Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεατρική σκηνή: “Νοσοκομείο Ευαγγελισμός”΄- Πρωταγωνίστρια η Ρένα Δούρου

Η Περιφέρεια Αττικής στο ρόλο του σύγχρονου “Μαυρογιαλούρου”.
Σκηνοθέτης – Παραγωγός: Κυβέρνηση — Υπουργείο Υγείας
Θεατρική σκηνή: “Νοσοκομείο Ευαγγελισμός”

Την Δευ­τέ­ρα 04/02/19 η Περι­φε­ρειάρ­χης Ρένα Δού­ρου παρευ­ρέ­θη­κε στην κοπή της πίτας της Διοί­κη­σης του Νοσο­κο­μεί­ου Ευαγ­γε­λι­σμός. Ουσια­στι­κά επι­χει­ρή­θη­κε να μετα­τρα­πεί σε Κυβερ­νη­τι­κή προ­ε­κλο­γι­κή “φιέ­στα” με την αναγ­γε­λία ότι η Περι­φέ­ρεια Αττι­κής – ύστε­ρα από “αίτη­μα” του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας — δια­θέ­τει το ποσό των 40,6 εκ. ευρώ για τα 31 Νοσο­κο­μεία της Αττι­κής, εκ των οποί­ων 4,7 εκ. ευρώ για τον Ευαγ­γε­λι­σμό για υλι­κο­τε­χνι­κό εξοπλισμό.

«Δεν υπο­κα­θι­στού­με την Κυβέρ­νη­ση ή το Υπουρ­γείο. Παί­ζου­με τον κοι­νω­νι­κό ρόλο που οφεί­λει να παί­ζει η σύγ­χρο­νη Τοπι­κή Αυτο­διοί­κη­ση, για­τί έτσι αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε τη λει­τουρ­γία της» ανέ­φε­ρε στην ομι­λία της η κ. Δούρου.

Το ότι δεν “υπο­κα­θι­στά την Κυβέρ­νη­ση ή το Υπουρ­γείο” είναι κάτι παρα­πά­νω από βέβαιο. Διό­τι με κατα­με­ρι­σμέ­νους ρόλους Κυβέρ­νη­ση και Περι­φέ­ρεια την ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή προ­ω­θούν. Αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα και πλη­ρω­μές των λαϊ­κών οικο­γε­νειών για όλες τις παρο­χές από τις Περι­φέ­ρειες και τους Δήμους, αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα και πλη­ρω­μές των ασθε­νών για όλο και μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των ανα­γκών τους στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη. Περι­φέ­ρειες και Δήμοι που ενι­σχύ­ουν τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά τους ως επι­χει­ρή­σεις, δημό­σια νοσο­κο­μεία που ενι­σχύ­ουν τον εμπο­ρευ­μα­τι­κό τους χαρα­κτή­ρα που­λώ­ντας τις εργα­σί­ες τους στους ασθε­νείς – πελά­τες είτε άμε­σα είτε έμμε­σα μέσω των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων. Με Περι­φέ­ρειες και Δήμους που κάνουν “έκπτω­ση” στις πλη­ρω­μές για την “ακραία φτώ­χεια”, με Δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας που εξαι­ρούν από τις πλη­ρω­μές όσους εντάσ­σο­νται στην κατη­γο­ρία των εξα­θλιω­μέ­νων φορ­τώ­νο­ντας την αντί­στοι­χη δαπά­νη σε αυτούς που έχουν το “προ­νό­μιο” να είναι μόνο “φτω­χοί”.

Η εξαγ­γε­λία της κ. Δού­ρου έχει μια απα­ρέ­γκλι­τη Συρι­ζαί­ϊ­κη συνέ­πεια στην πολι­τι­κή “αφαι­ρώ 10 – δίνω 1” και αυτό να το παρου­σιά­ζει προ­κλη­τι­κά σαν δήθεν φιλο­λαϊ­κή προ­σφο­ρά. Διό­τι τα 40,6 εκα­τομ­μύ­ρια που εξήγ­γει­λε είναι κάτι λιγό­τε­ρο από το 10% των 500 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ που αφαι­ρέ­θη­καν από την κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων την περί­ο­δο 2013 – 2019 με τη συμ­βο­λή όλων των κυβερ­νή­σε­ων, μαζί και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρ­χουν και χει­ρό­τε­ρα. Η νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για τη “δυνα­τό­τη­τα σύνα­ψης προ­γραμ­μα­τι­κών συμ­βά­σε­ων για την ανά­πτυ­ξη των Δημο­σί­ων Δομών Υγεί­ας” από την Τοπι­κή Διοί­κη­ση, είναι ο προ­πο­μπός για την επι­βο­λή νέων τοπι­κών φόρων και χαρα­τσιών προ­κει­μέ­νου να “στη­ρι­χτεί” η δημό­σια υγεία για­τί το κρά­τος “δεν έχει”, όμως του φτά­νουν και του περισ­σεύ­ουν για να δίνει 4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια κάθε χρό­νο στους Νατοϊ­κούς φονιάδες.

Όσον αφο­ρά για τον “κοι­νω­νι­κό ρόλο” της Τοπι­κής Διοί­κη­σης χρεια­ζό­ταν πολύ θρά­σος και αμε­τρο­έ­πεια για να τον επι­κα­λε­στεί. Όταν ουσια­στι­κά δολο­φο­νή­θη­καν πάνω από 100 συνάν­θρω­ποί μας στο Μάτι από την παντε­λή έλλει­ψη αντι­πυ­ρι­κών μέτρων, όταν δεκά­δες συνάν­θρω­ποί μας πνί­γη­καν στη Μάν­δρα από την παντε­λή έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων με ευθύ­νη και της Κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ για­τί τέτοιες δαπά­νες δεν είναι “επι­λέ­ξι­μες” αφού δεν φέρ­νουν κέρ­δος. Πάει πολύ η κ. Δού­ρου να διεκ­δι­κεί το “Όσκαρ” της κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής για λογα­ρια­σμό της Κυβέρ­νη­σης όταν για τους εγκαυ­μα­τί­ες στο Μάτι δεν υπήρ­χαν ειδι­κές ΜΕΘ να νοση­λευ­τούν, όταν οι Αιμο­δο­σί­ες των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων – λόγω των ελλεί­ψε­ων – αδυ­να­τού­σαν να αντα­πο­κρι­θούν στη μαζι­κή εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά του λαού σε αίμα.

Καμία χάρη δε μας κάνει η κα Δού­ρου. Κανέ­νας καη­μός δεν την έπια­σε ξαφ­νι­κά λίγους μήνες πριν τις Περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές για τα Νοσο­κο­μεία της Αττι­κής. Όσες περα­τζά­δες και να κάνει στα 31 νοσο­κο­μεία της Αττι­κής για να δια­φη­μί­σει την πραγ­μά­τια της σαν σύγ­χρο­νος “Μαυ­ρο­για­λού­ρος”, οι εργα­ζό­με­νοι έχουν την εμπει­ρία και τον τρό­πο να απορ­ρί­ψουν τους νυν και τους εκκο­λα­πτό­με­νους “σωτή­ρες”. Να κάνουν τη “δια­φο­ρά” με τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ και της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης. Στις εκλο­γές παντού και στον αγώ­να για τα δικαιώ­μα­τά τους και τις ανά­γκες τους.

KOB ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο