Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεαματική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις από την Τετάρτη — «Βουτιά» 12 βαθμών στην Αθήνα, 18 στα ορεινά

Ψυχρές αέριες μάζες θα επη­ρε­ά­σουν τον και­ρό της Ελλά­δας κατά το τρι­ή­με­ρο Τετάρ­τη 05/02 έως και Παρα­σκευή 07/02, μετά τη θερ­μή εισβο­λή που θα διαρ­κέ­σει έως την Τρί­τη 4/2 και έχει κάνει τον και­ρό να θυμί­ζει πρό­ω­ρη άνοιξη.

Τα κυριό­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της επερ­χό­με­νης μετα­βο­λής, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, θα είναι η σημα­ντι­κή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας από την Τετάρ­τη, οι χιο­νο­πτώ­σεις που θα σημειω­θούν ακό­μη και σε περιο­χές χαμη­λού υψο­μέ­τρου, καθώς και η επι­κρά­τη­ση θυελ­λω­δών βορεί­ων ανέμων.

Τη στα­δια­κή απο­χώ­ρη­ση των θερ­μών αερί­ων μαζών έως το βρά­δυ της Τρί­της, θα ακο­λου­θή­σει η άφι­ξη των ψυχρών αερί­ων μαζών από τις πρώ­τες ώρες της Τετάρ­της. Η μέγι­στη πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας σε υψό­με­τρο 1.500 μέτρων ανα­μέ­νε­ται να είναι μετα­ξύ των 17 και 18 βαθ­μών Κελσίου.

Σε χαμη­λό­τε­ρα υψό­με­τρα, λόγω του πλή­θους των παρα­γό­ντων που επι­δρούν στην τελι­κή δια­μόρ­φω­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας κοντά στο έδα­φος (ηλιοφάνεια/νεφοκάλυψη κλπ), η μέγι­στη πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στην Αττι­κή, αλλά και στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές της χώρας, ανα­μέ­νε­ται να είναι μετα­ξύ των δέκα και 12 βαθ­μών Κελσίου.

Η εκτίμηση της ΕΜΥ

Ραγδαία αλλα­γή του «ανοι­ξιά­τι­κου» σκη­νι­κού του και­ρού, με «βου­τιά» του υδράρ­γυ­ρου έως 12 βαθ­μούς και χιό­νια, προ­βλέ­πε­ται από το βρά­δυ της Τρί­της, όπως δήλω­σε στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθη­ναϊ­κού — Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδή­σε­ων «Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM» η μετε­ω­ρο­λό­γος, προϊ­στα­μέ­νη πρό­γνω­σης της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας (ΕΜΥ) Αντω­νία Τασοπούλου.

«Έρχε­ται με μεγά­λη ταχύ­τη­τα ένα ψυχρό μέτω­πο από τα βόρεια Βαλ­κά­νια και η Τετάρ­τη θα είναι μια τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κή μέρα. Δεν θα ξεπε­ρά­σει η θερ­μο­κρα­σία στην πρω­τεύ­ου­σα τους 10 βαθ­μούς, ακό­μη πιο χαμη­λά θα πέσει την Πέμ­πτη και την Παρα­σκευή, στους 5 και 6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου· μιλά­με για θερ­μο­κρα­σία τις μεση­με­ρια­νές ώρες», σημεί­ω­σε η κ. Τασ­σο­πού­λου, επι­ση­μαί­νο­ντας πως η μετα­βο­λή του και­ρού θα ξεκι­νή­σει από τη Μακε­δο­νία και τη Θράκη.

Σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λό­γο, την Τετάρ­τη, στη Βόρεια Ελλά­δα προ­βλέ­πο­νται χιό­νια κυρί­ως στη Δυτι­κή και Κεντρι­κή Μακε­δο­νία και ειδι­κά στα δυτι­κά τμή­μα­τα της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, ακό­μη και σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με την προϊ­στα­μέ­νη πρό­γνω­σης της ΕΜΥ, δεν περι­μέ­νου­με χιό­νι μέσα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη αλλά στα γύρω ορεινά.

Τα φαι­νό­με­να θα λήξουν την Παρα­σκευή στα βόρεια της χώρας, σημεί­ω­σε η κ. Τασο­πού­λου και πρό­σθε­σε πως τα χιό­νια και οι βρο­χές θα έχουν μετα­το­πι­στεί νοτιό­τε­ρα, όμως «η θερ­μο­κρα­σία θα είναι πολύ χαμη­λή, θα έχου­με ισχυ­ρό παγετό».

Σημεί­ω­σε, δε, ότι συγκρι­τι­κά με τις θερ­μο­κρα­σί­ες της Δευ­τέ­ρας και της Τρί­της (17 και 18 βαθ­μούς Κελ­σί­ου), μέρες με πολ­λές ώρες ηλιο­φά­νειας, τα μεση­μέ­ρια της Πέμ­πτης και της Παρα­σκευ­ής η θερ­μο­κρα­σία θα είναι έως και 12 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο