Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεανώ Καπέτη: Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στο φασισμό

«Δεν χωρά κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός. Η απο­μό­νω­ση κάθε ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, επι­τυγ­χά­νε­ται μέσα στους χώρους δου­λειάς, στις γει­το­νιές, στους χώρους της νεο­λαί­ας, ώστε να μην βρί­σκει χώρο η απάν­θρω­πη αυτή ιδε­ο­λο­γία» τονί­ζει η Θεα­νώ Καπέ­τη, γραμ­μα­τέ­ας της Επι­τρο­πής Περιο­χής της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε άρθρο της στην εφη­με­ρί­δα «Τα Νέα».

Ολό­κλη­ρο το άρθρο

«Τα πρω­το­φα­νή γεγο­νό­τα μετα­τρο­πής του ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης σε ορμη­τή­ριο φασι­στι­κών εγκλη­μα­τι­κών συμ­μο­ριών και οι δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις αυτών σε μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κούς, φοι­τη­τές και εργα­ζό­με­νους, υπο­γραμ­μί­ζουν ότι ο αγώ­νας για να ηττη­θεί η ναζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και πρα­κτι­κή δεν ολο­κλη­ρώ­θη­κε με την αυτο­νό­η­τη κατα­δί­κη της ΧΑ στις αίθου­σες των δικαστηρίων.

Ο ευρύ­τε­ρος ακρο­δε­ξιός εθνι­κι­στι­κός χώρος βρί­σκε­ται σε δια­δι­κα­σία ανα­σύν­θε­σης με τη δημιουρ­γία και άλλων μορ­φω­μά­των (πχ κόμ­μα Κασι­διά­ρη) μετά την κατα­δί­κη της Χ.Α. Είναι δυνά­μεις που χρη­σι­μο­ποιού­νται απέ­να­ντι στο οργα­νω­μέ­νο λαϊ­κό κίνη­μα, απέ­να­ντι στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, σε κάθε μια και κάθε έναν που αντι­στέ­κε­ται και προ­βλη­μα­τί­ζε­ται σε ριζο­σπα­στι­κή και αγω­νι­στι­κή κατεύ­θυν­ση. Παί­ζουν ρόλο στον απο­προ­σα­να­το­λι­σµό του λαού από την πραγ­μα­τι­κή αιτία των προ­βλη­μά­των που είναι το ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται στην περί­πτω­ση της παν­δη­µί­ας, δια­δί­δο­ντας ανορ­θο­λο­γι­κές και σκο­τα­δι­στι­κές αντι­λή­ψεις ή στην περί­πτω­ση των προ­σφυ­γι­κών — µετα­να­στευ­τι­κών ρoών, που είναι απο­τέ­λε­σμα της φτώ­χειας και της εκμε­τάλ­λευ­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων. Μάλι­στα αυτή την περί­ο­δο η χώρα μας μέσω των στρα­τιω­τι­κών συμ­φω­νιών με Γαλ­λία και ΗΠΑ, που στη­ρί­ζουν όλα τα άλλα κόμ­μα­τα, εμπλέ­κε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο στα επι­θε­τι­κά σχέ­δια σε βάρος των λαών της περιο­χής, τα οποία τρο­φο­δο­τούν το εθνι­κι­στι­κό και ρατσι­στι­κό δηλητήριο.

Δεν χωρά κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός. Η απο­μό­νω­ση κάθε ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, επι­τυγ­χά­νε­ται μέσα στους χώρους δου­λειάς, στις γει­το­νιές, στους χώρους της νεο­λαί­ας, ώστε να μην βρί­σκει χώρο η απάν­θρω­πη αυτή ιδε­ο­λο­γία. Και γι’αυτό, είναι ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κό το απο­φα­σι­στι­κό κύμα κατα­δί­κης, που εκφρά­στη­κε άμε­σα, μέσα από τις απο­φά­σεις εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων, μέσα από το χθε­σι­νό μαζι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στους δρό­μους της δυτι­κής Θεσσαλονίκης.

Τα αντα­να­κλα­στι­κά του λαού απέ­να­ντι στο τέρας του φασι­σμού έρχο­νται σε πλή­ρη αντί­θε­ση με απα­ρά­δε­κτες δηλώ­σεις και ανα­κοι­νώ­σεις κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών, που επι­χεί­ρη­σαν να εξι­σώ­σουν εγκλη­μα­τι­κές ναζι­στι­κές συμ­μο­ρί­ες με μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κούς, φοι­τη­τές και εργα­ζό­με­νους που κατα­δί­κα­ζαν τις δολο­φο­νι­κές τους επι­θέ­σεις. Γεμί­ζει αγα­νά­κτη­ση ένα μεγά­λο μέρος του λαού η ανο­χή που απο­δει­κνύ­ε­ται ότι επέ­δει­ξε η διεύ­θυν­ση του σχο­λεί­ου στο να απο­τε­λέ­σει αυτό ορμη­τή­ριο εγκλη­μα­τι­κών επι­θέ­σε­ων, η τρα­γι­κή ολι­γω­ρία και κάλυ­ψη από τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις για να κάνουν τη δου­λειά τους και εξω­σχο­λι­κά στοι­χεία, που στό­χο έχουν την τρο­μο­κρά­τη­ση των μαθη­τών που τους γυρί­ζουν την πλά­τη, που σπέρ­νουν το ρατσι­στι­κό δηλη­τή­ριο και πρω­το­στα­τούν στη συκο­φά­ντη­ση των αγώ­νων για τη μόρ­φω­ση και τα σύγ­χρο­να δικαιώματα.

Η ανι­στό­ρη­τη και επι­κίν­δυ­νη θεω­ρία «των άκρων», η οποία είναι επί­ση­μη θεω­ρία της ΕΕ και αξιο­ποιεί­ται από τμή­μα­τα της ΝΔ και στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης, καταρ­ρέ­ει ακό­μα μια φορά μπρο­στά στα γεγο­νό­τα. Αλή­θεια είναι ίδιο το μαχαί­ρι του φασί­στα με το μοί­ρα­σμα μιας ανα­κοί­νω­σης, με την ελεύ­θε­ρη δια­κί­νη­ση ιδε­ών μέσα και έξω από εκπαι­δευ­τι­κούς χώρους;

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ όπως οφεί­λουν, δίνουν όλες τους τις δυνά­μεις στον αγώ­να ενά­ντια στο φασι­σμό, έχο­ντας επί­γνω­ση του απο­τρό­παιου προ­σώ­που του, γνω­ρί­ζο­ντας όμως παράλ­λη­λα ότι τον φασι­σμό θα τον τσα­κί­σει αμε­τά­κλη­τα ο λαός με τον αγώ­να του ενά­ντια στο ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που τον γεν­νά, για μια άλλη κοι­νω­νία, με την ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρωπο».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο