Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θα χτυπήσει 40άρι η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο — Προληπτικά μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα

Σε ανο­δι­κή πορεία βρί­σκε­ται πλέ­ον η θερ­μο­κρα­σία, με τις υψη­λό­τε­ρες τιμές της να σημειώ­νο­νται μέσα στο επό­με­νο διή­με­ρο, φθά­νο­ντας στα ηπει­ρω­τι­κά τους 39 — 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και τοπι­κά στη Θεσ­σα­λία ακό­μη και τους 41 βαθ­μούς την Πέμπτη.

Την Τετάρ­τη σε Μακε­δο­νία, Θρά­κη και Θεσ­σα­λία το θερ­μό­με­τρο θα σκαρ­φα­λώ­σει στους 39–40 βαθ­μούς, ενώ την Πέμ­πτη το ίδιο θα συμ­βεί και στη Στε­ρεά Ελλά­δα. Tην Πέμ­πτη και την Παρα­σκευή θα εκδη­λω­θούν βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες τις θερ­μές ώρες της ημέ­ρας κυρί­ως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Από την Παρα­σκευή ανα­μέ­νε­ται στα­δια­κή υπο­χώ­ρη­ση των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, παρό­λα αυτά όμως θα δια­τη­ρη­θούν σε υψη­λά για την επο­χή επί­πε­δα, με τις μέγι­στες γύρω στους 38 βαθ­μούς σε Θεσ­σα­λία, Πελο­πόν­νη­σο, νησιά ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και νότια Κρήτη.

kairos meteo

Προληπτικά μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα

Με αφορ­μή τις παρα­τε­τα­μέ­να υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες της Δυτι­κής Ευρώ­πης, έγι­νε στον Εθνι­κό Οργα­νι­σμό Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ) σύσκε­ψη για ενδε­δειγ­μέ­να προ­λη­πτι­κά μέτρα για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας σε περιό­δους υψη­λών θερμοκρασιών.

Από τη σύσκε­ψη προ­έ­κυ­ψε ότι είναι σημα­ντι­κό να ενη­με­ρω­θούν οι πολί­τες της χώρας, ενώ ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση δόθη­κε στις οδη­γί­ες που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σουν οι ευπα­θείς ομά­δες του πλη­θυ­σμού και οι περισ­σό­τε­ρο εκτε­θει­μέ­νοι στη ζέστη.

Στις κατη­γο­ρί­ες αυτές περι­λαμ­βά­νο­νται οι ηλι­κιω­μέ­νοι, τα βρέ­φη και τα παι­διά, οι έγκυ­ες, ασθε­νείς που πάσχουν από χρό­νια νοσή­μα­τα όπως καρ­διο­πα­θείς, σακ­χα­ρο­δια­βη­τι­κοί, ασθε­νείς με χρό­νια ανα­πνευ­στι­κή πνευ­μο­νο­πά­θεια, καθώς και άτο­μα που λαμ­βά­νουν φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή, παχύ­σαρ­κοι, άνθρω­ποι που εργά­ζο­νται στην ύπαι­θρο εκτε­θει­μέ­νοι στην ηλια­κή ακτι­νο­βο­λία, αθλη­τές, άτο­μα που κατα­να­λώ­νουν πολύ αλκο­όλ ή κάνουν χρή­ση ναρ­κω­τι­κών ουσιών.

Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή θα πρέ­πει να δοθεί στους πρόσφυγες/μετανάστες και σε ανθρώ­πους σε ένδεια ή σε άτο­μα τρί­της ηλι­κί­ας που ζουν μόνα τους. Ειδι­κή ανα­φο­ρά έγι­νε στις υπο­χρε­ώ­σεις για μέτρα επα­γρύ­πνη­σης και κλι­μα­τι­σμού κοι­νό­χρη­στων χώρων που οφεί­λουν να έχουν συναρ­μό­δια υπουρ­γεία, φορείς τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης και υγειο­νο­μι­κές περι­φέ­ρειες της χώρας.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώ­σει ανα­λυ­τι­κές οδη­γί­ες για τα ενδε­δειγ­μέ­να προ­λη­πτι­κά μέτρα κατά την περί­ο­δο αυξη­μέ­νων θερ­μο­κρα­σιών που μπο­ρεί­τε να βρεί­τε στους παρα­κά­τω συνδέσμους:

* Oδη­γί­ες για την προ­στα­σία από τον καύ­σω­να και ΕΔΩ

* Εγκύ­κλιος Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας 2019

* Οδη­γί­ες για ασφα­λή τρό­φι­μα και νερό το καλοκαίρι

Μέτρα του δήμου Αθηναίων ενόψει του επερχόμενου καύσωνα

Έκτα­κτα μέτρα για την προ­στα­σία ευπα­θών κοι­νω­νι­κών ομά­δων λαμ­βά­νει ο δήμος Αθη­ναί­ων, ενό­ψει του επι­κεί­με­νου καύσωνα.

Από αύριο στις 8 το πρωί έως και τις 8 το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής 5 του μηνός, θα είναι ανοι­κτές οκτώ κλι­μα­τι­ζό­με­νες αίθου­σες για την προ­στα­σία όλων των πολι­τών από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, στις εξής Λέσχες Φιλί­ας του Δήμου :

– Αγί­ου Παύ­λου: Μαμού­ρη 22 & Δύμης,

– Κου­κα­κί­ου: Δρά­κου 26–28, Νέου Κόσμου

– “Η Ανά­λη­ψη του Κυρί­ου”: Χελ­ντράιχ 15,

– Πετρα­λώ­νων: Αιξο­νέ­ων & Μυρμιδόνων,

– Κολο­κυν­θούς: Αίμο­νος 9 & ‘Αστρους,

– Αγί­ου Ελευ­θε­ρί­ου: Αχαρ­νών 372,

– Αγί­ου Μελε­τί­ου: Ξενα­γό­ρα 6 και

– Αμπε­λο­κή­πων: Πανόρ­μου & Βαθέ­ος 25.

Επί­σης καθ’ όλη τη διάρ­κεια του 24ώρου λει­τουρ­γεί ο τηλε­φω­νι­κός αριθ­μός του δήμου Αθη­ναί­ων 1595 ως ανοι­χτή γραμ­μή επι­κοι­νω­νί­ας για περι­πτώ­σεις έκτα­κτης ανάγκης.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο