Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ Ο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ — Ιδιαίτερος αγωνιστικός εορτασμός

Σε λίγες μέρες ξεκι­νά­ει ο εορ­τα­σμός της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου, που κορυ­φώ­νε­ται με την αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία στην αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία. Οι φορείς που διορ­γα­νώ­νουν τον εορ­τα­σμό (Σύν­δε­σμος Φυλα­κι­σθέ­ντων Εξο­ρι­σθέ­ντων Αντι­στα­σια­κών, φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, εργα­τι­κά σωμα­τεία) προ­ε­τοι­μά­ζο­νται ήδη, καθώς φέτος επι­βάλ­λε­ται να είναι ένας δια­φο­ρε­τι­κός — αλλά αγω­νι­στι­κός — συμ­βο­λι­κός εορτασμός.

Αγωνιστικός γιατί στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, τα συνθήματα του τότε ενώνονται με τις σύγχρονες διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Αγωνιστικά συμβολικός γιατί η ευρύτερη γειτονιά μας έχει να αντιμετωπίσει και τον «ιό» των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.

Lockdown Πολυτεχνείο

Το αγω­νι­στι­κό μήνυ­μα του εορ­τα­σμού εξα­σφα­λί­ζε­ται και από τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας. Από το πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας, αν κάποιος απέ­δει­ξε το πώς μπο­ρούν να τηρού­νται τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, είναι το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, υπα­κού­ο­ντας στην ανά­γκη να προ­στα­τευ­τεί και να προ­στα­τέ­ψει. Για­τί αυτή η προ­στα­σία δεν είναι κόστος. Ετσι απο­κτά τελι­κά περιε­χό­με­νο και η ατο­μι­κή ευθύνη.

Το παρά­δειγ­μα της Πρω­το­μα­γιάς και άλλων αντί­στοι­χων επε­τεια­κών εκδη­λώ­σε­ων είναι πρό­σφα­τα. Οι εικό­νες της πλα­τεί­ας Συντάγ­μα­τος, με την υπο­δειγ­μα­τι­κή τήρη­ση των μέτρων αλλά και την ανά­δει­ξη σύγ­χρο­νων διεκ­δι­κή­σε­ων από το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, έκα­ναν το γύρο του κόσμου. Η οργά­νω­ση και η αυτο­πει­θαρ­χία των δια­δη­λω­τών δεν μπο­ρού­σαν να αμφι­σβη­τη­θούν ούτε από τους πιο φανα­τι­κούς τους πολέ­μιους. Εκφρά­στη­κε μάλι­στα το αντί­θε­το: Ο θαυ­μα­σμός για τη δύνα­μη που έχει ο συμ­βο­λι­σμός της οργα­νω­μέ­νης απειθαρχίας.

* * *

Ορι­σμέ­νοι που αυτές τις μέρες ξερ­νούν χολή για την πορεία του Πολυ­τε­χνεί­ου δεν ενο­χλού­νται από την πορεία εν μέσω παν­δη­μί­ας, αλλά ειδι­κά από την πορεία του Πολυ­τε­χνεί­ου, αφού είναι εκφρα­σμέ­νος ο πόθος τους να ξεμπερ­δεύ­ουν με αυτήν. Φυσι­κά, είναι οι ίδιοι που δεν ενο­χλού­νται από το συνω­στι­σμό στα ΜΜΜ, τα πετσο­κομ­μέ­να πρω­τό­κολ­λα που οδη­γούν σε έξαρ­ση των κρου­σμά­των σε νοσο­κο­μεία, εργο­στά­σια, οίκους ευγη­ρί­ας κ.α. Ολα αυτά που δημιουρ­γούν εκα­τόμ­βες θυμάτων.

Το ΚΚΕ θα μπει μπροστά για να τιμηθεί ο ξεσηκωμός. Θα είμαστε εκεί, όλοι όσοι πρέπει, με μάσκες, με αντισηπτικά, με αποστάσεις άνω των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και άλλα μέτρα προστασίας. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο θα αποδείξουμε ότι και το Πολυτεχνείο ζει, και οι εργαζόμενοι και η νεολαία της πατρίδας μας ζουν, αναπνέουν και έχουν φωνή.

Της Χρι­στί­νας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ

Ριζο­σπά­στης

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο