­νες, τους συνα­δέλ­φους κλπ, αυτές τις ημέ­ρες λεί­πουν πολ­λά από το τρα­πέ­ζι. Είναι γνω­στός ο ένο­χος, γνω­στή και η αιτία της δυστυχίας.

Θα την παλέ­ψου­με, Έχει μάθει να την παλεύ­ει τού­τος ο λαός και να μη χάνει την αισιο­δο­ξία του. Ενί­ο­τε χάνει το δρό­μο, όμως θα τον βρει, θα συνει­δη­το­ποι­ή­σει τη δύνα­μή του. Και τότε… θα ‘ρθει ανά­πο­δα ο ντουνιάς.

Θα τον χτί­σου­με τον «Πύρ­γο του Τάτλιν», ο άνθρω­πος, αυτός ο Μέγας, το μπο­ρεί, αυτό που σήμε­ρα μοιά­ζει άπια­στο όνει­ρο. Μια άλλη κοι­νω­νία, όπου οι σημε­ρι­νοί αδι­κη­μέ­νοι θα είναι πρω­τα­γω­νι­στές. Μια κοι­νω­νία όπου δε θα υπάρ­χουν αδι­κη­μέ­νοι. Μια κοι­νω­νία όπου στο κέντρο της προ­σο­χής του θα είναι ο άνθρω­πος και οι ανά­γκες του.

Δεν λεί­πει ούτε η υπο­μο­νή, ούτε η επι­μο­νή, ούτε η γνώ­ση. Άστρο λαμπρό μας οδη­γεί… Αυτό που πέτυ­χε ο άνθρω­πος εκα­τό χρό­νια πριν και ό,τι δημιούρ­γη­σε στις εφτά και πλέ­ον δεκαετίες.

Χρό­νια πολ­λά σε όλους Καλές γιορτές

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο