Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θα «φρενάρουν» πράγματι τον κοροναϊό η άνοιξη και η ζέστη;

Ο Ιππο­κρά­της και ο Θου­κυ­δί­δης το γνώ­ρι­ζαν και το είχαν επι­ση­μά­νει από τότε: αρκε­τές ασθέ­νειες εμφα­νί­ζουν μια επο­χι­κό­τη­τα και είναι συχνό­τε­ρες σε συγκε­κρι­μέ­νες επο­χές. Πολ­λοί άνθρω­ποι ‑ειδι­κοί και μη- «ποντά­ρουν» ακρι­βώς ότι ο νέος κορο­νο­ϊ­ός SARS-CoV‑2, που προ­κα­λεί τη φονι­κή νόσο Covid-19, θα απο­δει­χθεί και αυτός επο­χι­κός, υπο­χω­ρώ­ντας σημα­ντι­κά μόλις μπει για τα καλά η άνοι­ξη και πολύ περισ­σό­τε­ρο όταν αρχί­σει το καλοκαίρι.

Το κεντρι­κό ερώ­τη­μα είναι κατά πόσο αυτό όντως θα συμ­βεί και ο νέος ιός θα «μιμη­θεί» τη γρί­πη που είναι επο­χι­κή. Οι επι­στή­μο­νες παρα­δέ­χο­νται όμως ότι δεν έχουν σίγου­ρη απά­ντη­ση και μπο­ρούν μόνο να εύχο­νται ότι αυτό θα συμ­βεί. Κανέ­νας σοβα­ρός επι­στή­μο­νας δεν μπο­ρεί να στοι­χη­μα­τί­σει σήμε­ρα ότι ο νέος κορο­νο­ϊ­ός θα αλλά­ξει πράγ­μα­τι τη συμπε­ρι­φο­ρά του μετά την εισβο­λή της άνοι­ξης (κάτι που τυπι­κά θα συμ­βεί στις 20 Μαρ­τί­ου), αν μάλι­στα ληφθεί υπό­ψη ότι η ανθρω­πό­τη­τα δεν έχει καμία ανο­σία ένα­ντι του SARS-CoV‑2. Όσα πάντως είναι ήδη γνω­στά για άλλες ασθέ­νειες, σύμ­φω­να με το κορυ­φαίο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό “Science”, δεν παρέ­χουν ισχυ­ρή υπο­στή­ρι­ξη στην ιδέα ότι ο νέος κορο­νο­ϊ­ός θα εξα­φα­νι­στεί ξαφ­νι­κά μέσα στις επό­με­νες εβδομάδες.

Του­λά­χι­στον 68 μετα­δο­τι­κές νόσοι είναι επο­χι­κές, με δια­φο­ρε­τι­κό «προ­φίλ» η κάθε μία, σύμ­φω­να με έρευ­να της Μικα­έ­λα Μαρ­τί­νεζ του Πανε­πι­στη­μί­ου Κολού­μπια της Νέας Υόρ­κης, η οποία δημο­σιεύ­θη­κε στο ιατρι­κό περιο­δι­κό “PLoS Pathogens”. Οι διά­φο­ρες ασθέ­νειες έχουν τη δική τους δια­φο­ρε­τι­κή επο­χι­κό­τη­τα, η οποία μάλι­στα επη­ρε­ά­ζε­ται και από τη γεω­γρα­φία (δια­φο­ρε­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά κατά τόπους του βορεί­ου και νοτί­ου ημι­σφαι­ρί­ου). Μερι­κές κορυ­φώ­νο­νται στην αρχή ή στο τέλος του χει­μώ­να, άλλες την άνοι­ξη, το καλο­καί­ρι ή το φθι­νό­πω­ρο. Και κάποιες ασθέ­νειες δεν εμφα­νί­ζουν καμία επο­χι­κή διακύμανση.

Ακό­μη και για τις ασθέ­νειες με σαφή επο­χι­κό­τη­τα δεν είναι ξεκά­θα­ρο για­τί εμφα­νί­ζουν επο­χι­κά «σκα­μπα­νε­βά­σμα­τα». Στην περί­πτω­ση της γρί­πης, για παρά­δειγ­μα, η οποία ενι­σχύ­ε­ται το χει­μώ­να, πολ­λοί επι­στή­μο­νες εστιά­ζουν στην πολύ­πλο­κη σχέ­ση ανά­με­σα στα παθο­γό­να μικρό­βια, στο περι­βάλ­λον και στην ανθρώ­πι­νη συμπε­ρι­φο­ρά (π.χ. οι άνθρω­ποι συνω­στί­ζο­νται περισ­σό­τε­ρο σε κλει­στούς χώρους), στην πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ή στις αλλα­γές στη δια­τρο­φή και στα χαμη­λό­τε­ρα επί­πε­δα της βιτα­μί­νης D στον οργα­νι­σμό λόγω της μικρό­τε­ρης έκθε­σης στον ήλιο. Μια άλλη ιδέα είναι ότι το ανθρώ­πι­νο ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα αλλά­ζει με τις επο­χές, απο­κτώ­ντας μικρό­τε­ρη ή μεγα­λύ­τε­ρη αντί­στα­ση στα μικρό­βια, ανά­λο­γα με το πόσο φως δέχε­ται το σώμα μας.

Οι ιοί της γρί­πης δεν κάνουν αισθη­τή την παρου­σία τους για πάνω από το ένα τρί­το του έτους (βασι­κά τους μήνες του χει­μώ­να). Αντί­θε­τα οι ρινοϊ­οί που προ­κα­λούν το κοι­νό κρυο­λό­γη­μα, δεν έχουν κάποια ιδιαί­τε­ρη προ­τί­μη­ση στον κρύο και­ρό και είναι ενερ­γοί περί­που στο 85% των ημε­ρών του έτους, ενώ κορυ­φώ­νο­νται συνή­θως όταν τα παι­διά επι­στρέ­φουν στο σχο­λείο από τις δια­κο­πές του καλο­και­ριού. Οι αδε­νοϊ­οί, που επί­σης προ­κα­λούν κρυο­λό­γη­μα, κυκλο­φο­ρούν για πάνω από το μισό μέρος του έτους.

Η «προϋπηρεσία» των κορονοϊών

Ποια είναι η έως τώρα εμπει­ρία ειδι­κό­τε­ρα για τους κορο­νοϊ­ούς; Ο κορο­νο­ϊ­ός που εμφα­νί­στη­κε στο τέλος του 2002 και προ­κά­λε­σε τη νόσο SARS, είχε ‑μετά από εντα­τι­κές προ­σπά­θειες- ουσια­στι­κά εξα­φα­νι­στεί έως το καλο­καί­ρι του 2003 και έκτο­τε δεν μας απα­σχό­λη­σε ιδιαί­τε­ρα. Ο πιο επί­μο­νος κορο­νο­ϊ­ός της νόσου MERS, ο οποί­ος σπο­ρα­δι­κά «πηδά» από τις καμή­λες στους ανθρώ­πους, δεν κατά­φε­ρε να έχει ποτέ ευρεία μετά­δο­ση διε­θνώς, όπως ο τωρι­νός της νόσου Covid-19.

Τρεις άλλοι κορο­νοϊ­οί που προ­κα­λούν κρυο­λο­γή­μα­τα και άλλες ανα­πνευ­στι­κές παθή­σεις, συμπε­ρι­φέ­ρο­νται σαν τη γρί­πη, καθώς έχουν σαφή επο­χι­κό­τη­τα με κορύ­φω­ση το χει­μώ­να, με λιγο­στά έως μηδε­νι­κά περι­στα­τι­κά λοι­μώ­ξε­ων το καλο­καί­ρι, σύμ­φω­να με τη μορια­κή βιο­λό­γο Κέιτ Τέμπλε­τον του Πανε­πι­στη­μί­ου του Εδιμ­βούρ­γου, η οποία έκα­νε τη σχε­τι­κή μελέ­τη τους. Αυτό όμως, σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες, δεν σημαί­νει κατ’ ανά­γκη ότι ο νέος ιός SARS-CoV‑2 της νόσου Covid-19 θα συμπε­ρι­φερ­θεί με τον ίδιο επο­χι­κό τρό­πο. Όπως δεί­χνει π.χ. η περί­πτω­ση της Σιγκα­πού­ρης, που έχει ήδη περισ­σό­τε­ρα από 200 περι­στα­τι­κά, ο νέος ιός μπο­ρεί ασφα­λώς να μετα­δί­δε­ται σε υγρό και ζεστό κλίμα.

Δύο πολύ πρό­σφα­τες μελέ­τες για τη νόσο Covid-19 κατέ­λη­ξαν σε αντι­φα­τι­κά συμπε­ρά­σμα­τα. Η μία βρή­κε ότι ο ιός μετα­δό­θη­κε στην Κίνα εξί­σου από τις κρύ­ες έως τις πιο τρο­πι­κές περιο­χές της, ενώ η άλλη ‑πιο αισιό­δο­ξη- συμπέ­ρα­νε ότι η μετά­δο­ση του ιού συμ­βαί­νει διε­θνώς κυρί­ως σε περιο­χές με θερ­μο­κρα­σί­ες 5 έως 11 βαθ­μών Κελ­σί­ου και με σχε­τι­κή υγρα­σία 47% έως 70%.

Όμως, σύμ­φω­να με τη Μαρ­τί­νεζ, «ακό­μη και αν ο νέος ιός εμφα­νί­σει μεγά­λη επο­χι­κή υπο­χώ­ρη­ση, από τη στιγ­μή που αρκε­τοί ευά­λω­τοι άνθρω­ποι χωρίς ανο­σία βρί­σκο­νται τρι­γύ­ρω, ο ιός μπο­ρεί να συνε­χί­σει για αρκε­τό και­ρό». Εξί­σου συγκρα­τη­μέ­νος είναι ο επι­δη­μιο­λό­γος Μαρκ Λίπ­σιτς της Σχο­λής Δημό­σιας Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Χάρ­βαρντ, ο οποί­ος δεν πιστεύ­ει ότι ο νέος θα «σβή­σει» τον Απρί­λιο. Όπως έγρα­ψε στο ιστο­λό­γιο του, η όποια υπο­χώ­ρη­ση του «ανα­μέ­νε­ται να είναι μέτρια και όχι αρκε­τή για να στα­μα­τή­σει τη μετά­δο­ση του ιού από μόνη της». Τελι­κά, μόνο ο χρό­νος θα δεί­ξει κατά πόσο η αλλα­γή επο­χής θα «φρε­νά­ρει» το νέο κορονοϊό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο